Poruka nadbiskupa Barišića za Nedjelju Božje riječi

Papa Franjo je na blagdan svetoga Jeronima, 30. rujna 2019. god., objavio apostolsko pismo „Aperuit illis“ kojim određuje da Treća nedjelja kroz godinu bude posvećena slavljenju, razmišljanju i širenju Božje riječi. Pozvao je da se Nedjelja Božje riječi, ove godine 26. siječnja 2020., slavi svečanije kako bi se otkrilo pashalno i spasenjsko značenje Božje riječi koja uvijek na novi način potiče izaći iz individualizma i iznova se roditi za ljubav.

Tim povodom splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uputio je prigodnu poruku svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim Kristovim vjernicima u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Cijelu poruku možete pročitati OVDJE.

Nadbiskup u poruci podsjeća da je svako naše nedjeljno euharistijsko slavlje susret s uskrslim Gospodinom koji nam prostire trpezu svoje Riječi i stol Kruha Života, a upravo taj susret nam je potreban jer smo gladni, ne toliko kruha, koliko kruha Božje riječi koja nas hrani i povezuje u životvorni dijalog s Bogom i bližnjima. Riječ Božja je, stoji u poruci, hrana i lijek našim slabostima. Okuplja nas u jednu obitelj, daje nam dostojanstvo i otkriva naš poziv i poslanje. Oživljava nas, ozdravlja, prosvjetljuje, čisti pogled oka i srca, oplemenjuje nas, naše riječi i djela, otvara nas Bogu i približava čovjeku. „Prije i iznad svega, Božja riječ je 'ljubavno pismo' koje božanski Logos upućuje svojoj zaručnici Crkvi – svima nama. Radosna vijest doziva nam u svijest milosrdnu ljubav Očevu, koja nas poziva i osposobljava da živimo u ljubavi kao sinovi i kćeri, a međusobno braća i sestre. Slično notnom zapisu, potrebno je ovu ljubavnu melodiju riječi Božje zasvirati i zapjevati – poslušati i vršiti da bismo doživjeli sklad i ljepotu njenog života u nama i među nama. Potrebna nam je melodija sklada, dijalog riječi Božje i našega života na svim razinama životne stvarnosti“, naglasio je mons. Barišić.

Pozivajući se na želju pape Franje da Nedjelja Božje riječi bude svečani dan, nadbiskup je pozvao sve župne i redovničke zajednice da se svečanost te Nedjelje očituje i po Svetom pismu koje će se postaviti na istaknuto mjesto, po čitanjima i navještaju Gospodnje riječi, njenom odjeku u homiliji, poveznici riječi Božje i našega svakodnevlja, u gestama i držanju predsjedatelja, čitačâ, ministranata, po dostojanstvu i čistoći ambona, prikladnoj glasnoći razglasa, kao i po urednosti i čuvanju liturgijskih knjiga koje sadrže tekst riječi Božje.

„Braćo i sestre, majka Marija bila je najplodnije tlo utjelovljenja Riječi Božje. Nju je pohranjivala, čuvala i o njoj razmišljala u svom srcu. Bila nam majka Marija primjerom sa svojim: Neka mi bude po tvojoj riječi (Lk 1, 38)! Neka nam bude i učiteljica sa svojom porukom: Što god vam rekne, učinite (Iv 2, 5)“, istaknuo je nadbiskup i zaželio da nam svaki nedjeljni usklik: „Riječ Gospodnja!“, bude iskrena zahvala i radosna proslava Božje riječi, Krista Raspetoga i Uskrsloga koji iz ljubavi prema nama, radi našega spasenja čovjekom – bratom posta.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Uzoriti kardinale, dragi brate Josipe! U vrijeme zaraze koronavirusom, dodatno nas je uzdrmala vijest o snažnom ...
„Danas je jedan tužan i bolan dan za nas kršćane, naše crkve su zatvorene, u svojim smo domovima, ne možemo slaviti ...
Od nedjelje 22. ožujka Splitsko-makarska nadbiskupija osigurat će prijenos nedjeljne svete mise u 9 sati iz kapele sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uputio je, u četvrtak 19. ožujka, u Nadbiskupskom ...
Vrhovna predstojnica Družbe Školskih sestara franjevki Krista Kralja s. Klara Šimunović susrela se, u utorak 10. ...
U prostorijama Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci 2. ožujka 2020. održano je XXII. redovito godišnje zajedničko ...
Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general Mirko Šundov, koji 1. ožujka odlazi u mirovinu, ...
U nedjelju 23. veljače 2020. splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić bio je u pastirskom pohodu katedralnoj ...