21. obiteljski susret u Zaostrogu

U Franjevačkom samostanu u Zaostrogu  od 16. do 18 ožujka 2012. održan je XXI Obiteljski susret pod naslovom Blagoslov za brak i obitelj  "Sveti Josipe čuvaj naše obitelji". Voditelj susreta bio je fra Vatroslav Frkin, OFM, organizatori dr. Danijela De Micheli-Vitturi, specijalista obiteljske medicine, djelatnica Savjetovališta za obitelj pri župi Gospe od Zdravlja u Splitu i domaćin fra Ivica Omazić, gvardijan samostana u Zaostrogu.


Sudjelovale su obitelji iz Hrvatsken (Kaštela, Splita, Dugog Rata, Opuzena, Metkovića) i BiH (Široki Brijeg i Grude).
Na temelju dokumenta"Familiaris consortio"  blaženog pape Ivana Pavla II, koji govori o obiteljskom zajedništvu i odnosima u obiteljima predavač je obradio kompleksnost obiteljskih odnosa.Kroz četiri tematske cjeline govorio je o: uvjetima za sretan brak kroz odnos muža i žene (razgovor), roditelja i djece, roditelja i mladih, te o obiteljskom zajedništvu sa  starcima u obitelji.
Naglasio je tri točke koje su potrebne za sretan brak: molitva, dijalog para i bračno darivanje. Prve dvije točke treba njegovati od početka veze  tj. prije braka,  čiji zdravi temelji počivaju na predbračnoj i bračnoj čistoći. Sudionici su mogli postavljati pitanja i međusobno izmjenjivati iskustva.
Fra Vatroslav Frkin 40 godina radi s obiteljima, razorenim brakovima, mladima, i iz njegovog iskustva izišli su važni zaključci; napisao je knjige o hodanju mladića i djevojke, o braku, odnosima u braku, izmoljenoj djeci, uslišanim molitvama za bračnog druga...
Sudionici su sreta imali su  i bogat  molitveni program: molitvu krunice, časoslova,križnog puta, klanjanje pred Presvetim i svakodnevna misna slavlja.Nedjeljna misa je slavljena zajedno sa župljanima. U homiliji je fra Vatroslav naglasio važnost skladnog međugeneracijskog odnosa u obitelji pozivajući se na dokument FC  istaknuvši da su djeci potrebni djedovi i bake, a djeca su potrebna djedovima i bakama.
Susret je završio prigodnom priredbom djece i mladih koji su sudjelovali na susretu,  a animirale su  ih s. Vesna Mateljan služavka Malog Isusa i gda Darija Mladin katehistica, majka sestero djece dugogodisnja sudionica Obiteljskih susreta.
Na kraju su svi  sudionici suglasili da su ovakvi susreti dragocijeni i potrebni. Zahvalivši voditelju i organizatorima rastali su se sa željom da se ponovo nadu na istom mjestu.