Četvrta večer Tjedna braka i obitelji

U kapucinskoj dvorani Svetišta Gospe od Pojišana u Splitu na četvrtoj večeri Tjedna braka i obitelji u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, u utorak, 8. veljače upriličeno je predavanje na temu „Brak-temelj očinstva“. Pred velikim brojem bračnih parova, kao i onih koji se spremaju za brak psiholog Mladen Klanac,voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta Zadarske nadbiskupije, uz nazočnost dr. Anite Strujić Vladanović, voditeljice Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije i župnika fra Miljenka Vrabeca, održao je poučno predavanje o braku.

„Stabilan i kvalitetan bračni odnos temelj je za razvoj očinstva, majčinstva i skladnog razvoja djeteta. Stabilnost i kvaliteta braka ovisi o mnogim faktorima a među najznačajnijima su intimnost, privrženost, bračna potpora ali i zajednička briga oko djece. Kvaliteta bračne veze utječe na roditeljsko ponašanje, što je još i naglašenija kod očeva nego kod majki, kod kojih je to prirodniji proces. Očevi su biološki, psihološki i djelomično socijalno različiti od majki te se to očituje i u njihovu roditeljstvu. Očevi imaju drukčiji stil komunikacije i interakcije s djecom nego majke. Majčin način komuniciranja olakšava neposrednu komunikaciju, dok očevi potiču dijete na razvoj njegovih komunikacijskih i socijalnih vještina i interakcija, što je važna pretpostavka za osjećaj uspješnosti i zadovoljstva“, kazao je prof. Klanac te naglasio kako očevi potiču kompetitivnost kod djece dok majke pomažu djeci da više dođu u kontakt sa svojim emocijama.

„Kompatibilnost ovih karakteristika pomaže djeci u prevladavanju kriznih i stresnih situacija kao i pronalaženje praktičnih rješenja za brojne zadaće koje su pred njima. Očevi imaju posebno velik utjecaj na usvajanje spolnih uloga kod dječaka. Otac dječaku predstavlja model čije ponašanje on promatra i na taj način uči što je primjereno za njegov spol, dok kod djevojčice predstavlja model komunikacije sa suprotnim spolom što joj u budućnosti pomaže u odabiru bračnog druga. Iz toga jasno možemo vidjeti da je prisutnost oba roditelja ne samo poželjna nego i nužna za skladno odrastanje i usvajanje potrebnih životnih vještina kako bi osoba postala zrela i spremno preuzela obveze odrasle dobi“, naglasio je prof. Klanac.

Citirajuću papu Benedikta XVI. prof. Klanac je kazao: „Upravo je obitelj, temeljena na braku muškarca i žene, najveća pomoć koju mogu dobiti djeca za svoj život. Žele biti ljubljeni od oca i majke koji se međusobno ljube, te imaju potrebu stanovati, rasti i živjeti zajedno s oba roditelja, zato što roditelji daju neophodnu komplementarnost u odgoju djece i izgradnju njihove osobnosti, kao i njihovog identiteta. Važno je stoga, da se učini sve što je potrebno kako bi djeca rasla u stabilnoj i čvrstoj povezanoj obitelji“.

Govoreći zatim o očevima, predavač je naglasio kako se očevi moraju naučiti staviti u višestruke uloge, što za mnoge predstavlja problem, osobito za one koji ne žive s djecom pa onda s vremenom i njihova očinska uloga slabi. „Različita istraživanja su pokazala da pravi doživljaj očinstva i ispunjenje očinske uloge imaju ponajviše oni očevi koji žive sa svojom djecom, dijele s njima svakodnevnicu i aktivno su uključeni u život djece. Uključenost i bliskost u ranom djetinjstvu ima utjecaja na povezanost s djecom u adolescenciji, koje može biti krizno razdoblje za odnos roditelj-dijete. A adekvatna blizina i uključenost u tom kriznom razdoblju pomaže djetetu da sazrije i preuzme zadaće zrele dobi, lakše donosi odluke važne za život, razvija samostalnosti te pozitivno utječe na budući bračni život. Istodobno, očeva uključenost u odgoj djeteta pomaže i bliskost sa ženom, utječe na ženino zadovoljstvo i ukupnu bračnu i obiteljsku kvalitetu“. Na kraju zanimljivog i poučnog predavanja prof. Klanac je, govoreći o sv. Ambroziju, kazao: Prava bračna ljubav pretpostavlja i zahtijeva da muž ima duboko poštovanje prema dostojanstvu svoje žene: „Ti nisi njezin gospodar“ – piše sveti Ambrozije – „već njezin muž; ona ti nije robinja, već supruga… Uzvrati joj pažnju koju ti iskazuje i budi joj zahvalan za njenu ljubav“. Muž mora živjeti sa svojom suprugom „sasvim osobit oblik osobnog prijateljstva“. Za muža su ljubav prema supruzi koja je postala majkom i ljubav prema djeci prirodan put koji vodi prema razumijevanju i ostvarenju njegova očinstva. Na kraju predavanja fra Miljenko se obratio nazočnima te ih pozvao na sutrašnji susret i predavanje o braku kao putu do svetosti.