Voditelji zaručničkih tečajeva s nadbiskupom Barišićem

U ponedjeljak 28. studenoga 2016. održan je susret splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića s voditeljima zaručničkih tečajeva u našoj nadbiskupiji.

Na radnom sastanku s nadbiskupom sudjelovali su pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić, zatim predstojnik ureda za pastoral obitelji don Tomislav Ćubelić koji je istodobno i voditelj predbračnih pouka u Katedrali te šestorica ostalih voditelja: don Radojko Vidović (Konkatedrala), don Ranko Vidović (Solin), fra Perica Maslać (Sinj), don Pave Banić (Makarska), fra Kristian Stipanović (Imotski) i fra Ivica Omazić (Vrgorac).

Sudionici su nakon razmjene iskustava s tečajeva koje oni organiziraju raspravljali o nekoliko prijedloga kako ojačati i poboljšati sadašnji model pripreme za kršćanski sakramentalni brak u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Razmotrili su i prihvatili uvođenje standardne prijavnice za sudionike (zaručnike i zaručnice) tečajeva koja će grafički još biti dorađena a zatim dostavljena svim župnicima u našoj nadbiskupiji.

Zatim je bilo govora o temama i sadržaju predavanja te o predavačima. S obzirom na predavače rečeno je da bi na tečaju svakako trebao biti: svećenik, kršćanski bračni par, liječnik, psiholog i pravnik. Povrh pravnog vida braka treba obuhvatiti njegov moralni aspekt te uključiti pouku o duhovnosti i molitvi u braku.

S obzirom na teme pojedinih predavanja planira se na jednom od idućih susreta razmijeniti iskustva o tome kako pojedini predavači koncipiraju svoje izlaganje te se dogovoriti o nekim zajedničkim sadržajima koje sa zaručnicima treba obraditi. Jednako tako je važno da bude veći izbor predavača koji će se po mogućnosti izmjenjivati.

Čini se ipak da je kod nas najveći problem kratkoća i neujednačenost tečajeva za zaručnike. Kako je izvijestio voditelj ureda za pastoral obitelji, u svim drugim hrvatskim nadbiskupijama tečajevi traju pet i više večeri te povrh predavanja uključuju rad s zaručnicima u radionicama. Zato se predlaže da se i u našoj nadbiskupiji u što skorije vrijeme, barem gdje za to postoje prostorni uvjeti, produlje tečajevi na pet večeri te da tih večeri ne budu dva uzastopna predavanja nego se, barem za početak, nakon prvog predavanja na trećem i na završnom susretu zaručnika organizira rad u radionicama. U tom smislu valjalo bi na određen način educirati i predavače koji predaju na tečajevima, odnosno pozivati ih na povremene susrete gdje bi međusobno razmijenili iskustva, ažurirali svoja znanja i poboljšavali metode u radu sa zaručnicima. Prvi takav susret svih predavača i voditelja održat će se u Vepricu tijekom mjeseca veljači 2017.