Treći dan hodočašća bračnih parova: Obnova bračnih zavjeta

Treći dan hodočašća bračnih parova u Rim bio je pod znakom obnove bračnih zavjeta. Prijepodnevni program bio je svojevrsna priprema za vrhunac ovoga hodočašća.


Ujutro su najprije posjetili Baziliku Sv. Lovre na rimskom gradskom groblju Campo Verano. U ovoj starokršćanskoj Bazilici čuvaju se relikvije svetoga Lovre, svetoga Stjepana Prvomučenika i blaženoga pape Pija IX. Hodočasnici su se upoznali sa životom ovih svetaca te su također dovili uvid u mnoge zanimljive arhitektonske detalja Bazilike koji svi nose i vjersku poruku.


 



Zatim su se zaputili u crkvu sv. Petra u Okovima gdje je pokopan poznati hrvatski minijaturist Julije Klović. U toj se crkvi također nalazi Michelangelova skulptura Mojsija. Ovdje su bračni parovi imali prigodu malo zastati i razmišljati o ulozi i poruci Mojsija koji ne pripada samo židovstvu, nego i kršćanstvu. Prigodno razmatranje o Mojsiju održala je mr. Anđela Jeličić, koja je na doktoratu iz biblijske teologije na Papinskom sveučilištu Gregoriana.


Nakon intenzivnijega prijepodneva slijedila je šetnja ostatcima antičkoga Rima. Potom su se uputili do Bazilike Sv. Pavla izvan Zidina gdje su predvođeni nadbiskupom Marinom Barišićem proslavili središnje euharistijsko slavlje ovoga hodočašća s obnovom bračnih obećanja. za tu su prigodu bila odabrana posebna čitanja: Pavlov hvalospjev ljubavi, koji se često čita na vjenčanjima, te evanđelje o neprihvaćanju Isusa u njegovom rodnom Nazaretu.


Nadbiskup Barišić je istaknuo u homiliji kako je sveti Pavao u svome hvalospjevu na najdublji način progovorio i povezao križ i ljubav, žrtvu i ljubav. "Odavde smo uzeli i geslo našega hodočašća: 'Ljubav nikada ne prestaje.' Ljubav je jedina garancija opstanka braka i jedina mjera njegova uspjeha", naglasio je Nadbiskup. S obzirom na evanđelje osvrnuo se na problem kada muž ili žena u vlastitoj kući doživi ograničenje i poniženje od strane svoga bračnog druga riječima: " Znam ja tebe! Znam kakav si!" Nadbiskup je upozorio da se moramo osloboditi  takovga  prosuđivanja: "Čovjek je otajstvo. Ne znamo što je u srcu drugoga, makar nam to bio muž ili žena. Samo Bog može vidjeti što je u srcu, to je jedino njegovim ocima otvoreno."


Nakon homilije uslijedila je obnova bračnih zavjeta. Svaki je bračni par pojedinačno pristupio oltaru te pred Nadbiskupom i okupljenom zajednicom obnovio svoja obećanja. To je bio središnji i najdirljivi čin hodočašća. Mnogima je zadrhtao glas, a mogla se naći i pokoja suza u oku. Premda je obred trajao duže, s obzirom na broj od 75 bračnih parova, svi su pomno i u velikoj sabranosti pratili obnovu obećanja.


Navečer, poslije svečane večere u duhovnome centru Fraterna Domus gdje su smješteni svih ovih dana, bračni su se parovi zadržali u radosnom druženju uz živu glazbu.