Peti dan devetnice sv. Dujmu 2024.

Petog dana devetnice sv. Dujmu, 2. svibnja na blagdan sv. Atanazija Aleksandrijskog, svečano misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je župnik Župe Svete Trojice s Poljuda fra Frano Delić, a u koncelebraciji je bio katedralni župnik don Ante Mateljan. Pjevao je Mješoviti pjevački zbor Župe Svete Trojice (Split – Poljud) pod ravnanjem s. Lidije Čotić te uz orguljašku pratnju s. Lidije Bernardice Matijević.

U prigodnoj homiliji fra Frano je naglasio da ulazimo u svibanj, mjesec posvećen Blaženoj Djevici Mariji. Svibanj je mjesec u kojemu sve cvjeta i priroda se pokazuje u svoj svojoj raskoši. Svibanj je mjesec raskošan slavljima raznih svetaca. Jučer smo proslavili sv. Josipa Radnika, danas sv. Atanazija, sutra sv. Filipa i Jakova, zatim sv. Duju i mnoge druge svece. Svi ti sveci čine jedan predivan buket raznoga cvijeća koji blista raskošnom ljepotom. Svi ti sveci napajali su se na izvoru ljubavi, a to je Isus Krist.

Sv. Atanazije, kao i sv. Dujam, doživjeli su progonstva. Dujam je podnio mučeništvo, Atanazije je umro prirodnom smrću, ali je cijeloga života bio proganjan zbog pravovjerja. Živjeli su relativno u isto vrijeme na različitim mjestima, ali su ljubili istoga Krista. Oni su se susreli s ljudskom mržnjom, istaknuo je fra Frane. Svijet je pun ljudske mržnje. Biblija od prvih stranica, od bratoubojstva svjedoči da je mržnja čovjeka na čovjeka napunila svijet. I mi smo često svjedoci mržnje u vlastitim životima, kazao je. Mržnja se lako prenaša i rijetki su od nje imuni. No, najveći je problem što mržnja prvotno razara psihički i fizički onoga koji je nosi te nas udaljuje od Boga i čovjeka.

Jedini lijek za ljudsku mržnju, odnosno da se prekine prijenos mržnje je ljubav i opraštanje. Nikada čovjek nije ljepši neko kada oprašta. A to su upravo postigli i sv. Atanazije i sv. Dujam po uzoru na Učitelja i Spasitelja Isusa Krista. Ljubili su neprijatelja i oprostili su mu. U tom kontekstu čovjek je najveći. U tom kontekstu čovjek surađuje s božanskim planom. Najbolje svjedočanstvo veličine opraštanja je možda i ova katedrala u kojoj stojimo. Onaj koji ju je izgradio, ona ne pripada više njemu nego onomu koji mu je oprostio. Tu se ostvaruje ono da sjeme koje umre donosi obilat rod. Dujmov oprost i ljubav rađaju vjekovima do danas obilatim plodovima.

Na kraju propovijedi fra Frano je istaknuo da su Poljud i Split oduvijek povezani. Naime, u samostanu sv. Ante na Poljudu postoji jedna stara slika s prikazom sv. Duje kako u ruci drži i štiti grad Split. Ta slika je postala prepoznatljiv znak dragoga sveca i grada Splita. Slika se svečano nosi u procesiji za blagdan sv. Dujma, zaključio je.  

Nakon što je župnik don Ante zahvalio fra Frani Deliću na predvođenju misnog slavlja i Zboru na pjevanju, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma.

Poslije svete mise uslijedio je koncert Gradskog mandolinskoga društva „Sanctus Domnio“. GDM osnovano je 1991. godine, kao udruga s namjerom višestruke odgojne zadaće i kulturne obnove mladih naraštaja u gradu Splitu, pod vodstvom glazbenoga pedagoga Marina Katunarića. Danas je Društvo u kojem djeluju dva mandolinska orkestra, orkestar „Sanctus Domnio“ i „Anđeli svirači“, kao i razni mandolinski komorni sastavi. Društvo ujedno organizira i školu mandoline i gitare, te razne radionice, međunarodne seminare i festival posvećen mandolini, jedini takvog tipa u ovom dijelu Europe. Kroz sastave Društva prošlo je preko per stotina mladih glazbenika izvevši djela brojnih skladatelja, od baroknih do suvremenih, hrvatskih i stranih skladatelja, uključujući i praizvedbe hrvatskih djela posvećenih upravo njegovim ansamblima i sastavima.

Na večerašnjem koncertu glazbena djela izvodili su već spomenuti Mandolinski sastav „Anđeli svirači“, Mandolinski kvartet „Umas“ te Mandolinski orkestar „Sanctus Domnio“.

Mandolinski orkestar „Sanctus Domnio“ je reprezentativna, najnagrađivanija sekcija Društva. PD 1991. godine orkestrom ravna dirigent Vladimir Lukas, dok je koncert majstorica orkestra docentica na Umjetničkoj akademiji u Splitu, Ivana Kenk Kalebić. Orkestar je do sada održao veliki broj koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu te dobio znatan broj prestižnih nagrada. Mandolinski sastav „Anđeli svirači“ nastao je kao ideja o pripremnom „mlađem“ mandolinskom orkestru te svojevrsni pomladak za mandolinski orkestar „Sanctus Domnio“. S radom započinje 1995. godine, a od 2004. godine djeluje nazivom „Anđeli svirači“. Orkestrom od 2021. godine dirigira Ana Mlačić, studentica mandoline i glazbene pedagogije pri Umjetničkoj akademiji u Splitu. Mandolinski kvartet „UMAS“ čine Tanja Puharić, Ana Mlačić, Hana Klančnik i Lara Baranašić, studentice novootvorenog studija Mandoline pri Umjetničkoj akademiji u Splitu pod mentorstvom prof. Ivane Kenk Kalebić. Nastupale su 2022. godine kao solistice Vivaldijevog koncerta za 4 violine i orkestar u pratnji orkestra „Sanctus Domnio“ iz Split, čije su i redovne članice.