potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Naputci za blagoslov obitelji

Nakon blagdana Božića u našim se krajevima obavlja pohod i blagoslov obitelji. Župnici i župni vikari prema rasporedu obilaze vjernike svoje župe i mole zajedno s njima za mir, svjetlo i snagu u kršćanskom življenju.

Ti kratki susreti trebaju se odvijati u duhu zajedništva i ohrabrenja u vjeri te su prilika da se voditelji župa bolje upoznaju sa konkretnom životnom situacijom svojih vjernika i njihovim obiteljima, s radostima i nadama ali i žalostima i tjeskobama koje proživljavaju.

S obzirom na obavljanje blagoslova obitelji važe postojeće upute (Vjesnik Splitsko-makarske nadbiskupije 132 [2011], 305) koje ovdje ukratko iznosimo.


1. Blagoslov i pohod obiteljima obavlja se kako je već uobičajeno u božićnom vremenu. To je vrijeme ozračja mira, darivanja, zajedništva, snažnog duhovnog naboja kada su obitelji zajedno jer škole, fakulteti i mnoge druge ustanove imaju praznike.

Ako se zbog veličine župne zajednice blagoslov ne može obaviti u tih desetak dana, župnici mogu početi i ranije – kao što to neki i čine - i ako nisu završili blagoslov, mogu nastaviti i nakon završetka božićnog vremena, ili obići jedne godine samo jedan dio župe a sljedeće godine onaj drugi dio.


2. S obzirom na priloge važi naputak da se milodari ne uzimaju za vrijeme blagoslova osim u iznimnim pojedinačnim slučajevima. Time se u prvi plan želi staviti duhovnu dimenziju kratkog susreta i molitve sa obiteljima te izbjeći dojam da svećenik obilazi i skuplja novac.

Dakako, župnici će pravovremeno poučiti svoje vjernike da su oni dužni materijalno pomagati svojega svećenika i sudjelovati u uzdržavanju crkve i župnih objekata. Zato će im reći da svoje priloge mogu predati župniku u crkvi ili u župnom uredu, ili ako nisu u mogućnosti to učiniti kroz božićno vrijeme, neka to urade drugom zgodom.


3. Treći je naputak da blagoslov obavlja župnik i njegovi suradnici župni vikar i đakon, dakle oni koji su inače aktivni u župi i koje župljani poznaju, a ne neki treći nepoznati svećenici.

dr. Nediljko Ante Ančić,pastoralni vikar

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Draga braćo i sestre! Srdačan pozdrav svima vama i s vječnom Utjelovljenom Riječju bila vam blagoslovljena Nova 2021. ...
U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva Sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom, u nedjelju 17. siječnja ...
 „Danas na blagdan Krštenja Gospodinova sjetit ćemo se trenutaka kada nismo bili na razini toga dostojanstva koje ...
„Danas na svetkovinu Bogojavljenja u svom srcu i molitvama nosimo posebno one koji su ostali bez doma u potresu, za sve ...
„U ovoj misi sjetimo se žrtava potresa Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta, a na poseban način molimo za mladost ...
„Koliko god je važan dobar početak još je važniji dobar završetak godine“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i ...
Te Deum – misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup ...
„Bog, vječna Riječ iz ljubavi prema nama utjelovio se i postao čovjekom. Prihvatio je svakoga čovjeka i nije se ...