potres 2d

IBAN: HR29 2340 0091 1000 9261 5
Poziv na broj: HR00 29122020
Opis plaćanja: Za stradale u potresu

Skeniranjem koda možete uplatiti 50 kuna (ili iznos po svom izboru) na IBAN Caritasa SMN.

 

Betlehemsko Dijete - Lice Božjeg milosrđa

1. Draga braćo i sestre, slavimo radosnu vijest za obitelj, društvo i svijet: „Pojavila se doista milost Božja, spasiteljica svih ljudi“ (Tit 2,11). Ljubav Božja očitovala nam se u Betlehemskom Djetetu. Slavimo Božić. Slavimo ga u svetoj godini milosrđa. Papa Franjo u jubilejskoj buli naziva Radosnu vijest upućenu betlehemskim pastirima i svima nama – „Lice milosrđa“. Doista, Betlehemsko Dijete je vidljivo lice Božjeg milosrđa koje je radi nas i radi našega spasenja postao čovjekom. Postade povijest u štali, zaogrnut plaštem poniznosti, jednostavnosti i siromaštva. Dolazi nam po jednoj, ali svetoj, nazaretskoj obitelji, temeljnoj stanici svakog naroda i društva. Betlehemsko Dijete i obitelj najbolje se prihvaćaju i razumiju. Božić je doma u obitelji. U obitelji se događa, slavi i nalazi prostor za blagost i nježnost milosrdne ljubavi. Dok je u društvu riječ „milosrdna ljubav“ postala nerazumljiva i strana, u obitelji se ona još uvijek prepoznaje kao izričaj materinskog jezika. Brzo se uči i iskustveno doživljava. Milosrdna ljubav nosi obitelj, a obitelj je unosi u društveno zajedništvo.

2. U ovom vremenu u kojemu živimo, sve se više zatvaramo u sebe, a naše društvo zapada u dublju krizu. Svjedoci smo da ta kriza ugrožava i sami temelj društva – obitelj. Mentalitet individualizma i sebičnosti razara obitelj i povećava broj siromašnih, slabih i suvišnih. Obitelj danas trpi rane i osjeća bolesti društva. Uz redovite, svakodnevne poteškoće – nezaposlenost, mala primanja, podstanarstvo – obitelj se predstavlja kao nešto staromodno, zaostalo, mjesto nasilja. Obitelj je ugrožena u svom „biti zajedništvo muškarca i žene“. Štoviše, pokušava se relativizirati, pa čak i zamijeniti nekim novim i čudnim oblicima zajedništva. No, uza sve to obitelj, primarna stanica društva, uvijek ostaje kriterij normalnosti te mjerilo duhovnog i tjelesnog zdravlja osobe i društva. Stoga je potrebno zaštititi ovu „kralježnicu“ zajedništva kako bi obitelj mogla izraziti svoju ljepotu i ostati temelj zdravog društva otvorenog životu i budućnosti. Svjesni smo da nema idealne obitelji, nego samo realne.

3. Obitelj je najuspješnija odgojna i obrazovna škola milosrđa i ljubavi, koja za sebe ne traži zasluge, nagrade, plaću, jer je to ljubav bez naplate i milosrđe bez cijene. Dakako, milosrdna ljubav nije naivna i ne niječe istinu. Ona omogućava da istina dođe na svjetlo. Kažemo da istina boli. Milosrđe je poput anestezije koja nam pomaže prihvatiti istinu i podnijeti njenu bol. Betlehemsko Dijete - Lice Božjeg milosrđa – želi bez nasilja i povrede osvijetliti tame i zablude naše samodostatnosti, relativizma i sebičnosti. Želi biti radosna vijest i reći nam istinu o nama i o našoj povijesti. Istinu o našem životu i o budućnosti naše povijesti. Istinu o Bogu i čovjeku.

4. Živimo u svijetu moći, nasilja, osvete i pravde jačega sa svojim „istinama“. „Pravednost bez milosrđa je osveta“, kaže sv. Toma. Milosrđe je bitna oznaka Boga tako da sv. Augustin Boga naziva: „moje Milosrđe“. Milosrđe ne ignorira pravednost, jer su međusobno najuže povezani.

Milosrđe je temelj pravednosti, a pravednost svoju puninu nalazi u milosrđu. Dimenzija milosrđa duboko je upisana u srce svakog čovjeka. Lice Božjeg milosrđa – Betlehemsko Dijete – želi nas ojačati da progledamo čistim pogledom i iskrenim srcem prepoznamo Njega u potrebnima i da sami u svojoj sredini postanemo prisutnost njegova lica. Milosrđe je put na kojem susrećemo Boga i čovjeka; izvor je radosti i mira i svijest da smo prihvaćeni i ljubljeni bez obzira na naše slabosti i grijehe.

5. Braćo i sestre, u ovoj jubilarnoj godini Božjega milosrđa, želimo Betlehemskom Djetetu otvoriti vrata svoga srca i svoga doma. Njegova prisutnost u našim obiteljima čini da i obitelji postanu prostor djelatnog milosrđa. Želimo da On, Lice Božjeg milosrđa, blagoslovi sve naše obitelji i uveća veselje i ljepotu obiteljskog zajedništva. U svjetlu milosrđa naslućujemo i rješenje tolikih naših poteškoća, osobnih i obiteljskih, pa i društvenih i svjetskih. Lice Božjeg milosrđa želi umnožiti naše radosti i podijeliti naše nevolje, s nama graditi zajedništvo, jačati našu vjernost, poticati solidarnost i zauzimati se za slobodu i dostojanstvo bližnjega.

Božićnu novost Božjega milosrđa zorno nam izražava i jubilejski logo: milosrdni Spasitelj traži i nalazi palog i zarobljenog čovjeka te na ramenima nosi oslobođenog čovjeka – Adama. Jedno oko je zajedničko oživljenom Adamu i Isusu Kristu. Jer onaj tko je doživio Božju ljubav, sposoban je svoje bližnje i sve ljude gledati istim Kristovim pogledom, pogledom milosrdne ljubavi.

6. Jezik milosrđa, govor je to, dragi roditelji, kojeg vaša djeca trebaju naučiti i razumjeti. I kad pomislimo da nema izlaza i da je sve propalo što se godinama ulagalo i gradilo, snaga milosrdne ljubavi čuda stvara. Milosrdna ljubav liječi i ono što se činilo nemogućim. Ona je sposobna povratiti odbjegle, osloboditi zarobljene, približiti udaljene, otvoriti zatvorene, motivirati ravnodušne. Jezik milosrdne ljubavi riječju i gestom predajite vašim sinovima, kćerima, unucima… svima.

Doista, milosrdna ljubav liječi i ozdravlja. Betlehemsko Dijete ne dolazi radi zdravih, nego radi bolesnih. Zdravih nema, ali samo ozdravljena osoba i obitelj, koja se pokušava nositi sa svojim ranama i izazovima, prava je terapija za zdravlje društva i nacionalno zajedništvo.
Kyrie eleison! Gospodine smiluj se i ozdravi nas od naših grijeha i promašaja te nas učini po svome milosrđu svjedocima radosti spasenja.
Kriste eleison! Kriste smiluj se i pomozi nam da spremnije opraštamo i tražimo oproštenje.
Kyrie eleison! Gospodine smiluj se i ohrabri nas na našim putovima; učvrsti nas u ispravnim odlukama; prosvijetli u životnim izborima; pročisti naše osjećaje; učini nas osjetljivima za pravdu, istinu i mir.

7. Poštovane obitelji, slaveći radost rođenja Betlehemskog Djeteta – Lica Božjeg milosrđa – želim vam obilje Božjeg blagoslova. Neka nam Božić u jubilarnoj godini bude radostan i osvijetljen Licem Božjeg milosrđa, a Nova godina bogata mirom i ljubavlju, prožeta milosrđem i pravednošću, ispunjena poštenjem i čestitošću.

Sretan Božić svima!

Vaš brat i nadbiskup
mons. Marin Barišić

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Draga braćo i sestre! Srdačan pozdrav svima vama i s vječnom Utjelovljenom Riječju bila vam blagoslovljena Nova 2021. ...
U Župi sv. Mihovila ark. – Kostanje obnovljena je crkva Sv. Ante u Seocima. Tom je prigodom, u nedjelju 17. siječnja ...
 „Danas na blagdan Krštenja Gospodinova sjetit ćemo se trenutaka kada nismo bili na razini toga dostojanstva koje ...
„Danas na svetkovinu Bogojavljenja u svom srcu i molitvama nosimo posebno one koji su ostali bez doma u potresu, za sve ...
„U ovoj misi sjetimo se žrtava potresa Petrinje, Gline, Siska i okolnih mjesta, a na poseban način molimo za mladost ...
„Koliko god je važan dobar početak još je važniji dobar završetak godine“, kazao je splitsko-makarski nadbiskup i ...
Te Deum – misu zahvalnicu, na Staru godinu 31. prosinca u katedrali sv. Dujma, predvodio je splitsko-makarski nadbiskup ...
„Bog, vječna Riječ iz ljubavi prema nama utjelovio se i postao čovjekom. Prihvatio je svakoga čovjeka i nije se ...