Četvrti dan hodočašća - Betlehem i Ain Karem

Četvrti dan putovanja Svetom Zemljom za hodočasnike Splitsko-makarske nadbiskupije započeo je posjetom Ain Karemu, mjestu koje danas predstavlja predgrađe Jeruzalema i u kojem je rođen sv. Ivan Krstitelj.

Tu se zbio čuveni susret Marije koja je začela po Duhu Svetome i njene rodice Elizabete koja je tada također bila trudna, noseći pod srcem svog jedinca Ivana. Na mjestu susreta danas je Crkva Marijina Pohođenja, a na mjestu gdje je Isusov preteča rođen i gdje je bila kuća svećenika Zaharije podignuta je crkva Ivana Krstitelja. Hodočasnici su posjetili obje te crkve i poljubili mjesto na kojem je Ivan rođen, a nalazi se u sklopu crkve posvećene tom svecu. U vinogradarskom gorju, u gradu Judinom, kako nas izvještava Evanđelje, prof. dr. sc. fra Domagoj Runje tumačio je novozavjetne tekstove koji se odnose na spomenute događaje, a splitski su bogoslovi, kojima je ovaj put u Svetu Zemlju dio priprave za svećenički poziv, pred Crkvom Marijina Pohođenja otpjevali čuveni Marijin hvalospjev – Veliča duša moja Gospodina.

Uslijedio je odlazak u Betlehem, gdje su se hodočasnici pridružili mnoštvu vjernika iz cijelog svijeta koji svakoga dana dolaze vidjeti mjesto na kojem se Bog rodio kao čovjek, u  Baziliku Rođenja iz 6. stoljeća.  Izgradio ju je Car Justinijan nakon što je bila srušena prva crkva koju je u 4. st. iznad spilje Kristova rođenja podigao Car Konstantin. Čekajući u dugom redu hodočasnika za ulazak u prostor ispod oltara u kojem je mramorna ploča sa srebrnom zvijezdom kao oznakom mjesta Kristova rođenja, splitsko-makarski nadbiskup podsjetio je na velebno djelo sv. Jeronima, našeg zemljaka koji je bio rodom iz Dalmacije,  a Sveto je pismo u 4. stoljeću prevodio i prepisivao do dugo u noć, živeći upravo u obližnjim betlehemskim spiljama.

Došavši do srebrne zvijezde svi su hodočasnici kleknuli i poljubili mjesto Kristova rođenja te se nakratko zadržali u molitvi. U obližnjoj Crkvi sv. Katarine Aleksandrijske, podignute iznad spilja u kojoj je sv. Jeronim sa svojim učenicima živio i prevodio Bibliju, hodočasnici su sudjelovali na misnom slavlju koji je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. „Prolazeći kroz malu betlehemsku špilju svatko se od nas upisao u svoj rodni grad i ponovo rodio.“, kazao je don Jakoslav Banić u propovijedi za vrijeme mise, istaknuvši  pri tom da se život istinski živi kad se daruje za druge, kad smo radosni, sretni, nasmijani, puni milosti i milosrđa, jer tada se rađamo i za Život Vječni. Naposljetku, hodočasnici su obišli spilje u kojima je živio sv. Jeronim, a nalaze se  ispod crkve sv. Katarine Aleksandrijske.  Pomolili su se pred njegovim grobom, posebice za hrvatski narod koji je povijesno i kutlurološki vezan za ovog glasovitog sveca. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, Split – Trstenik organiziralo je u subotu, 8. ...
Hodočašće u Poljsku, zemlju našeg zemaljskog i nebeskog prijatelja sv. Ivana Pavla II. u kojoj su tragove Božjeg ...
Predzadnjeg dana hodočašća, a posljednjeg dana boravka u Poljskoj, 12. listopada, hodočasnici Splitsko-makarske ...
Karol Wojtyla postao je Krakovski biskup 1958. godine, pet godina kasnije papa Pavao VI. imenovao ga je nadbiskupom, a ...
20. stoljeće bilo je vrijeme velike patnje i stradanja na tlu kršćanske Europe. Dok mnogi čine najveća zla bratu ...
„Tko želi znati kako kuca srce Poljske, mora doći na Jasnu Goru“, rekao je sv. Ivan Pavao II. Osjetili su to i ...
Drugi dan hodočašća Splitsko-makarske nadbiskupije „Ne bojte se! Otvorite vrata Kristu!“, 8. listopada, započeo je ...
Vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije predvođeni nadbiskupom i metropolitom mons. Marinom Barišićem krenuli su na ...