potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Božićna poruka - 2007.

Draga braćo i sestre Kristovi vjernici, braćo svećenici, redovnici i redovnice!


U radosti, braćo i sestre, slavimo događaj čija blaga vijest zahvaća naša srca, širi poglede, otvara horizonte, budi svijest dostojanstva i radost našeg zajedništva. Slavimo otajstvo Betlehemskog događaja: u jednostavnosti i nemoći maloga djeteta svemogući Bog čovjekom posta. O događaju tako uzvišenom u siromašnoj štalici i jaslicama, evanđelist Luka izvješćuje kratko i zorno, konkretno i gotovo fotografski: I porodi Sina svoga, prvorođenca, povi ga i položi ga u jasle jer za njih nije bilo mjesta u svratištu.


A budnim pastirima, nebeski glasnik, razbijajući muklu šutnju noći, javlja radosnu vijest te objavljuje tko se rodio, tko je taj Novorođeni u jaslama za koga nije bilo mjesta u svratištu, ohrabrujući ih: Ne bojte se! Evo javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod. Danas vam se rodio spasitelj – Krist, Gospodin!Ovaj povijesni i radosni događaj s Božjim pečatom, danasvam se rodio Spasitelj, upućen preplašenim pastirima, postade trajnost, temeljni i središnji događaj povijesti koji obuhvaća sve vjekove i generacije. Radosna vijest Emanuela – Boga s nama, trajno nova i uvijek suvremena dopire i susreće nas u našem danas. Susreće nas u buci noći i trci dana u mnoštvu različitih i svakojakih vijesti koje kruže u našem eteru.


U vremenu globalnih medija tolike nam vijesti svakodnevno ulaze u naše domove, vijesti blize i daleke, domaće i strane, više loše nego dobre. U mogućnosti smo danas ne samo vijest čuti već i gledati. Nerijetko nas zabrinjavaju i plaše, jer za medije loša je vijest obično dobra, a dobra nikakva vijest. Zato nebeski glasnik javlja betlehemskim pastirima a još više nama danas: Ne bojte se! Riječ je to o čudesnoj, jedinstvenoj i radosnoj vijesti za sav ljudski rod, koja daleko nadilazi sve moguće dobre vijesti naših ostvarenja, otkrića i mogućnosti. Koliko god su novosti na polju politike i ekonomije kao i vijesti znanosti, medicine i tehnike značajne za život i budućnost ljudskog roda one ostaju djelomične, prolazne, nesposobne dati nam konačni smisao života i povijesti. I koliko god nas znanstveno – tehničke novosti u početku oduševe, redovito ostajemo isti, ponekad otuđeniji, a često i još zabrinutiji. Sve takve vijesti ne uspijevaju nas obnoviti i vratiti drugim putem u stvarnost našeg svakodnevlja.


Božićna radosna vijest, braćo i sestre - Rodio vam se Spasitelj – Krist, Gospodin - daleko nadilazi sve naše medijske svakodnevne i izvanredne vijesti. Betlehemski događaj radosna je vijest da nismo sami. Nismo izgubljeni u prostranstvima svemira, niti smo rezultat slučajnosti u vrtlogu kaosa bez cilja i smisla. Stoga izvor i temelj naše nade i spasenja ne može biti nešto - tehnika, već Netko – Osoba. Radost Betlehemskog djeteta svjedoči nam o Bogu ljubavi i dobrote. Ljubav i dobrota utjelovljenog Boga ostvaruje i nas i našu povijest. Bog nas ima u svome srcu, Bog koji je budućnost čovjeka.


Doista, Novorođeno dijete u jaslama jest Božji dijalog s nama ne samo riječi već dijalog djela posvjedočena ljubavlju. Riječ je tijelom postala. O tome dijalogu svjedoči nam poslanica Hebrejima. Više puta i na više načina Bog nekoć govoraše ocima u prorocima; konačno, u ove dane, progovori nam u Sinu (2,1-2). U svome Sinu Bog nam objavljuje smisao i cilj ljudske povijesti. Isus Krist je konačni cilj prema kojemu smjeraju želje povijesti, središte ljudskog roda, radost i punina svih srdaca. U njemu nam nebeski Otac očituje konačnu istinu o našem životu i radosnu vijest spasenja. Ova radosna vijest spasenja i danas nas podiže na noge, okuplja na slavlje, osvjetljava put te nas obnovljene vraća u našu stvarnost. U Betlehemskom djetetu Bog nam dariva trajno ogledalo čovjekoljublja, mjeru i kriterij čovjeka i čovještva.


A za njih nije bilo mjesta u svratištu, čujemo u izvještaju o radosnoj vijesti. Bilo je mjesta u svratištu ali ne i za njih. No, ima li danas mjesta za Betlehemsko dijete u našem životu, osobnom i obiteljskom? Koliko ima mjesta za Njega u našem društvu, zakonodavstvu, kulturi, znanosti, politici, medijima....? Tamo gdje za Njega nema mjesta, nastaje praznina. Njegova prisutnost donosi blagoslov i život.


Božje čovjekoljublje znači Božji zagrljaj i toplinu roditeljima i djeci, radost i utjehu osamljenima i bolesnima, svjetlo u poteškoćama i nevoljama, snagu u slabostima i kušnjama. Božje čovjekoljublje je radosna vijest za sve naše dobre i loše vijesti. Radosna je to vijest i za sve ljude: pravednike, grešnike i nevjernike. Radosna je za onoga tko pati, za onoga tko ne moli kao i za onoga koji misli da ne vjeruje. Njegova prisutnost obnavlja potamnjelu sliku čovjeka i obogaćuje sliku Božju u nama. Njegova prisutnost oživljava našu dušu i srce te uspostavlja narušene odnose među nama.


Zato, Njega novorođenoga, našu budućnost, doziva naša noć i samoća, naša unutarnja i izvanjska tama; traže Ga naša lutanja i padovi, naše izgubljenosti i razočaranosti; žele Ga naše radosti i žalosti, naše utjehe i ohrabrenja; Njega dozivlju, traže i žele naše svakodnevne vijesti i događaji.


Prije svega htjeli bismo da Novorođeni, povijen u jaslama Betlehema nađe i ima mjesta i u našim obiteljima, tom svetištu ljubavi i svetohraništu života. Obitelj koja prihvati Božansko dijete – a On je Mir naš – udaljit će, ako to već nije učinila, opasno i nepotrebno oružje iz svoga doma. U obitelji u kojoj ima mjesta za Boga koji čovjekom posta, stran je svaki oblik obiteljskog nasilja a međusobna ljubav osvjetljena Njegovim svjetlom ne predaje se pred poteškoćama i izazovima života.


Braćo i sestre, radosna vijest Betlehemskog djeteta traži i ima mjesta u nama i našim obiteljima. Neka po svjedočenju naše vjere i ljudskosti mogne ući u domove i srca svih ljudi. To se događa svaki put kad se zauzimamo za život i mir, za dostojanstvo osobe i opće dobro, svaki put kada opraštamo i kada smo solidarni. Njemu prostor dajemo kad god uvažavamo druge i kad se nasmijemo malom djetetu. Radost i prisutnost betlehemskih jaslica u našim domovima, na slikovit su način očit znak da Božićnom Otajstvu želimo dati mjesta u našim domovima i srcima, u našim obiteljima i društvu.


Braćo i sestre, neka pred čudesnim i sudbonosnim Otajstvom Božje ljubavi, vijesti koje dopiru u naše domove ustupe mjesto radosnoj vijesti Betlehema! Neka postanu njezin odjek kako bi u našim obiteljima i društvu uvijek bilo mjesta za sliku i glas radosne vijesti Novorođenog djeteta, Boga, koji poradi nas i našega spasenja čovjekom posta.Sa željom da budemo ne samo slušatelji radosne vijest već i njezini glasnici, danas i kroz sve dane nadolazeće Nove 2008. godine, svima nazivam: na dobro vam došlo porođenje Gospodinovo!


Vaš nadbiskup Marin

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Draga braćo i sestre! Srdačan pozdrav svima vama i s vječnom Utjelovljenom Riječju bila vam blagoslovljena Nova 2021. ...
U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva Sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom, u nedjelju 17. siječnja ...
 „Danas na blagdan Krštenja Gospodinova sjetit ćemo se trenutaka kada nismo bili na razini toga dostojanstva koje ...
„Danas na svetkovinu Bogojavljenja u svom srcu i molitvama nosimo posebno one koji su ostali bez doma u potresu, za sve ...
„U ovoj misi sjetimo se žrtava potresa Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta, a na poseban način molimo za mladost ...
„Koliko god je važan dobar početak još je važniji dobar završetak godine“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i ...
Te Deum – misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup ...
„Bog, vječna Riječ iz ljubavi prema nama utjelovio se i postao čovjekom. Prihvatio je svakoga čovjeka i nije se ...