Proslava blagdana Obraćenja svetog Pavla na splitskim Pujankama

Splitska župa sv. Pavla apostola na Pujankama proslavila je blagdan Obraćenja sv. Pavla, zaštitnika i patrona župe. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović u suslavlju s župnikom don Božom Renjićem, župnim vikarom don Ivanom Marićem i sedmoricom svećenika.

„Pavlovo obraćenje jedno je od najznačajnijih obraćenja u povijesti Crkve. Savao, progonitelj kršćana postao je novi čovjek Pavao, navjestitelj Kristove blage Radosne vijesti i za Krista je mučenički prolio krv. U našem vremenu tjeskobe, socijalne, egzistencijalne i svake druge nesigurnosti potrebno nam je bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje po uzoru na naše svece, posebno našeg sv. Pavla. Potrebno nam je obraćenje, ili kako Pavao kaže, unutarnje Božje prosvjetljenje“, kazao je župnik don Renjić na početku slavlja pozdravivši okupljene svećenike i vjernike te čestitavši svima blagdan župnog zaštitnika.

U prigodnoj homiliji mons. Vidović je kazao kako, za razliku od nekih svetaca, o sv. Pavlu imamo dovoljno podataka za rekonstruirati gotovo čitav njegov život pa možemo reći da nam je blizak, jedan od nas. „Upravo ta činjenica, da ga dobro poznajemo sa svim njegovim manama prije događaja na putu u Damask, pomaže našoj (ne)vjeri u Isusa Krista koji je učinio da Pavao nakon toga događaja bude novi čovjek. Na njegovom životnom primjeru vidimo moć Isusove milosrdne ljubavi koja mekša i grije najtvrđa i najhladnija srca“, kazao je propovjednik. Pojasnio je kako je Savao bio „veliki vjernik“, nacionalno osviješten, obrazovan i situiran te toliko zaslijepljen svojom slikom savršena vjernika i čovjeka, da nije bilo druge nego mu skroz oduzeti vid, oslijepiti ga kako bi polako učio gledati Božjim pogledom i Isusovim očima na Boga Oca Stvoritelja, na sebe samoga i na svoje bližnje, ali i na one koje je smatrao daljnjima, drukčijima, poganima i vrijednima progona.

Spomenuvši jubilejski logo Godine milosrđa koji  na neki način također ocrtava Pavlovu stvarnost i njegovo obraćenje, ali i našu stvarnost, mons. Vidović je naglasio da smo slijepi dokle god gledamo samo svojim očima i pogledom, a da to možda i ne znamo, pa nam se događa da zbog sljepoće pate naši odnosi u braku, prema djeci i starijima, mladi ne zasnivaju obitelji i ne rađaju djecu, sve koji se ne slažu s nama vidimo neprijateljima, država je opustošena i kao društvo ne gledamo prema naprijed. „Slijepi smo jer ne ljubimo dovoljno. Ljubimo selektivno i one koji to, prema našim kriterijima, zaslužuju. No, Krist je ostavio sakramente kao lijek našoj sljepoći“.

Mons. Vidović je istaknuo da sv. Pavla događaj obraćenja nije automatski učinio svetim i savršenim već da je još puno puta Pavao morao pasti i dignuti se, krotiti svoju naglu i žestoku narav, ali je znao da uistinu vidi samo onda kad vidi svoj grijeh i kad vidi da ga Isus od njegove grešnosti može spasiti. „Tko je onda obraćenik? Obraćenik je grešnik. Obraćenik je onaj koji vidi da mora mijenjati svoj pogled prema Bogu, prema bližnjemu i prema sebi gledajući pogledom milosrdne ljubavi kojom je On nas pogledao. Svetac nije onaj koji misli da je savršen i pravedan. Svetac je onaj koji vidi da je svaki dan potreban obraćenja.“, zaključio je propovjednik i zamolio Krista da nam svima otvori oči i da progledamo, da nas u našem svijetu obasja svojim svjetlom i podari nam susret sa svojom prisutnošću te nam da živu vjeru, otvoreno srce i veliku ljubav prema svima, ljubav koja je sposobna obnoviti nas i čitav svijet.

Pred kraj misnog slavlja, mons. Vidović blagoslovio je novi župni barjak sv. Pavla i Gospe od Ružarija, župne suzaštitnice. Slavlje je pjesmom obogatio mješoviti župni zbor pod ravnanjem prof. Mihaele Maslov. Za proslavu župne svetkovine, župljani su se pripremali trodnevnicom od 22. do 24. siječnja, pobožnostima i misom u 18 sati. Prvu večer misu je predvodio župni vikar don Ivan Marić, drugu večer don Ante Rako, treću župnik don Božo Renjić, a propovijedao je đakon don Ante Gabrilo.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Župljani Kaštel Sućurca u utorak, 23. travnja svečano su proslavili blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Jurja ...
Sv. Juraj, zaštitnik Maovica proslavljen je u utorak, 23. travnja. Predvoditelj slavlja bio je fra Ante Čovo, župnik ...
Župa Desne je u utorak, 23. travnja, proslavila svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika – sv. Jure.
Članovi Hrvatskog katoličkog zbora - zajednice MI iz Trogira, predvođeni misijskom sekcijom, organizirali su šesti ...
Imotski je i ove godine u noći Cvjetne nedjelje, 24. ožujka, postao mali Jeruzalem – grad čijim su se ulicama slijevale ...
U Dugom Ratu je u 19. ožujka svečano proslavljena svetkovina sv. Josipa, nebeskog zaštitnika župe.
Splitska Župa sv. Josipa na Mertojaku svečano je proslavila svetkovinu svoga zaštitnika sv. Josipa, u utorak 19. ...
Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka, u Borovcima je održano četvrto Uprizorenje Muke Kristove, redatelja Branka ...