Treći dan devetnice sv. Dujmu

Trećega dana devetnice sv. Dujmu, na spomendan sv. Venancija, 30. travnja, svečano misno slavlje u splitskoj prvostolnici predvodio je don Ivan Zovko, župnik Župe Gospe Fatimske sa splitskih Škrapa. Pjevao je Mješoviti pjevački zbor Župe Gospe Fatimske Split, Škrape pod ravnanjem s. Pavle Negovec te uz orguljašku pratnju mladoga orguljaša Marina Galića.

U prigodnoj homiliji don Ivan je, nadovezujući se na evanđeoski odlomak (Iv 15,1-8), kazao da je to Isusov govor na Posljednjoj večere te svojevrsna njegova oporuka učenicima i vjernicima. Istaknuo je da bi sažetak tog govora mogao biti da nam Krist želi dati svoj mir. To je mir, kako sam Krist naglašava, koji nam ne može dati ovaj svijet i koji ne proizlazi iz površnih užitaka. „Apsurd je da mi ljudi želimo svugdje tražiti mir osim tamo gdje ga možemo uistinu naći. Krist besplatno nudi i daje svoj mir, a mi ga puno pita tako olako zaobiđemo“, istaknuo je don Ivan.

Mučenici sv. Venancije i sv. Dujam iako su podnijeli mučeništvo, uživali su istinski Kristov mir. To je mir koji ne može uznemiriti ljudsko srce, kao što sam Krist govori u evanđeoskom odlomku. Iako živimo u različitim vremenima od ove dvojice salonitanskih mučenika, isti je Bog podario njima mir i želi ga podariti danas nama, naglasio je don Ivan.

„Venancije i Dujam posvjedočili su svoju vjernost Kristu mučeničkom smrću. Od nas se danas, barem u ovom dijelu svijeta, ne traži mučenička smrt za Krista, ali će se tražiti svjedočanstvo da smo vjerni Kristu u svakodnevnom životu“, kazao je don Ivan. Pozvani smo biti Kristovi svjedoci te pronositi, poput Dujma i Vnenacija, radosnu vijest Evanđelja jer je to poziv i način kako možemo steći mir u svojim životima, zaključio je don Ivan.

Nakon što je župnik don Ante Mateljan zahvalio don Ivanu na predvođenju misnog slavlja, otpjevane su pohvale u čast sv. Dujma.

Zatim je uslijedio koncert na orguljama jednog od najafirmiranijih hrvatskih glazbenika i orguljaša Pavla Mašića.

Pavao Mašić je dobitnik je nagrade „Grand Prix Bach“ i nagrade publike na Bachovu natjecanju orguljaša u Lausanni te razvija uspješnu karijeru koncertnog orguljaša i čembalista. Od 1999. godine djeluje kao glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu, a usporedno djeluje u zvanju redovitog profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Redovito koncertira solistički diljem Južne Amerike, Rusije, Europe i Izraela. Sudjeluje u radu žirija međunarodnih natjecanja, voditelj je Orguljaške ljetne škole koja se 30 godina održava u Šibeniku, a kao umjetnički voditelj festivala Orgulje sv. Marka zaslužan je za koncertna gostovanja dvadesetak svjetski istaknutih orguljaša koji su prvi put nastupili u Hrvatskoj. Kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata je s više od 25 važnih inozemnih i domaćih nagrada. Snima za HRT i diskografsku kuću Croatia Records. Raznolika diskografija uključuje tri albuma ovjenčana s ukupno 7 Porina. Tako je njegov prvi album pod nazivom „1685.“ s djelima za čembalo Bacha, Händela i Scarlattija proglašen najboljim albumom klasične glazbe u 2012., dok je albumom „100% Bach“, ostvarenom u suradnji s orguljašem Antom Knešaurekom, predstavljen djelić orguljskog opusa J. S. Bacha za čiju su prvu integralnu izvedbu u Hrvatskoj ta dvojica orguljaša osvojili nagrade Milka Trnina i Nagradu grada Zagreba.