Održan obiteljski susret na temu „Prijatelji i neprijatelji obitelji. Vas sam nazvao prijateljima (Iv 15,15)“

Trideset treći obiteljski susret održan je u franjevačkom samostanu Svetog Križa u Živogošću od 6. do 8. ožujka 2020. pod naslovom „Prijatelji i neprijatelji obitelji. Vas sam nazvao prijateljima (Iv 15,15)“ . Voditelji su bili upravitelj samostana i župnik fra Miroslav Bustruc, OFM i Danijela De Micheli Vitturi, dr. med. spec. obiteljske medicine. Susret su organizirali: Hrvatska zajednica bračnih susreta regija Split, Savjetovalište za obitelj pri župi Gospe od Zdravlja Split i upravitelj samostana u Živogošću fra Miroslav Bustruc uz potporu Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na susret su pristigli članovi HZBS, njihovi prijatelji i dugogodišnji sudionici Obiteljskih ljetnih škola. Sudionici su došli iz Metkovića, Dugog Rata, Stobreča, Splita, Solina, Kaštela. Uz roditelje brojne djece od kojih su neki djedovi i bake, sudjelovali su i mladi roditelji s djecom. Susret je počeo u crkvi Sv. Križa u Živogošću, pobožnošću Križnog puta i misom koju je predslavio fra Miroslav Bustruc. Nakon toga slijedio je upoznavanje sudionika s programom susreta, prostorom samostana i međusobno.

U subotu ujutro održana je jutarnja molitva i razmatranje fra Miroslava na temu prijateljstva u Evanđelju po Ivanu „Prijateljstvo i ljubav su zapovijedi“. „Po zakonu ljubavi imam što dajem, a po zakonu materijalizma imam što zadržim za sebe. Isus nije imao neprijatelje. Na Križu je najbolje pokazao svoj odnos prema njima. Slijediti Krista i primiti Njegovu ljubav je najbolji način za biti prijatelj. Ne zamjeriti roditeljima niti tražiti od roditelja i prijatelja da daju ono što ni sami nisu dobili. Preko Kristove ljubavi praštamo i izlazimo iz samosažaljenja. Ljubav je stvaralačka, ne zaustavlja se samo na osjećajima. Ona je sveobuhvatna. Najmanja snaga ljubavi jača je od najjače snage razaranja. Svrha braka je plodna ljubav koja, i kada nema djece, ostvaruje poziv duhovnih roditelja. Bog je uvijek i u svemu pametniji od nas“, kazao je. Fra Miro je uputio i na odricanje od svoje samodostatnosti i uvjerenosti da smo pametniji od Boga.

Nakon toga je dr. Danijela u radionici „Prijatelji i neprijatelji obitelji“ potaknula sudionike na razmišljanje o nekoliko razina prijateljstva kao i o tome da prijatelji mogu ujedno biti i neprijatelji. „Što poduzeti u tim situacijama i kako ponovo izgraditi prijateljstvo u odnosu s Bogom, sa samim sobom, s bračnim drugom, članovima obitelji i prijateljima? Kako se kao bračni par i kao obitelj odnosimo prema našim prijateljima? Kada oni postaju naši neprijatelji, što poduzimamo? Jesmo li u stanju zaštititi obitelji i djecu od nepoželjnih osoba i sadržaja? Kako to radimo? U odnosu na sebe samog i u odnosu na Boga, gdje vidim ulogu savjesti, i je li ona moja prijateljica ili neprijateljica? Isus je prijatelj nad prijateljima, on je uvijek spreman na prijateljstvo, a ja samo kada dopustim. Koje su moje zapreke za to prijateljstvo?“, pitanja su na koja je dr. Danijala dala odgovore.

Gđa Nevenka Mistrić Gulin, likovni pedagog, vodila je dječju likovnu radionicu u kojoj su djeca likovno osmislila čestitke majkama za Dan žena.

U poslijepodnevnom dijelu u nastavku radionice sudionici su izmijenili svoja iskustva. Zanimljivo i korisno je bilo čuti mlade roditelje brojne djece kako se bore s napastima koje kroz TV, internet i medije narušavaju zajedništvo obitelji i unose nepoželjne sadržaje i nemir. Ispravno i pravovremeno korištenje mobitelom, tv-om i internetom neophodno je za odrastanje i zdravu obiteljsku komunikaciju.

Svjedočanstvo bračnog para Franke i Nikole Nogolice, roditelja šestero odrasle djece, primjer je da se kao majka može biti s djecom u obitelji, a potom nastaviti profesionalnu karijeru uz prilagođavanje okolnostima u kojima se obitelj nalazili u vremenu odradstanja djece (život u Beču, Zagrebu i Metkoviću). Četiri mlade obitelji govorile su o važnosti molitve, ne samo obiteljska već i zajedničke.

Prije večernje mise, koju je predslavio fra Miroslav, sudionici su molili krunicu. Nakon večere fra Miroslav je moderirao okrugli stol i predstavljanje knjige „Strah od rađanja“ autorice Danijele De Micheli Vitturi. Autorica je objasnila zašto i kako je nastala knjiga od 48 sabranih članaka obiteljske tematike koje kao dugogodišnja suradnica s fra Petrom Lubinom piše za list „Marija“. Iz knjge je pročitala par zanimljivih razmišljanja o rađanju, odgodi rađanja, korizmenom vremenu i poslanju kršćanskih obitelji koje su pozvane biti „sol i svjetlost svijeta“.

U nedjelju ujutro nakon doručka bila je priprava za misu i Križni put čije su postaje sastavili i čitali sudionici susreta. Fra Miro je vodio Križni put i predslavio misu. U homiliji je objasnio da postoje tri koraka u slušanju Božje Riječi; slušati, čuti i razumjeti, a najvažniji dio je poslušati i primijeniti. „Ovaj treći je najteži jer zahtijeva promjene koje očekujemo od drugih, a teško ih primjenjujemo na sebe. Evanđelje u Korizmi upućuje na odricanje, ali ne zbog odricanja, već doricanja. Molitva je penjanje na brdo Tabor. Bitno je pronaći vrijeme: ti i tvoj Bog, kao i razvijanje odnosa s Bogom. Duh Sveti omogućuje da apostoli vide sjaj na Taboru. Kad je prevelika muka i slava apostoli su pozaspali. Isus, koji je punina ljubavi, pristao je postati čovjekom i proživjeti bol i patnju koju sami ne moramo nositi. Imamo napast podijeliti duhovno iskustvo osjećajima prije njegovog dozrijevanja. Važno je da dozrije duhovno iskustvo, pa onda ne ovisimo o osjećajima onih kojima ćemo prenjeti iskustvo, ne ovisimo o drugima koji to prihvaćaju. Strpljivost je neophodna jer možemo odmah primiti ono što nam Bog može dati“, rekao je.

Nakon ručka djeca su, najbolje što su znala, „začinila“ susret. Dugogodišnja animatorica gđa Darija Mladin, vjeroučiteljica, majka šestero djece priredila je igrokaz na temu „Prijatelji i neprijatelji obitelji“, u kojem su djeca prikazala osnovne napasti za obitelj te kako se uz pomoć molitve i odricanjem od sebičnosti u obitelj vraća sklad.

Kroz tri dana uz program je bilo prilike i za rekreaciju, šetnju, razgovor i dijeljenje iskustava među generacijama sudionika koji svojim primjerom pokazuju da se unatoč mnogim neprijateljima obitelji ne boje života već ga odgovorno, velikodušno i zahvalno prihvaćaju kao najvrjedniji Dar.

Hvala Bogu domaćinu, organizatorima i svim sudionicima koji svojim sudjelovanjem ostvaruju radost susreta u velikoj obitelji djece Božje.