Proslavljen blagdan sv. Mateja na splitskim Ravnim Njivama

Župa sv. Mateja apostola i evanđelista na splitskim Ravnim Njivama svečano je proslavila svoga nebeskog zaštitnika u srijedu 21. rujna misnim slavljem koje je u prepunoj župnoj crkvi predvodio prof. dr. don Mladen Parlov, profesor na KBF-u u Splitu uz koncelebraciju sedam svećenika. 

U propovijedi je don Mladen najprije istaknuo Gospodinov poziv upućen Mateju, a kojim je jednoga čovjeka grješnika, carinika, „pretvorio“ u svoga apostola. Te uvodne misli su mu poslužile da u nastavku propovijedi razradi misao iz drugoga misnog čitanja, iz Poslanice Efežanima, naime Pavlov poziv da kršćani žive dostojno poziva kojim su pozvani. Prof. Parlov reče kako je „riječ o Božjem pozivu upućenu svakom čovjeku da u i po njegovu jedinorođenom Sinu postane njegovo ljubljeno dijete. Taj je poziv temelj našega dostojanstva, naše radosti i našega ponosa, jer smo po njemu Božji, a Bog je naš Otac“. U nastavku je istaknuo kako se taj poziv ostvaruje u Crkvi koja je Božja obitelj. U Crkvi, kao prostoru Božjeg djelovanja, ispunjena Božjim milosrđem, kršćani ne bi trebali samo pitati što još mogu dobiti, nego i što im je činiti, odnosno kako i na koji način oni sami mogu doprinijeti rastu i boljitku Božje obitelji kojoj pripadaju. Drugim riječima, svatko je u Crkvi pozvan darove koji mu dolaze od Boga staviti drugima na raspolaganje. I neka nitko ne kaže kako je siromašan, kako nema darova, jer je Bog prebogat te svojim darovima obasiplje svu svoju djecu. Naš je problem, nastavio je dr. Parlov, što te darove ne prepoznajemo, jer smo se previše okrenuli sebi samima, svojim poteškoćama i problemima, bavimo se sami sobom. A Gospodin nas poziva na poslanje, na darivanje. Naš najveći dar Crkvi, a to je ujedno i treća dimenzija poziva koji nam Gospodin upućuje jest naša osobna svetost. Tajna je kršćanske svetosti, zaključio je prof. Parlov, trajno otvarati svoje srce kako bi primili ono što Bog želi darovati, jer Bog ne može ne davati, a kad se darovano primi, tada ga valja podijeliti s braćom i sestrama.

Na kraju euharistijskoga slavlja župnik, mons. Jure Vrdoljak, pozdravio je sve prisutne svećenike i vjernike te je sve pozvao da poslije misnoga slavlja budu dionici pučkoga slavlja koje se je održalo ispred crkve, na trgu sv. Mateja.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...