Pozdrav mons. Želimira Puljića uz svečanost sv. Jeronima u Solinu

Slavimo blagdan svetoga Jeronima (347.-420.), svećenika i crkvenoga naučitelja. Tko j bio ovaj svetac komu su bile posvećene „svetojeronimovske ustanove“ koje su bile u službi hodočasnika i prognanika iz Hrvatske u Vječnom gradu, od davne 1453. godine?! Za njega koji se rodio na današnjem hrvatskom povijesnom tlu nikada se nije sa sigurnošću saznalo gdje je to mjesto bilo: Kod Strigove u Međumurju, u Grahovu u BiH, ili na rubu riječkog bazena i Istre.
 
Papa Damaz, koji je Jeronima uzeo za tajnika, povjerio mu je prijevod Biblije na čemu će raditi punih 20 godina, te u biblijskim tekstovima nalaziti pravu i istinsku radost. Stoga se nije umarao govoriti kako „ne poznavati Sveto Pismo znači ne poznavati Krista“, a „čitati Pismo znači razgovarati s Bogom“. Kad je umro papa Damaz, Jeronim se vratio na Istok, u jednu pećinu nedaleko Betlehema, gdje je završio dane ovozemnog hoda, u 73. godini života. 
Katolička Crkva se ponosi svojim sinovima iz teologije i filozofije, znanosti i umjetnosti koji su ostavili vidljivi pečat u svijetu. Među njima je i naš zemljak Jeronim. Lijepo je što su u Crkvi vjera i znanost, kultura, odgoj i umjetnost umješno i uspješno surađivali kroz stoljeća. Poželimo neka se taj duh suradnje nastavi i napreduje u našoj zemlji i diljem svijeta u ovo novo vrijeme. Uzorak višegodišnje suradnje vidjeli smo danas kod otvaranja riznice splitske katedrale.
 
Čestitam splitsko-makarskom nadbiskupu mons. Barišiću sa suradnicima na organizaciji ove završne svečanosti u Solinu u ime HBK koja je pokrovitelj ovoga slavlja. Čestitam današnji da splitsko-dalamtinskoj županiji, kao i trima redovničkim provicnijama koji nose časno ime Jeronima. Čestitam također što su splitsko-dalmatinska Županija, splitsko Sveučilište i Katolički bogoslovni fakultet potpisali sporazum o osnivanju Centru za istraživanje djela i misli sv. Jeronima, „Hieronymianum“. Neka nam sveti Jere, koji je ostavio silni poklad obrađenih tema o Riječi Božjoj, o askezi i odgoju i drugim važnim stvarima pomogne da studijem Svetoga Pisma i drugih znanosti, koje su potrebne ljudima za rad i razvoj, bolje upoznamo Krista i ostvarimo „ravnotežu duše naše koja čezne za mirom Gospodnjim“. Sveti Jeronime, moli za nas. Amen
 
Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski 
Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije
Solin, 30. rujna 2020.