Zadnjega dana Tjedna braka u Splitu don Ante Rako o pobudnici „Amoris Laetitia“

Posljednjeg dana Tjedna braka u Splitu, u subotu 17. veljače u crkvi Presvetoga Srca Isusova na Visokoj, don Ante Rako, sudac interdijecezanskog crkvenog suda i profesor na KBF-u u Splitu, govorio je o pobudnici pape Franje Amoris Laetitia - Radost Ljubavi kao jedinstvenom daru cijeloj Crkvi i pozivu na ispit savjesti svih nas glede bračnog i obiteljskog poziva i poslanja.

Čini se kako se suvremeni brak „ispraznio“ od radosti, od ljubavi. Sv. Otac ističe kako je ono što najviše uništava brak i obitelj, osim vanjskih čimbenika, laž u kojoj živimo stoljećima a to je da je brak idealan sustav. Tako misli i većina mladih i na taj način sebi nameću ogroman teret pred kojim vrlo brzo popuštaju.

Najznačajnija misao koja se kao nit provlači kroz cijelu pobudnicu je da se ljubav nadopunjuje i pronalazi svoj smisao u patnji - istina je da postoji patnja u braku. Mnogi su papu prozivali zbog te rečenice i pitali zbog čega se onda mlade poziva u kršćanski brak ako je on patnja. Odgovor papa pokušava dati kroz hvalospjev ljubavi: ljubav je ona koja sebe daje, koja se ne nadima, koja je dobrostiva, ne traži svoje, ne bojeći se patnje. U toj slici ljubavi nemamo prostora za sebe same i zato brak nije samoostvarenje, nije mjesto gdje se pojedinac ostvaruje - zaboravili smo da se ljubav ostvaruje u patnji. To širenje srca koja je radost i ljubav ostvaruje se isključivo u sakramentu, u jedinstvu s Isusom Kristom i njegovom Crkvom. Upravo je tu naš problem jer ne živimo autentično jedinstvo s Njim.

Papa navodi molitvu kao jedini način na koji se može očuvati bračno jedinstvo. Iz svog iskustva rada na zaručničkim tečajevima i crkvenom sudu don Ante je zaključio kako danas mladi rijetko zajedno mole pripremajući se za brak a gotovo svi koji se rastavljaju nikada nisu molili zajedno ni polagali važnost na liturgijsko slavlje vjenčanja, na ispovijed i duhovnu pripravu za brak. Cilj ove pobudnice je da naučimo ljubav kroz patnju - za drugoga. U tom smislu je važno znati se odricati i odricanje namijeniti za bračnog druga, tako se postaje malim instrumentom Božje milosti.

U drugom dijelu pobudnice papa kaže da se u braku zanemarilo otkrivanje sebe drugome, supružnici često pričaju o svemu i svačemu ali ne i o sebi, jedva čekaju da djeca dođu iz škole i prekinu tišini između njih. Zanemaruje se bračna komunikacija, emocije u braku, razgovor s Bogom, osobni i zajednički. Da bi brak uspio, potrebna je žrtva, molitva, otvaranje, pokazivanje emocija, svakodnevna iskrenost.

Upozorio je da se nakon ženidbe malo pozornosti posvećuje vjenčanima. Potrebo je upriličiti za njih susrete obitelji u župi ili na drugim razinama najmanje jednom godišnje, sustavnije ih pratiti da bismo ih ohrabrili i potaknuli na rast u ljubavi. Nažalost, često su roditelji prvi koji stvaraju probleme mladom paru i nameću svoje potrebe, postavljaju se kao sudci a ne nude rješenja. Posebno poglavlje je posvećeno duhovnoj pripravi za vjenčanje kroz molitvu i susrete sa župnikom, roditeljima, što je prečesto zanemareno.

Pobudnica je plod rada cijele Crkve, po prvi put se donose stavovi biskupa sa svih strana svijeta, puna je konkretnih uputa te je stoga vrijedna da ju pročita svaki vjernik, preporučio je don Ante. Ono što je papa na poseban način naglasio (a mi odavno zaboravili) je četvrto dobro braka - jedinstvo muža i žene s Bogom. Upravo to jedinstvo je ono što čuva brak, ne samo jedinstvo muža i žene, nego jedinstvo s Bogom - kad se ono isključi, brak propada. Na kraju je poručio nazočnima da obnove svoj bračni savez i kao plod Tjedna braka „prošire“ svoja srca, dajući jedni drugima više mjesta u njemu, ne zaboravivši da je ljubav ona koja svoje ispunjenje ima u patnji i trpljenju za druge, što možemo na poseban način ostvariti u ovoj korizmi i zajedno ući u radost Uskrsa.

Potom je župnik don Božo Plazibat izrazio zadovoljstvo i radost što se Tjedan braka Splitsko-makarske nadbiskupije održao u župi Presvetoga Srca Isusova na Visokoj kao dio proslave 50 godina župe. Zahvalio je svim predavačima, kao i organizatorima, djelatnicima Ureda za obitelj i Bračnog i obiteljskog savjetovališta, naglasivši kako su se njegovi župljani i ostali posjetitelji obogatili izlaganjima s proteklog tjedna. Don Božo je rekao da smo „kroz život pozvani prepoznavati znakove izražavanja ljubljene osobe što nije uvijek jednostavno. Ponekad se ljubav ima potrebu izraziti i na negativan način i zahtijevati od ljubljene osobe da prepozna te znakove.“ „Brak nije savez samo dvoje ljudi, jednog muškarca i žene, nego je brak savez s Bogom. Neka Gospodin bude jedan nevidljivo vidljivi član vaše obitelji. Nevidljiv očima, a vidljiv po duhu i molitvi. Razgovarajte o svemu sa supružnikom. Nemojte nikada zašutjeti jedno ispred drugoga“.

Don Tomislav Ćubelić, predstojnik Ureda za pastoral obitelji zahvalio je župniku don Boži Plazibatu i vikaru don Luki Stipinoviću. Upozorio je kako se vjera mjeri životom, te pozvao okupljene na prijateljstvo s Bogom. Župni zbor mladih izveo je nekoliko pjesama.