potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Pozdravni govor splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića na božićnom čestitanju 2019.

1. U duhu Božića i u radosti zajedništva, s različitim ulogama, a jednakog dostojanstva, sve vas srdačno pozdravljam, braćo i sestre, na našemu tradicionalnom Božićnom čestitanju. Zahvaljujem čestitarima na prigodnim čestitkama i dobrim željama u Novoj godini.

2. Radosna vijest Božića, kozmičkih razmjera i najradosnija za ljudski rod, rađa u nama svijest da smo svi mi braća i sestre, štoviše po Betlehemskom Djetetu – Sinu Božjemu, sinovi i kćeri Oca nebeskoga.Vječni Bog iz ljubavi prema nama, radi nas ljudi i radi našega spasenja, čovjekom posta. U Božiću nam je darovana nada, dostojanstvo, zaštita i smisao života, jer nam se rodio Spasitelj, Krist Gospodin. U Betlehemskom Djetetu zasjalo je svjetlo u našoj tami; na periferiji u štali rodio se Bogočovjek, uzvišeno središte za sve naše centre i periferije.

3. Radosna i iznenađujuća vijest Božića dogodila se u povijesnom Betlehemu, za sve „Betleheme“ današnjeg svijeta i našega Betlehema – doma i domovine gdje se suočavamo sa sjenama i svijetlima našega svakodnevlja: s pravnom i ekonomskom nesigurnosti, naglašenim egoizmom i tolikim periferijama, ugroženom demografskom slikom, odlaskom iz Domovine i izbjeglicama na granicama, reformama i štrajkovima, raznim podjelama i mnogim otvorenim pitanjima, izborima i obećanjima… u tom našem Betlehemu pronalazimo i tolika svjetla tihog dobra, humanosti, odgovornosti, solidarnosti, svjedočenja ljudskih i kršćanskih vrednota, duhovnog rasta i gospodarskog razvoja. Duboko smo uvjereni da na svim poljima našega Betlehema trebamo još više i bolje. Možemo, jer Božić osvjetljava našu stvarnost, daje nadu i otvara nam nove horizonte budućnosti.

4. No, u mnogim slučajevima prepoznatljivi smo, slikovito rečeno, kao građani Jeruzalema, grada prostorno blizu, a duhovno daleko od betlehemske radosne vijesti. U svojoj kulturi građani Jeruzalema imali su svete knjige obećanja koje najavljuju dolazak Mesije – Krista, ali bez duhovnosti, religioznost je svedena i zatvorena u običaje, tradiciju, trgovinu. Čak su i prostore oko Hrama prilagodili stolovima i tzv. adventskim kućicama, te je iz godine u godinu bivalo sve blještavije, zarada veća a advent iščekivanja sve prazniji. Zaboravilo se na Mesiju, i njegovo iščekivanje zamijenila je trgovina, stvari, profit, konzumerizam. Nada i iščekivanje Krista svela se i zatvorila u instant užitke trenutka, u snove sreće bez adventa. Postali su ovisnici sreće sadašnjeg trenutka, bez budućnosti. Štoviše advent je odvojen od Mesije, a i Mesija je sveden na instrument sreće ovdje i sada. Jeruzalem se navikao na san bez budućnosti. Razvila se samo bogata tradicija kulture, običaja, religioznost bez duhovnosti i proročkog adventa – Pisma.

5. Jednog dana pojaviše se čudni stranci s Istoka koji navratiše u Jeruzalem raspitujući se gdje je taj Mesija? U prvi mah građani nisu dobro razumjeli ove strance ni njihovo traženje, ali ipak sabraše se predstavnici i nositelji civilne i religiozne vlasti: znanstvenici, intelektualci, profesori, svećenici - pismoznanci, suci, pravnici, sabornici, jer ih je ovo pitanje uvelike poremetilo i uznemirilo u njihovom osobnom i društvenom životu. I nađoše odgovor na pitanje stranaca: Betlehem – u Betlehemu! Od svog znanja Jeruzalemci dadoše im samo informaciju, a oni uza sve to ostadoše nepokretni u okvirima svojih navika. Ovi koji uznemiriše građane Jeruzalema sa svojim traženjem, svojim adventom koji iščekuje Mesiju, i sami su bili u svom životu probuđeni iz sna bez budućnosti. Vođeni razumom prosvjetljenim svjetlom vjere, postali su mudraci. U noći svoga traženja, svijetlom zvijezde, dođoše do izvora Svjetla – Betlehemskog Djeteta. Ne znamo koliko ih je bilo ali njihovom društvu rado bi se željeli i mi pridružiti.

6. Poštovani prijatelji, i ove godine imamo šansu, u društvu s mudracima, povezati advent s Božićem, jer bez Božića – Mesije, advent je nerazumljiv i slijep. Kako mudro netko reče, bring Christ back to the Christmas – povratimo Krista Božiću! Neka naš advent susretne Krista. A naš Božić bude s Kristom, Emanuelom – Bogom s nama.

7. U ovom duhu braćo i sestre, želim da doživite radost Božića, svatko u Betlehemu svoga doma, obitelji, uloge, ustanove i svi zajedno u Betlehemu naše Domovine osvjetljene betlehemskim Svjetlom.

Sretan Božić i s Betlehemskim Djetetom neka nam bude svima uspješna i blagoslovljena nova 2020. godina.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
 „Danas na blagdan Krštenja Gospodinova sjetit ćemo se trenutaka kada nismo bili na razini toga dostojanstva koje ...
„Danas na svetkovinu Bogojavljenja u svom srcu i molitvama nosimo posebno one koji su ostali bez doma u potresu, za sve ...
„U ovoj misi sjetimo se žrtava potresa Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta, a na poseban način molimo za mladost ...
„Koliko god je važan dobar početak još je važniji dobar završetak godine“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i ...
Te Deum – misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup ...
„Bog, vječna Riječ iz ljubavi prema nama utjelovio se i postao čovjekom. Prihvatio je svakoga čovjeka i nije se ...
Župljani Meja i splitski vjernici, po staroj tradiciji i ove su godine sudjelovali u svečanoj misi na blagdan sv. ...
„Slava se njegova očitova u liku maloga Djeteta s Majkom Marijom i Josipom, djeteta kojemu u noći hite preplašeni ...