Četvrti dan hodočašća - Betlehem i Ain Karem

Četvrti dan putovanja Svetom Zemljom za hodočasnike Splitsko-makarske nadbiskupije započeo je posjetom Ain Karemu, mjestu koje danas predstavlja predgrađe Jeruzalema i u kojem je rođen sv. Ivan Krstitelj.

Tu se zbio čuveni susret Marije koja je začela po Duhu Svetome i njene rodice Elizabete koja je tada također bila trudna, noseći pod srcem svog jedinca Ivana. Na mjestu susreta danas je Crkva Marijina Pohođenja, a na mjestu gdje je Isusov preteča rođen i gdje je bila kuća svećenika Zaharije podignuta je crkva Ivana Krstitelja. Hodočasnici su posjetili obje te crkve i poljubili mjesto na kojem je Ivan rođen, a nalazi se u sklopu crkve posvećene tom svecu. U vinogradarskom gorju, u gradu Judinom, kako nas izvještava Evanđelje, prof. dr. sc. fra Domagoj Runje tumačio je novozavjetne tekstove koji se odnose na spomenute događaje, a splitski su bogoslovi, kojima je ovaj put u Svetu Zemlju dio priprave za svećenički poziv, pred Crkvom Marijina Pohođenja otpjevali čuveni Marijin hvalospjev – Veliča duša moja Gospodina.

Uslijedio je odlazak u Betlehem, gdje su se hodočasnici pridružili mnoštvu vjernika iz cijelog svijeta koji svakoga dana dolaze vidjeti mjesto na kojem se Bog rodio kao čovjek, u  Baziliku Rođenja iz 6. stoljeća.  Izgradio ju je Car Justinijan nakon što je bila srušena prva crkva koju je u 4. st. iznad spilje Kristova rođenja podigao Car Konstantin. Čekajući u dugom redu hodočasnika za ulazak u prostor ispod oltara u kojem je mramorna ploča sa srebrnom zvijezdom kao oznakom mjesta Kristova rođenja, splitsko-makarski nadbiskup podsjetio je na velebno djelo sv. Jeronima, našeg zemljaka koji je bio rodom iz Dalmacije,  a Sveto je pismo u 4. stoljeću prevodio i prepisivao do dugo u noć, živeći upravo u obližnjim betlehemskim spiljama.

Došavši do srebrne zvijezde svi su hodočasnici kleknuli i poljubili mjesto Kristova rođenja te se nakratko zadržali u molitvi. U obližnjoj Crkvi sv. Katarine Aleksandrijske, podignute iznad spilja u kojoj je sv. Jeronim sa svojim učenicima živio i prevodio Bibliju, hodočasnici su sudjelovali na misnom slavlju koji je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. „Prolazeći kroz malu betlehemsku špilju svatko se od nas upisao u svoj rodni grad i ponovo rodio.“, kazao je don Jakoslav Banić u propovijedi za vrijeme mise, istaknuvši  pri tom da se život istinski živi kad se daruje za druge, kad smo radosni, sretni, nasmijani, puni milosti i milosrđa, jer tada se rađamo i za Život Vječni. Naposljetku, hodočasnici su obišli spilje u kojima je živio sv. Jeronim, a nalaze se  ispod crkve sv. Katarine Aleksandrijske.  Pomolili su se pred njegovim grobom, posebice za hrvatski narod koji je povijesno i kutlurološki vezan za ovog glasovitog sveca.