Susret animatora Društva PMI-a pod geslom „Djelujmo zajedno“

U provincijalnoj kući sestara Služavki Malog Isusa u Splitu 17. veljače 2024. animatori Društva Prijatelja Maloga Isusa splitske provincije, sestre članice vijeća za PMI te sestre koje rade s njima, imale su edukacijsko-duhovni dan kako zajedno naprijed kročiti i što osvježiti.

Susret je organizirala pročelnica s. Dolores Brkić zajedno sa gđom Zrinkom Ančić, članicom vrhovne uprave Društva. Radu je nazočila i provincijalka s. Terezija Pervan. Jutarnje okupljanje započeli su u crkvi sv. Križa gdje su sudjelovali na molitvi župne Gospine krunice. Nastavak je bilo euharistijsko slavlje koje je predslavio župnik don Mihael Prović koji je prigodnim riječima naglasio želju da se broj članova PMI-a poveća u njegovoj župi. Uz te želje pripremio je za nazočne i osvježenje u pastoralnom prostoru uz crkvu.

Rad je nastavljen u dvorani Malog Isusa u samostanu sestra provincijalne kuće koja je u neposrednoj blizini. S. Dolores pozdravivši sve nazočne, uvela je u program kroz simboliku u promišljanje i razgovor kako trebaju osvježiti zidove nutrine i korake djelovanja. Nakon izrečenih pohvala uslijedile su upute obnove, „bez celofana“…Nastojali su govoriti kako pobijediti napast ravnodušnosti. Razvijenu mrežu molitve velikih devetnica pred Jubileje, sa točnim nadnevkom i milosnom cijenom, karitativnog i hodočasničkog programa za zajedničku obnovu, zaključili su da „ne pada onaj koji ne hoda“. Radost je svaki dobar pokušaj obnove jer poslije napora i brušenja nastaju biseri. Važno je analizirati, makar to bile i brojke zbog kojih ponekad neodlučni sebe znaju nesvjesno isključiti iz igre u Božjoj utakmici.

Razgovor je nastavljan za zajedničkim ručkom. Ugodno i raspjevano obilježili su imendan s. Manete Mijoč, provincijske tajnice. Nazočio je i katedralni župnik don Ante Mateljan, prijatelj sestara i Društva PMI.

U nastavku programa analizirali su svoje ciljeve i svrhu, programe, projekte i naročito u župi gdje jesu, godišnje susrete, poticaje koje pristižu tehnikom koju posjeduju. Bitno je sa povjerenjem i bistrim okom i srcem svemu pristupiti. Naglašeno je da korizmu treba „iskoristiti“ za izlazak iz svog Egipta, ropstva i sigurnosti, ponekad i ravnodušnosti…

Pročelnica je na koncu podsjetila nazočne da ne gube iz vida odnosno srca, zanos pripadnosti Društvu PMI-a, „uvijek ponovno ustajati jer naša obećanja ništa ne smije ugasiti“.

Budući da je Marijin dan, nastavili su rad u samostanskoj kapeli molitvom krunice Bezgrešnom Srcu Marijinu kao „ZVJEZDICE Bezgrešne“ i molitvom za proglašenje sluge Božjeg Josipa Stadlera. Zatim je provincijalka s. Terezija toplim riječima zahvalila svima; pročelnici i svima nazočnima, kao i za djelovanje u svojim župama. Animatorica Zrinka Ančić zahvalila je svim sestrama u zajednici koje su sve srdačno primile i omogućile rad, te provincijalki na svesrdnoj podršci a pročelnici na nesebičnom trudu.