Sestre milosrdnice obilježile Dan splitske Provincije Navještenja Gospodinova

U živopisnom marijanskom svetištu Vepric, 10. rujna 2016. održan je godišnji susret sestara – Dan Provincije prigodom Godine milosrđa. Na susretu se okupilo osamdesetak sestara iz gotovo svih krajeva Provincije, a pridružile su se i tri sestre milosrdnice iz Trevisa u Italiji koje trenutno borave u našoj zajednici u Splitu.

Na početku susreta okupljene sestre pozdravio je don Mijo Šurlin, upravitelj Svetišta, i izrazio srdačnu dobrodošlicu, a potom je provincijalna glavarica s. M. Radoslava Kevo uputila svoju riječ. Istaknula je da su se sestre u Vepricu, u jubilejskoj godini Božjeg milosrđa okupile da kao jedna redovnička zajednica, kao jedna obitelj, „iskusimo ljubav Boga koji tješi, oprašta i ulijeva nadu“ (usp. Lice milosrđa, 3). Poželjela je da se pomirene s Bogom i međusobno, prepuste vodstvu Duha Svetoga i, premda oslabljenih snaga, kroče u budućnost radosno i pouzdano, s puno gorljivosti u služenju, naviještanju i djelovanju. Na kraju je pozvala okupljene sestre da prođu kroz sveta vrata te u poniznosti i ljubavi zajedničkim žarom mole Gospodina snagu za istinsko i proročko služenje i djelovanje. „U duhu poniznosti, zahvaljujmo za sve ono što u zajednici i po zajednici primamo i doživljavamo te preispitajmo čine i odluke koji nisu služili rastu i svjedočenju te se za njih iskreno pokajmo“.

Pripravu za svetu ispovijed vodio je don Alojzije Bavčević, duhovnik Svetišta, a u 11 sati započela je svečana procesija sa svijećama od kapelice do špilje gdje je svetu misu predslavio fra Kristian Stipanović, župnik i gvardijan u Imotskom, u zajedništvu s don Antom Žderićem i don Antom Kelavom.

Fra Kristian se u propovijedi osvrnuo na misna čitanja svetkovine Navještenja Gospodinova i istaknuo da Bog uvijek šalje svoje glasnike i poziva nas da vršimo njegovu volju. Promišljajući o pozivu zaključio je da je on uvijek trajan odaziv jer uvijek iznova treba dolaziti i govoriti: Evo dolazim! Pozvao je da se svi upitamo zašto smo u Vepricu, zašto smo u zajednici u kojoj jesmo i naglasio da smo pozvani upoznati što je Božja volja za nas, htjeti ono što je Božje i činiti ono što smo spoznali.

Nakon ručka sestre su zajedno izmolile Deveti čas, a potom je kratku meditaciju održala s. M. Gracijana Gracin. Službeni dio susreta završio je molitvom krunice Božanskoga milosrđa i činom poklonstva Majke Lujze u 15 sati. Tijekom susreta pjevanje je animirao sestarski zbor pod ravnanjem s. M. Mirte Škopljanac Mačina.