Završio Tjedan braka u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji

U organizaciji Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije i župe Obraćenja sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu, od 7. do 14. veljače održan je Tjedan braka koji se, već tradicionalno, održava u susret Svjetskom danu braka. Nizom predavanja i svjedočanstva govorilo se o važnosti i svetosti braka, o problemima na koje nailaze bračni parovi, kao i o načinima na koji se poteškoće mogu nadići.

Prvog dana 7. veljače, župnik don Božo Renjić je izrazio radost što je, u izazovnim vremenima kada su i brak i obitelj u krizi, župa sv. Pavla domaćin ovom važnom događaju koji će svima približiti ljepotu bračnog zajedništva. Predstojnik Ureda za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije don Tomislav Ćubelić je kazao da se u životu ništa tako krivo ne razumije i živi kao ljubav. „Ako ste u svemu sretni, a u braku ne, to je veliki životni problem. No ako vam je u svemu teško i puni ste problema, a u braku ste sretni, sve možete nositi s lakoćom“, istaknuo je don Ćubelić i zaključio da je Tjedan braka izvrsna prilika svim supružnicima da preispitaju svoje bračne odnose.

Svakog dana u župnoj crkvi na Pujankama služila se misa, a potom je u župnoj dvorani bio obiteljski susret i predavanje. Tjedan braka svojim predavanjem „Dragocjeno dobro braka i obitelji“ otvorio je predstojnik Ureda za obitelj Zagrebačke nadbiskupije dr. sc. Vice John Batarelo. Dr. Batarelo je kroz svoje predavanje govorio o braku kao prekrasnom zajedništvu na kojem se mora neprestano raditi. Istaknuo je da je za sretan brak, uz molitvu i međusobno poštivanje, potrebno dobro se poznavati, a to je moguće samo ukoliko supružnici otkriju i prihvate da, kao muškarci i žene, različito razmišljaju i djeluju. S tom spoznajom lakše je nadići svakodnevne sitne probleme i brak postaje lakši i radosniji.

U ponedjeljak, 8. veljače bračni par Helica i Andrija Jurić koji su u braku 30 godina, imaju petero djece i četvero unučadi. Govorili su na temu „Zajedno u dobru i zlu, zdravlju i bolesti“, a naglasak su stavili na ono 'zajedno'. Svjedočivši snažan utjecaj vjere na njihov brak i obitelj istaknuli su da je ključ njihove sreće da svaki partner ljubi prvi i da puno i brzo opraštaju jedan drugome. Također su okupljenima iznijeli svoja iskustva iz zajednice Djelo Marijino – Pokret fokolara, obiteljskim poteškoćama i odgoju djece. U utorak, 9. veljače prof. Dragan Lisica održao je predavanje  „Obitelj i dijete s jezično-govornim teškoćama – iskustvo jednog logopeda“. Okupljenima je približio oblike i uzroke  jezično-govornih teškoća te dao neke od savjeta koji roditeljima mogu biti korisni, od kojih je istaknuo da supružnici trebaju međusobno podijeliti teškoću u zajedničkom razgovoru i u molitvi te da je jako važno puno vremena provoditi s djetetom.

U srijedu, 10. veljače bračni par Milena i Branko Vrlić govorili su na temu „Obitelj, mala Crkva“ i istaknuli da obitelj postaje mala crkva kada ljubav ispunjena žrtvom prebiva u obitelji. Govorili su potrebi empatije, blagoslivljanja i otvorenosti jedni za druge, o važnosti povjerenja i uvažavanja, o vjeri i zaključili da ljubav nisu samo osjećaji već da je ljubav odluka. U četvrtak, 11. veljače don Ante Rako održao je izlaganje „Nemogućnost razrješivosti kršćanskog braka“. Govorio je u kontekstu nedavno održane Sinode o obitelji, a anglasak je bio na nerazrješivosti crkvenog braka i na mehanizmima koje Crkva nudi kao pratnju i pomoć obiteljima u današnjim kriznim vremenima. Navodeći neke od primjera sa Crkvenog interdijecezanskog suda u Splitu gdje je sudac, don Rako je okupljenima približio razloge za proglašavanje braka nevaljanim ili nepostojećim. Istog dana bračni par Marija i Davor Šošić govoreći o temi „Taj čudesni dar života“ predstavili su Inicijativu „40 dana za život“ koja je i ove korizme organizirala molitveno bdijenje za život pred našom splitskim rodilišem. Šošići su progovorili i o svojem putu od upoznavanja i zaljubljenosti do zaručništva i braka.

U petak, 12. veljače don Tomislav Ćubelić razložio je temu „Brak još uvijek ima smisla“. Govorio je o biblijskom vidu braka i svetosti sakramenta ženidbe. Naglasio je da iako je današnje društvo i svijest stvorilo preduvjete da se ljudski odnosi sve više fragmentiraju, uredan brak i skladna obitelj za mlade ljude i dalje predstavljaju najvažnije vrednote. Zaključio je da je brak doživotno gradilište te da su parovi pozvani svakodnevno radini na svom odnosu. Bračni par Marija i Goran Luketa  predstavili su „Fertility Care – Split“, program koji pruža pomoć parovima kod neplodnosti i koji je parovima dostupan u sklopu rada Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije. U subotu, 13. veljače bračni par Danijela i Bruno Petrušić govorili su na temu „Brak i obitelj – radost života“ i prisutne su proveli kroz sedmogodišnji život njihove obitelji koju krasi četvero djece. Svjedočili su o predbračnoj čistoći, molitvi, volontiranju i poteškoćama, posebno financijskim. Poseban naglasak stavili su na ulogu i mjesto Gospodina u njihovoj obitelji.

Posljednjeg dana, u nedjelju 14. veljače na Svjetski dan braka, održana je svečana misa na kojoj je 68 parova obnovilo svoje bračne saveze. Misu je predvodio don Bože Renjić koji je u homiliji istaknuo da se brak temelji na ljubavi te da je ljubav supružnika plodna, usmjerena prema novom životu. „Zagrljajem svoje međusobne ljubavi oni postaju roditelji i dobivaju djecu. Slično se i Crkva širi tako što vodi ljude k vjeri i krštenjem ih povezuje s  Kristom“. Spominjući teške okolnosti u kojem žive obitelji danas, župnik je pozvao bračne parove da se natječu tko će se više žrtvovati jedno za drugo, tko  će više poštivati i ljubiti jedno drugo, tko će više opraštati jedno drugome i tko će više moliti jedno za drugo.

VIDEO: Početak Tjedna braka