Kvalitetnim očinstvom do sretne obitelji - Međunarodni dan obitelji

Ured za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije i Bračno i obiteljsko savjetovalište (BiOS) u Godini očinstva a ususret Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Solinu 2018. godine obilježili su Međunarodni dan obitelji susretom i tribinom na temu „Kvalitetnim očinstvom do sretne obitelji“ u ponedjeljak, 15. svibnja u prostorijama Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Splitu. U programu su sudjelovali: Udruga Obiteljsko obogaćivanje, Fertility Care i inicijativa „40 dana za život“.

Dr. Anita Strujić Vladanović, predstojnica Bračnog i obiteljskog savjetovališta pozdravila je nazočne te je istaknula da problem marginalizacije očeva pomalo izbija iz svake pore našega društva, a tome ponekada i sami očevi pridonose. Stoga je cilj ovakvih tribina posvijestiti očevima veličinu njihova poslanja i poziva da, kao što je Krist ljubio Crkvu i dao svoj život za nju, jednako tako očevi ljube svoje supruge i svoju djecu i imaju snage dati svoj život za njih.

Marija Šošić, koordinatorica inicijative „40 dana za život“ kazala je da se njihova inicijativa bavi zaštitom života te je istaknula: „Ovim apostolatom želimo svima poručiti da je svaki život dragocjen, vrijedan, neponovljiv i da je svaka spašena beba vrijedna. Da je kroz ovaj apostolat spašena samo jedna beba, vrijedilo je truda. Ovu posljednju kampanju posvetili smo na poseban način muškarcima jer postoje žene koje su nam svjedočile da su htjele zadržati svoju bebu i roditi ali nisu imale podršku od svoga partnera, dečka, muža. Bilo je i muškaraca koji su posvjedočili da su htjeli tu bebu ali žena nije htjela te da ih nitko nije ni pitao. Stoga smo htjeli odaslati poruku muškarcima: da pravi muškarac uvijek brani život.“

Fotogalerija: Jelena Burazin

Josipa i Miroslav Pajić, roditelji troje djece posvjedočili su da su imali rizičnu prvu trudnoću, uz velika krvarenja mala vjerojatnost bila da će beba preživjeti. Doktori su u jednom trenutku savjetovali kiretažu, ali je jedan ultrazvuk koji je pokazao da bebino srce još kuca dao nadu roditeljima koja je uz molitve svih članova obitelji i prijatelja urodila plodom, Mihaela se rodila živa i zdrava. „Tada sam vidjela koliko je čovjek malen i bespomoćan bez Boga, kojemu je sve moguće. Potrebno je otvoriti mu svoje srce i on čini čuda. Sada znam da je to bio dio Njegova plana da nas približi sebi i senzibilizira prema najmanjima, nerođenima. Stoga smo se pridružili molitvi za nerođene pred rodilištem i preko toga smo primili mnogo radosti i Božjeg blagoslova. Trpljenje nije mučno trpljenje kad je s Bogom nego se pretvara u radost“, poručila je Josipa Pajić.

Goran i Marija Luketa predstavili su metodu prirodnog planiranja obitelji Fertility Care kazavši da već dvije godine rade u Splitu s parovima koji prirodno planiraju trudnoću. Centar za skrb o plodnosti FertilityCare Hrvatska je udruga stručnjaka, korisnika i simpatizera FertilityCare sustava. Ovaj međunarodno priznat i znanstveno utemeljen sustav odnosi se na praćenje znakova plodnosti te tako omogućava pouzdano prirodno planiranje obitelji i pomaže u liječenju problema ginekološkog i reproduktivnog zdravlja žene. Osnovna djelatnost Centra je edukacija žena i parova o plodnosti i ginekološkom zdravlju na temelju FertilityCare sustava.

Ivana Bilić Antičević predstavila je Udrugu Obiteljsko obogaćivanje koja pomaže parovima da što bolje odgoje svoju djecu i da bi supružnici razvili zdravu i dobru komunikaciju te rasli u ljubavi i u povjerenju.