Objavljen Zbornik radova u povodu 25 godina Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije pod nazivom „Obitelj - izvor života i radosti“

Iz tiska je izašao Zbornik radova u povodu 25 godina Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije pod nazivom „Obitelj – izvor života i radosti“. Zbornik su priredili dr. sc. Nediljko Ante Ančić, dr. med. Anita Strujić Vladanović i Tomislav Ćubelić, a izdan je u nakladništvu Katoličke izdavačke kuće i časopisa Crkve u svijetu Splitsko-makarske nadbiskupije.

U ovom zborniku je objedinjeno 26 priloga koji na različite načine obrađuju složenu tematiku vezanu uz kršćanski sakramentalni brak te bračni i obiteljski život.

Nakon predgovora nadbiskupa Barišića, voditeljica BiOS – a dr. med. Anita Strujić Vladanović donosi pregled djelovanja ove ustanove od osnutka do današnjih dana. Zatim slijede radovi koji su po svom stilu svrstani u tri poglavlja.

Prvo poglavlje pod naslovom „Polazišta“ obuhvaća šest tekstova teološke naravi. U ovom poglavlju se razmatra nekoliko bitnih aspekata i pitanja crkvenog učenja o braku: kršćanski pogled na ženidbu, crkveni propisi i pravne odredbe za sklapanje braka, važni čimbenici za osnaživanje obiteljskog zajedništva u suvremenom društvu te današnje kulturološko stanje koje je često u oprečnosti prema poimanju čovjeka u svjetlu kršćanske objave. Osim toga, jedan prilog donosi novije spoznaje o sposobnostima djeteta u majčinoj utrobi, a jedan je posvećen ranjenim brakovima i posljedicama koje iz toga proizlaze za cijelu obitelj.

Drugo poglavlje, koje nosi naslov „Živjeti životni poziv“, sadržava 12 kraćih esejističkih tekstova. Riječ je o tekstovima pojedinih supružnika koji na temelju svoga kršćanskog života, obiteljskog iskustva te stručnih radova obrađuju niz tema koje su neophodne za opstanak bračnog i obiteljskog života u svim kušnjama. U ovom poglavlju promišlja se o temama: međusobne ljubavi i vjernosti do kraja, molitve i sakramentalnog života koji su temelj bračne stabilnosti, odgovornog roditeljstva te pravilnog gospodarenja materijalnim dobrima. Uz to, ističe se važnost prihvaćanja različitosti i istinske komunikacije.

U treće poglavlje uvrštena su osobna svjedočanstva šestero katoličkih bračnih parova. U njima supružnici, između ostalog, opisuju sve faze međusobnih odnosa i sazrijevanja od prvih susreta, preko hodanja i vjenčanja pa sve do zrelih obiteljskih godina.

Svi prilozi u ovoj knjizi nastali su iz predavanja ili razgovora koje su autori održali u organizaciji BiOS – a tijekom proteklih godina u povodu Tjedna braka, Dana života ili na susretima obiteljskih zajednica u župama.

Na kraju je dodana homilija s misnog slavlja na obilježavanju obljetnice Savjetovališta te mali izbor slika s održanih bračnih susreta, tribina i proslava.