Splitski dominikanci proslavili 800. obljetnicu utemeljenja Reda propovjednika

Na blagdan sv. Katarine Aleksandrijske u petak, 25. studenoga u dominikanskom samostanu sv. Katarine u Splitu svečano je proslavljena 800. obljetnica utemeljenja Reda propovjednika. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u koncelebraciji sa dominikancima i drugim svećenicima.

Prije početka misnoga slavlja riječ pozdrava i dobrodošlice uputio je župnik fr Jozo Čirko. „Toliko stoljeća naši dominikanci prisutni su u gradu Splitu. Zahvalni smo svim generacijama dominikanaca koji su utkali sebe u kulturni i duhovni rast našega naroda. Neka sv. Katarina Aleksandrijska, čiji blagdan danas slavimo a koja je zaštitnica ove crkve, svojom svetošću i zagovorom ohrabri sve nas da budemo dostojni svoga kršćanskog imena i poziva, da budemo prepoznatljivi kao Gospodinovi“, kazao je nadbiskup Barišić uvodeći u misno slavlje. U svojoj je propovijedi nadbiskup govorio o životnome putu sv. Katarine Aleksandrijske, svetice iz 4. stoljeća, i sv. Dominika (kraj 12. i poč. 13. st.), kojima je najveće blago bio Krist te su spremno podnijeli žrtvu za svoju kršćansku vjeru. Zajednička im je bila i ljubav prema Riječi Božjoj, prema Svetom pismu koje im je davalo argumente za opravdanje nade koja ih je nosila.

Nadbiskup je podsjetio da su dominikanci u Splitu skoro od samih početaka postojanja Reda. Dominikanski samostan u Splitu staro je zdanje u središtu grada (tik uz zidine Dioklecijanove palače), a osnovan je 1245. godine. Dakle, „dominikanci su kroz 800 godina u hrvatskom biću ostavili neizbrisiv biljeg. Pridonijeli su duhovnoj, kulturnoj i moralnoj izgradnji grada i naroda. Susretali su maloga čovjeka u njegovim problemima“, naglasio je nadbiskup dodavši da su oni dali i neizmjeran doprinos rastu Katoličke crkve u svijetu. U dugoj povijesti dominikanci su Crkvi dali četiri pape, osamdesetak kardinala, tristotinjak svetaca i blaženika. Nadbiskup je spomenuo samo neke poput sv. Tome Akvinskoga, sv. Alberta Velikoga, sv. Katarine Sijenske, bl. Augustina Kažotića i bl. Ozane Kotorske. „Naša vjera raste zahvaljujući njima, svecima i mučenicima, jer 'krv mučenika sjeme je novih kršćana'“, kazao je mons. Barišić. U tom je svjetlu pozvao vjernike da se napajaju na životu svetaca i blaženika te svojim životom posvjedoče vjernost Kristu i Katoličkoj crkvi.

Na kraju misnoga slavlja, koje je svojim pjevanjem uzveličao župni mješoviti zbor „Sveti Dominik“ pod vodstvom s. Leonije Bralić i Željka Veršića, riječ zahvale uputio je prior fr Luka Prcela. Splitski dominikanci su se za proslavu pripremali trodnevnicom od 22. do 24. studenoga, bogatim duhovno-kulturnim programom. Tako je u samostanu upriličen koncert klape „Sveti Juraj" HRM, otvorena je izložba fr Vinka Draganje, a provincijal hrvatskih dominikanaca fr Slavko Slišković i Ivan Armanda održali su predavanje na temu „Duh dominikanskog Reda".