Predstavljena knjiga o povijesti crkvenog zbora u Kaštel Lukšiću

Sedamdeset godina crkvenog pjevanja u župi Uznesenja BDM u Kaštel Lukšiću Ivan Burić okrunio je pisanjem knjige o povijesti župnoga zbora o kojem je još u 19. stoljeću pisao i Zadarski list, spominjući lukšićke kantače koji su pjevali na jednom sprovodu.

Knjigu naslovljenu “Povijest i sadašnjost crkvenog pjevačkog zbora sv. Cecilije Župe Uznesenja BDM Kaštel Lukšić” objavili su župa u Kaštel Lukšiću i Matica hrvatska - Ogranak Kaštela, a predstavljena je uoči blagdana sv. Cecilije, 21. studenoga u crkvi u Kaštel Lukšiću. O knjizi je govorio župnik don Stipan Šurlin istaknuvši da pjevanje u crkvi odražava zajedništvo s Kristom, te da oni koji na taj način slave Boga u zemaljskoj liturgiji odražavaju onu nebesku. “Kantači su posebna vrsta iskrenih i dragih ljudi koji gaje autentično zajeništvo”, kazao je župnik opisujući svoje višegodišnje iskustvo druženja s njima.

I danas crkveni zbor u Kaštel Lukšiću djeluje prema pravilniku napisanom 1892. godine koji u izvornom rukopisu čuva autor knjige Ivan Burić. Kada je imao samo tri godine majka ga je dovela među kantače. Slušao je svoja dva djeda, a kasnije i oca kako pjevaju, pamtio po sluhu, a onda se i sam na blagdan sv. Cecilije sa 17 godina upisao u kantače. Naime, prema pravilniku kantačem se postojalo uvijek na blagdan sv. Cecilije po kojoj se i zove ovaj zbor. To je pravilo sačuvano do danas. Usto, bilo je propisano kako se pjevači moraju ponašati tijekom liturgijskih slavlja, a sve do pedesetih godina prošloga stoljeća zboru nisu pristupale žene. Nakon što je dodan amandman kojim je to omogućeno žene su postale dio zbora, a njegov muški dio zadržao je tradicijski naziv - kantači. Kantači u Kaštel Lukšiću nisu samo stvar prošlosti, nego i sadašnjosti. Dosada su imali oko pedesetak nastupa po cijeloj Hrvatskoj i u inozemstvu. Danas je najmlađem članu 23 godine, a najstarijem, autoru knjige Ivanu Buriću teče deveto desetljeće života.

Sada potpomognuti i ženskim glasovima, jednako dostojanstveno poput svojih predaka, veličaju Boga na misnim slavljima. Do prije tri godine kantače je, kao muški dio crkvenog zbora, vodio autor ove knjige Ivan Burić, a danas ih vodi Nedjeljko Kovačev. Voditeljica cijelog zbora je Antonela Pilić Burić, studentica glazbene akademije koja je počela notno zapisivati autohtonu glazbenu baštinu Lukšićana - oko sto napjeva koji su se kroz povijest prenosili “ od uha do uha”, a tematski su pratili liturgijsku godinu.

Iznimnu glazbenu vrijednost crkvenog zbora u Kaštel Lukšiću prepoznao je i maestro Šime Marović, jedan od predstavljača knjige koja je ujedno i dokument vremena u kojem su generacije Lukšićana rasle u vjeri i ljubavi prema crkvi. U njoj je osim pravilnika sadržan i popis svih službeno upisanih pjevača do sada. “Lliturgijska glazba i koncertna glazba moraju se razlikovati, a crkveno pučko pjevanje ne smije postati folklorom u službi različitih zabavnih programa”, kazao je maestro Marović i istaknuo da knjiga o ovom zboru predstavlja stup memorije, zahvalu pokojnim kantačima i nadahnuće budućim generacijama.

Svečanost predstavljanja knjige pratili su mnogobrojni Lukšićani, ganuti sjećanjem na svoje pokojne sumještane i običaje koje predano čuvaju od zaborava, a događaj je pjesmama uzveličao i sam župni zbor o kojem je Ivan Burić s ponosom i velikom radošću, nakon tri godine rada, napisao knjigu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Splitska koncertna publika imala je prigodu uživati u Uskrsnom koncertu pod nazivom 'Uskrsnu Isus doista', u ...
Predstavljanje nove knjige splitskog magistra prava i književnika Marlona Macanovića „Trn“ (Roman o relikviji Svetog ...
Korizmeni koncert Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado pod naslovom „O, Isuse daj mi suze“ održan je ...
Nova knjiga prof. dr. sc. don Mladena Parlova „Duh Sveti u povijesti spasenja” predstavljana je u četvrtak 14. ožujka u ...
Izložba slika pod naslovom „Dvije priče“ autora don Damira Bistrića, župnika Župe Bagalović i prof. Zorane Vekić, ...
Crkveni zborovi, klape i mandoline nastavili su tradiciju u Crkvi Navještenja BDM u Vrgorcu i još jednom oduševili ...
U sklopu 31. Dana Matice hrvatske u prostorijama dominikanskog samostana sv. Dominika u Splitu, u ponedjeljak 4. ...
Knjiga „Deus absconditus – Ivan Pavao II. o Duhu Svetom“ doc. dr. Emanuela Petrova, profesora dogmatike pri Katoličkome ...