potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Vjeronauk u službi cjelovitog odgoja

Dragi učenici, poštovani roditelji, cijenjeni učitelji i vjeroučitelji!
    
Školsko zvono ponovno najavljuje otvaranje naših škola, unošenje živosti na naše ulice, trgove, parkove... Svi putovi vode k školi koja se voli i ne voli, kojoj se radujemo i ne radujemo, jer dok smo s jedne strane čekali da zvono označi njen kraj, evo sada nestrpljivo čekamo da ono najavi novi početak da se ponovno susretnemo. U školu uvijek idemo s nekim i nismo sami u klupi. I ja vas, dragi učenici, želim pozdraviti, susresti i sjesti s vama u klupu.

Škola nas uči živjeti zajedno, pomagati, opraštati, dijeliti. Škola nas osposobljava za život, čini nas rasti u znanju i mudrosti, spoznaji sebe i drugih u svijetu koji je naš zajednički dom. U školi stječemo mudrost koja je upisana u stvorenom svijetu i u našim srcima kako bismo mogli u ovom vremenu i prostoru zajedno graditi humanije društvo i svijet, te odlučniji i svjesniji kročiti u bolju budućnot. U školi učimo o našim korijenima kulture, ali i o našim korijenima – izvorima vjere.

U tom smislu pozdravljam najprije vas, poštovani roditelji, koji ste prvi, te time presudni odgojitelji, jer vaša je obitelj izvor i nezamjenjiva škola života. Stoga je razumljivo da ćete u ovim izazovnim vremenima s još većom pažnjom biti uz svoju djecu i pratiti njihov intelektualni i duhovni rast. Kao prvi i nezamjenjivi učitelji i roditelji sigurno je da ćete biti više prisutni i aktivnije uključeni u život i rad, kako vaše djece, tako i škole u cjelini. To ćete najbolje ostvariti ako budete prednjačili i svjedočili svojim roditeljskim, ljudskim i vjerničkim primjerom, molitvom i aktivnim sudjelovanjem u svojoj župnoj zajednici.

Cijenjeni ravnatelji i učitelji, obraćam se i svima vama jer ste i sami svjesni da se vaša uloga prepoznaje više kao poziv nego kao zanimanje. Vašoj brizi i odgovornosti povjerene su generacije mladih, povjerena vam je naša nada i budućnost. Dok vam zahvaljujem na vašem dosadašnjem radu koji, na žalost, često nije dovoljno vrednovan, potičem vas na ustrajnost da se ne umorite činiti dobro i da sami pokušate uspostaviti još veću i bolju suradnju s prvim učiteljima i odgojiteljima, s roditeljima.

Pozdrav i svima vama, dragi vjeroučitelji. Mandatom Crkve, a u snazi svoga krštenja, pozvani ste i poslani od svoje, naše splitsko-makarske Crkve, da budete prisutni u školi za cjelovit odgoj naše mladeži. Sigurno ste sudjelovali na Katehetskim ljetnim školama u Splitu, koje će se ubuduće redovito održavati u našoj sredini, pa vjerujem da će i ovogodišnje KLJŠ biti novi impuls i osvježenje da s novim zanosom budete dostojni i dosljedni povjerenog vam poslanja.

Pozdrav i vama, braćo svećenici, sa željom da ova nova školska i vjeronaučna godina unese novo ozračje i nove aktivnosti, kako unutar same župe, tako i na polju župne kateheze. Posebnu zahvalnost izražavam svima onima koji vam pomažu na tom zahtjevnom polju evangelizacije. U našoj nadbiskupiji kroz narednu godinu bit će stavljen naglasak upravo na župu – izvor života, pa se nadam da ćete svi pridonijeti da naše župne zajednice, zahvaljujući i vašem radu budu prožete i nadahnute novim životom da bi ga mogli crpsti i na njemu se nadahnjivati svi koji se u njima okupljaju.

Nadam se da će i slijedeća godina uroditi mnogim plodovima zajedničkih inicijativa nadbiskupije i škola, kao što je i ova urodila jednim vrijednim zbornikom (u pripremi) dječjih likovnih i literarnih radova na temu Obitelj izvor života.

Zazivajući Božji blagoslov na sve vas, dragi mladi prijatelji, dragi roditelji, poštovani ravnatelji, učitelji i vjeroučitelji, želim svima blagoslovljenu i uspješnu 2001/02 školsku godinu.

Split, 7. rujna 2001.

Vaš nadbiskup
mons. Marin Barišić

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
 „Danas na blagdan Krštenja Gospodinova sjetit ćemo se trenutaka kada nismo bili na razini toga dostojanstva koje ...
„Danas na svetkovinu Bogojavljenja u svom srcu i molitvama nosimo posebno one koji su ostali bez doma u potresu, za sve ...
„U ovoj misi sjetimo se žrtava potresa Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta, a na poseban način molimo za mladost ...
„Koliko god je važan dobar početak još je važniji dobar završetak godine“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i ...
Te Deum – misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup ...
„Bog, vječna Riječ iz ljubavi prema nama utjelovio se i postao čovjekom. Prihvatio je svakoga čovjeka i nije se ...
Župljani Meja i splitski vjernici, po staroj tradiciji i ove su godine sudjelovali u svečanoj misi na blagdan sv. ...
„Slava se njegova očitova u liku maloga Djeteta s Majkom Marijom i Josipom, djeteta kojemu u noći hite preplašeni ...