Međunarodni dan starijih osoba obilježen u Splitu

Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, svečano je obilježen u Splitu u organizaciji Katoličke udruge Lovret za pomoć starijim i nemoćnim osobama i Udruge sveti Vinko Paulski - Konferencija sveti Duje.




Misno slavlje u crkvi Gospe od Zdravlja na Dobromu, predvodio je župnik fra Ante Udovičić. U homiliji je naglasio da su svi oni koji se brinu za starije i bolesne osobe, uz skrb za njihove tjelesne potrebe, dužni pobrinuti se za njihove duhovne potrebe. To znači omogućiti im primanje svetih sakramenata, a na poseban način sakramenta bolesničkog pomazanja, kako bi uz Božju pomoć lakše prihvatili patnju i  bolest. Istaknuo je kako je pri tome važno znati da preko sakramenta bolesničkog pomazanja Božja milost djeluje na način da bolesni ozdrave ili da bolest i pripremu za prijelaz u vječnost prihvate, a to je smisao i cilj vjerničkog života svakog kršćanina. Homiliju je fra Ante završio riječima:  "Svojim zauzimanjem  ljubite starije osobe  onako kako biste željeli biti ljubljeni vi, kad jednoga dana zauzmete njihovo mjesto".


Poslije duhovnog programa nastavljeno je druženje uz kulturno umjetnički program u pinakoteci samostana na Dobromu, a za obogaćivanje okupljenih osoba treće životne zasluženi su: zbor umirovljenika Amfora iz Splita pod vodstvom prof. Mire Kazija, tenor Hrvatskog narodnog kazališta Špiro Boban, učenici iz osnovnih škola Marjan u Splitu i Šolta, gdje Katolička udruga Lovret provodi program od 2006. godine te djeca iz vrtića  Dobri koji vode sestare Anćele. Za glazbenu pratnju u crkvi i u pinakoteci zadužena je bila s. Lidija Matijević, franjevka s Lovreta.


Predsjednica Katoličke udruge Lovret s. Ljiljana Todorić i koordinatorica Udruge sveti Vinko Paulski gđa Jozica Vlahović,  obraćajući se prisutnima,  naglasile su važnost zauzimanja za potrebe osoba treće životne dobi u našoj društvenoj zajednici gdje je gotovo petina stanovništva starija od 65 godina (prema zadnjem popisu stanovništva u Hrvatskoj ih  je 17.7%).  "Općenito prevladava  negativan stav prema starosti i starenju  što je nepravedno jer na ovoj generaciji počiva društvo. Cijeli svoj život  su se trudili da izgrađuju obitelj i društvo s ljubavlju te zaslužuju da im to njihovi bližnji i društvena zajednica uzvrate. Velika većina starijih osoba, usprkos poteškoćama, stavljaju se, i u toj dobi, nesebično, prema svojim mogućnostima, u službu obitelji i društva. Nepravda prema starijoj populaciji, treba biti ispravljena kreiranjem politike u društvu za njihovu dobrobit, a svi mi trebamo raditi na tome da zaživi međugeneracijska solidarnost", kazale su.


Druženje uz prigodni domjenak nastavilo se u zajedništvu radosti i ohrabrenja, i za one koji pomažu starijima, i za starije i bolesne osobe koje su se ovim susretom osnažile za njihovu često puta tešku svakodnevicu.