Održana tribina „Metković za život“

„Metković za život“ naslov je tribine koja se  u galeriji GKS-a (Gradsko kulturno središte)u organizaciji članova molitvene inicijative „40 dana za život“ i Neretvanske voditeljice Danite Štrbić održala u subotu 20. veljače. Gosti tribine bili su dr. don Marijo Volarević i Ante Čaljkušić, nacionalni voditelj molitvene inicijative u Hrvatskoj.

O ulozi laika i inicijativi molitve ispred bolnica don Marijo je kazao: „Da je Isus bio samo u sinagogi ne vjerujem da bi se kršćanstvo proširilo; bio je i u lađi, na gori, među ljudima, gubavcima, bolesnima, na svadbi!“ Osvrnuvši se na brojne propuste u zakonima koji se kose sa ljudskim i  kršćanskim načelima, a za dobro svakog čovjeka, dužni smo stavove Crkve  ostaviti u nasljeđe drugim naraštajima. Pozvani smo djelovati gdje mislimo da možemo nešto učiniti, jer ako to ne učinimo, činimo grijeh propusta, poručio je don Marijo u svom iscrpnim izvješću o situaciji u Hrvatskoj i svijetu, i zaključio: „U Hrvatskoj, gdje je većinsko katoličko stanovništvo a poučeno iz povijesti ušutkavanjem, kao da se u vjernike uvukao strah i boje se javno iskazati svoju vjeru i stav!“

Apostolat za život trenutno je možda najteži apostolat u svijetu, rekao je Čaljkušić. Mnogi inicijativu podržavaju ali ima i primjera gdje su ismijani i izrugani. „Osim molitve i posta važno je bdjenje pred bolnicama. Dolazimo kao braća u Kristu Isusu, da  budemo toj ženi sve što treba u tom trenutku, da budemo uz nju, da je ne osuđujemo, ne stigmatiziramo zato što razmišlja o pobačaju već pozivamo u ljubavi da nam se obrati i nudimo joj konkretnu duhovnu i materijalnu pomoć.“

Iznenađujuće je kako se Metković pokrenuo sa 3 na 12 sati molitve pred Domom zdravlja, kazao je Ante, čime je primjer i drugima da se uključe u molitvu, jer iz molitve i posta rađa se želja da pružimo pomoć nerođenoj djeci i njihovim roditeljima. Ante je također ispričao priču o Davidu koji je pokrenuo inicijativu „40 dana za život.“ Njegova priča posebno je dotakla  mnoga srca, jer da je njegova majka učinila pobačaj na nagovor njegova oca mnogi životi bili bi ugašeni.

Svjedočila je i Mihaela iz Splita koja kao mlada djevojka nije učinila grijeh pobačaja djeteta sa  Downovim  sindromom. Naglasila je kako je to posebno dijete i velika radost a nakon njega ima još petero zdrave djece.

“Evanđeosku poruku Isusa Krista povežite sa konkretnim ljudima. Pričajte priče, živa svjedočansta, recite da Ante koji je vodio tribinu u Metkoviću  ima prijatelja  koji je začet silovanjem i da nije bio teret svome gradu, on je radost, živ je;  da poznate majke koje su se odlučile roditi i sada su sretne unatoč teškoj materijalnoj situaciji.  Cijela inicijativa ima već spremne novce zajedno sa Udrugom „Betlehem“ koja će ih materijalno pomagati. Pronađite na internetu svjedočanstva žena Udruge „Betlehem“ koje su rodile. Uzmite citat od Isusa - „Zaista što učiniste jednome od najmanjih, meni ste učinili!“ Od srca vam zahvaljujem što ste se odazvali na Božji poziv. Budite još hrabriji i dajte sve od sebe, budite  iscrpljeni od ljubavi, na kraju dana budite radosno umorni, zaključio je vjeroučitelj Čaljkušić.