Prizanje Tiskovnom uredu za 30 godina postojanja

Hrvatsko društvo katoličkih novinara je o Svjetskom danu sredstava društvenih komunikacija, u srijedu 15. svibnja 2024., u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, dodijelilo nagrade i priznanja. Priznanje za 30 godina postojanja dodijeljeno je Tiskovnom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije koji je jedan od prvih tiskovnih ureda u Crkvi u Hrvatskoj.

Prvi voditelj bio je don Mirko Mihalj, potom don Ivan Bodrožić, a nakon njega sadašnja voditeljica Silvana Burilović Crnov.

Zadaća Ureda je evangelizirati u sredstvima priopćavanja, predstavljati i promovirati djelatnosti mjesne Crkve u javnosti te prenositi i obrazlagati njezine stavove i poruke. Ured je zadužen za komunikaciju Splitsko-makarske nadbiskupije, kao institucije, s javnostima, što uključuje dijalog s vjernicima, svećenicima, suradnicima, novinarima i svim građanima koje, iz bilo kojeg razloga, zanimaju djelatnosti i poruke Crkve.

Ured je odgovoran za uređivanje web stranice Nadbiskupije, radijske emisije „Vjera i život“ na Radio Splitu, profila na društvenim mrežama: Facebook, Twitter i Instagram, Youtube kanala Splitsko-makarske nadbiskupije, nadbiskupijskog Vjesnika te donedavno televizijskih emisija „Vidljivi tragovi“ i „Radosna vijest“ koje su dugi niz godina emitirane na TV Jadran, Laudato TV i YouTube kanalu nadbiskupije.

----

U pozdravnoj riječi, predsjednica HDKN-a doc. dr. Suzana Peran čestitala je svim dobitnicima, te im zahvalila za sve što su učinili za i u katoličkim medijima šireći kršćansku poruku. Istaknula je da se okupljanje tradicionalno održava uz obilježavanje Svjetskog dana društvenih komunikacija koji ove godine preko poruke pape Franje u središtu ima promišljanje o umjetnoj inteligenciji.

„Tehnologije se mijenjaju i razvijaju, no ostaje bit novinarstva, a to je traganje za istinom, promicanje istinskih vrijednosti, i kao što kaže naš temeljni dokument ‚ostvarivati zajedništvo i napredak‘. I ove naše nagrade i priznanja su u znaku toga zajedništva, ali i kao potpora za daljnji napredak na području kršćanskog novinarstva. Zato imamo nagrade za one koji su svoj život utkali u razvoj katoličkog novinarstva i ostavili trag za buduće generacije. Imamo i godišnje nagrade za one koji su na različite načine dali prinos katoličkim medijima i novinarstva u protekloj godini“, rekla je doc. dr. Peran.

Dodala je da se posljednjih godina dodjeljuje i nagrada za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem jer su se mediji proširili i na virtualne prostore, stoga prepoznaju vrijednost i tih sadržaja. Podsjetila je da prijedlozi za nagrade dolaze od samih novinara, čime se međusobno prepoznaje vrijednost, te je također prinos zajedništvu. Na kraju je prema Papinoj poruci, pozvala kolege da budu „novinari mira u službi Radosne vijesti“.

Biskup Gorski: Bez vas mnoge divne poruke Evanđelja ne bi daleko stigle

Okupljenima se prigodnom riječju obratio i predsjednik Odbora za sredstva društvenih komunikacija Hrvatske biskupske konferencije zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski koji je dobitnicima uručio nagrade i priznanja. Zahvalio je svima koji djeluju i medijima koji svojim radom šire Riječ evanđelja jer je „najvažniji zadatak širiti evanđelje Isusa Krista. Tko god to čini na svoj način, u svome mediju, čini veliko djelo na koje nas je Isus sve pozvao. U povodu Svjetskoga dana govorimo o poteškoćama i zadaćama koje bi katolički novinari trebali imati pred sobom. No, ne smijemo zaboraviti da je najvažniji medij čovjek. Kad to stavimo u središte zbivanja, kad shvatimo da govorimo i kad ne govorimo, shvatit ćemo kolika je moć same prisutnosti“, rekao je biskup Gorski.

Nadalje je podsjetio da bi mediji trebali biti u službi zajedništva i komunikacije. „No naš problem je, da često ono što komuniciramo ne bude prihvaćeno. Naše riječi bi trebale biti one koje sabiru“, dodao je.

Biskup Gorski zahvalio je medijskim djelatnicima za sve što čine. „Bez vas mnoge riječi, mnoge divne poruke Evanđelja ne bi daleko stigle. Prevažni ste u svom djelovanju jer bez vašeg djelovanja Crkva bi danas bila nemoćna proširiti Radosnu vijest. Zahvaljujući vama, ono što želimo prenijeti drugima dopire do svakog srca, ulazi u svaki dom i ostavlja trag“, istaknuo je.

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić dobitnik nagrade za životno djelo

U ime dobitnika, riječ zahvale uputio je dobitnik nagrade za životno djelo fra Hrvatin Gabrijel Jurišić, OFM. „Zahvaljujem na ovome danu. Najprije hvala Bogu. Zahvaljujemo Društvu koje je dodijelilo ove nagrade i što smo se svi mi danas ovdje okupljeni osjetili kao jedno, što živimo, dišemo i radimo na slavu Boga i na korist našega hrvatskog naroda“, rekao je o. Jurišić.

Nadalje je podsjetio na neke, kako je rekao „sitnice“ u kojima je i sam sudjelovao, a koje su potaknute Dekret o medijima društvenog priopćavanja „Inter mirifica“ Drugoga vatikanskog sabora. Tako je u svojoj rodnoj župi Baška Voda 1966. godine predložio pokretanje malog župnog listića „Svjetionik“ za koji se ubrzo uspostavilo da dopire do mnogih, pa i onih koji su neredoviti ili gotovo nikako. To je istovremeno bio evangelizacijski i pastoralni pothvat.

Također je podsjetio na nastanak današnjeg adresara katoličkih misija u Njemačkoj. Godine 1973. predložio je pokretanje adresara svih hrvatskih župa i misija u Njemačkoj. O Božiću iste godine u uredništvu o. Jurišića objavljen je Kalendar za 1974. godinu s blagdanima i adresama hrvatskih svećenika i socijalnih savjetnika u Europi, misama na hrvatskom u Njemačkoj i poštanskim brojevima mjesta u domovini.

„To je bio još jedan pokušaj da se ljude približi Crkvi, i da se Crkva približi ljudima. Hvala Bogu da je prošlo ono vrijeme komunističke diktature. Hvala Bogu da je propala te danas možemo ovdje kao Hrvatsko društvo katoličkih novinara slobodno govoriti kako se počelo raditi, kako se radilo i kako se danas radi, i kako ćemo raditi u budućnosti“, kazao je. S obzirom na to fra Hrvatin Gabrijel je predložio da se napravi zbornik u prigodi 50. obljetnice osnutka, kojim bi se podsjetilo na početke društva koje je tada nosilo ime Društvo katoličkih novinara u Jugoslaviji, a potom se razdvojilo na društva u Hrvatskoj i Sloveniji.

„Za sve što je naše Društvo učinilo hvala Bogu, hvala dobrim ljudima, hvala našim biskupima, hvala svima koji su radili u društvu, jer je svaki učinio što je mogao“, rekao je na kraju o. Jurišić.

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić je član Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Rođen je 1934. u Baškoj Vodi. Nakon završetka studija teologije i klasične filologije, od 1966. do 2004. predavao je grčki i latinski jezik u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju. Bio je i ravnatelj Franjevačkoga sjemeništa, upravitelj Arheološke gimnazijske zbirke, provincijski definitor, prefekt studija, provincijski vikar, generalni vizitator Hrvatske franjveačke provincije sv. Ćirila i Metoda, Franjevačke provincije Svetoga Križa – Bosne Srebrene te član Provincijskoga plenarnog vijeća. Od 1974. godine je glavni i odgovorni urednik zbornika „Kačić“.

Napisao je, prevodio i uredio brojne knjige, monografije i znanstvene članke te pokrenuo više listova i časopisa. Objavio više od 700 popularnih, stručnih i znanstvenih radova hagiografske, mariološke i povijesne tematike objavljivanih u listovima, časopisima i zbornicima kao što su Glas Koncila, Marija, Kačić, Služba Božja, Bogoslovska smotra, Vjesnik bl. Nikole Tavelića, Tavelić, Kana, Naš jezik, AKSA, Crkva u svijetu, kalendar Danica, Brat Franjo, Advocata Croatiae, Živa zajednica, Vjesnik Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, Veritas, Svjetlo riječi, Croatica Christiana periodica, Makarski zbornik, Slobodna Dalmacija, Živo vrelo, Kršni zavičaj, Naša ognjišta, Filozofski glasnik,  Dobri otac Antić, Hrvatska obzorja, IKA,  Glasnik Srca Isusova i Marijina, Glasnik sv. Josipa, Hrvatski žrtvoslov, Glasnik sv. Ante, Opći religijski leksikon Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Leksikon pisaca Jugoslavije i Suvremena katolička enciklopedija. Prevodio je djela hrvatskih latinista Marka Marulića, Jakova Bunića i Pavla Rittera Vitezovića za zbornik Hrvatski latinisti u okviru niza Pet stoljeća hrvatske književnosti. Suradnik je u filmu Katolička Crkva u Hrvata te pisac scenarija za film 250. obljetnica Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja 1735. – 1985.

Anđela Jeličić Krajcar dobitnica godišnje nagrade

Godišnja nagrada HDKN-a dodijeljena je Anđeli Jeličić Krajcar, akreditiranoj novinarki Hrvatske radio televizije pri Tiskovnom uredu Svete Stolice. Jeličić Krajcar izvještavanjem i reportažama o aktivnostima Svetoga Oca, o radu različitih tijela Svete Stolice te aktualnim temama iz života opće Crkve za religijske i informativne emisije HRT-a daje doprinos na medijskoj sceni u Hrvatskoj u informiranju i razumijevanju djelovanja Katoličke Crkve, ne samo s vjerskog, nego i s društvenog aspekta. Među ostalim je praćenje Biskupske sinode i sinodskog procesa Katoličke Crkve o kojemu je kao novinarka, teologinja i bibličarka sudjelovala u nekoliko radijskih i televizijskih emisija analizirajući tijek sinode i rasprave o temama koje sinoda promiče. Autorski sudjeluje i u emisiji Duhovna misao na Hrvatskome radiju, a urednički i autorski potpisuje emisiju Duhovne misli za dobar dan Radio Pule Hrvatskog radija, koja svakodnevno slušateljima donosi evanđeoske poruke i meditacije kojima ukazuje kršćanske vrijednosti. Na Radio Puli uređuje i emisiju na talijanskom jeziku „La Parola del Signore“ koja se emitira svake nedjelje.

Portal HKM-a proglašen najboljom stranicom s kršćanskim sadržajem

Nagrada za najbolju mrežnu stranicu s kršćanskim sadržajem dodijeljena je portalu Hrvatske katoličke mreže (HKM). Portal je počeo s radom 7. studenog 2018., kao dio krovne medijske organizacije Hrvatske biskupske konferencije, u sklopu koje su još Hrvatski katolički radio i Informativna katolička agencija. Svakodnevno se na portalu mogu pronaći vijesti nadahnute Istinom. Svojim sadržajem, HKM je tijekom godina obuhvatila sve segmente vjerskog, ali i društvenog života. Portal je novo ruho portal dobio 2020. godine.

Osim nagrada dodijeljeno je i nekoliko priznanja. Dobitnik priznanja za kontinuirano dugogodišnje medijsko djelovanje je preč. mr. sc. Ilija Jakovljević, svećenik Porečke i pulske biskupije, vicepostulator u kauzi za kanonizaciju bl. Miroslava Bulešića, dekan Vodnjanskog dekanata, župnik Nadžupe sv. Kuzme i Damjana u Fažani, pridodani sudski vikar i sudac, policijski kapelan za Policijsku upravu istarske. Preč. Jakovljević je dvadeset godina suradnik brojnih crkvenih i svjetovnih redakcija raznih medija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Gotovo desetljeće urednik je vjerske emisije „Naša zvona“ na Radio Puli. Uređuje glasila i mrežne stranice, gostuje u televizijskim i radijskim emisijama. Medijsko djelovanje započeo je kao dopisnik biskupijskog vjersko-informativnog časopisa „Ladonja“ 2004. godine, čiji je suradnik do danas. Urednik je i priređivač četrdesetak knjiga pretežno duhovne baštine Istre, a posebno valja istaknuti Duhovni dnevnik bl. Miroslava Bulešića, koji je do sada doživio 4. izdanja.

Damir Borovčak dobitnik je priznanja za promicanje istine o komunističkim zločinima. Borovčak sustavno radi na osvjetljavanju komunističkih zločina, posebice u Zrinu, Maclju i Gvozdanskom, promicanju istine o žrtvama i progonima Hrvata i drugih samo zbog činjenice što su vjernici. Autorskim knjigama, kao i knjigama drugih autora koje uređuje, radijskim emisijama, člancima u tiskani i elektroničkim medijima, te nastupima doprinosi posvješćivanju prešućene hrvatske povijesti. Idejni je začetnik i jedan od osnivača Udruge Macelj 1945.

S. Zdravki Grgić, članici mostarske provincije školski sestara franjevki, priznanje je dodijeljeno za 30 godina uređivanja i vođenja vjerske emisije na Radiju Herceg-Bosne. S. Zdravka je novinarski i urednički posao bio dodatni motiv uz redovni posao medicinske sestre koji je radila 40 godina. Vjersku emisiju na Radiju Herceg-Bosne vodila je iz subote u subotu, do posljednje emisije na Veliku subotu 2024. Zanimanje diplomirane katehistice ju je ponukalo na daljnje iščitavanje teoloških, i drugih knjiga koje su joj pomogle u pripremanju emisija. Isticala je da nije profesionalac u novinarskom svijetu, ali je uz Božju pomoć radila srcem.

Priznanje za 30 godina postojanja dodijeljeno je Tiskovnom uredu Splitsko-makarske nadbiskupije koji je osnovan kao jedan od prvih tiskovnih ureda u Crkvi u Hrvatskoj. Ured je zadužen za komunikaciju Splitsko-makarske nadbiskupije kao institucije s javnosti, što uključuje dijalog s vjernicima, svećenicima, suradnicima, novinarima i svim građanima koje, iz bilo kojeg razloga, zanimaju djelatnosti i poruke Crkve. Ured je odgovoran za uređivanje nadbiskupijskog Vjesnika, radijske emisije „Vjera i život“ na Radio Splitu, televizijskih emisija „Vidljivi tragovi“ i „Radosna vijest“, kao i profila nadbiskupije na društvenim mrežama.

Vjerska emisija na radiju Herceg-Bosne dobitnik je priznanja za 30 godina postojanja. Naime, od samih početaka Radija Herceg-Bosne koji će uskoro proslaviti 31. godišnjicu osnutka, u eteru je subotom u prijepodnevnim satima jednosatna vjerska emisija. U središtu je komentar nedjeljnih čitanja. U okviru radijskog vjerskog programa, radnim danom priprema se duhovna misao, a nedjeljom se prenose misna slavlja.

Priznanje je dodijeljeno i Radiju Marija Bistrica koji djeluje 25 godina. Inicijativu za pokretanje radijske postaje dao je dugogodišnji rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke i bistrički župnik mons. Lovro Cindori. Zbog njegove velike ljubavi prema Mariji Bistrici i neumornog zalaganja, od Uskrsa 1999., počelo je emitiranje programa. U početku je emitiran 12-satni program. O 10. obljetnici osnutka radija, 2009. godine, zahvaljujući poticaju tadašnjeg rektora mons. Zlatka Korena počelo je 24-satno emitiranje programa, pokrenut je portal te su uvedene nove emisije.

Ovogodišnji dobitnik priznanja HDKN-a je i Tjedna radio-emisija „Bosna Srebrena“ Svjetla riječi o 20. godišnjici emitiranja. Cilj emisije je predstaviti vijesti iz Bosne Srebrene, donositi aktualnosti i pratiti vjerska i kulturna događanja u toj zajednici i njezinim institucijama, te obrađivati druge teme koje su u izravnoj ili neposrednoj vezi s pastoralnim i kulturnim angažmanom bosanskih franjevaca, aktualne i važne za Katoličku Crkvu na prostoru na kojem djeluju. Tjedne emisije dostupne su na YouTube kanalu, a emitiraju se i na petnaestak radijskih postaja.

Čin dodjele nagrada i priznanja pjesmom je pratio Slavko Nedić, glazbeni urednik na HKR-u i član HDKN-a, koji ove godine slavi 50 godina prisutnosti na sceni duhovne glazbe.