Tjedan braka – peti dan: Predavanje dr. Petra Krešimira Hodžića na temu „Svetost naša svagdašnja u braku i obitelji“

Petog dana Tjedna braka, u petak 7. veljače, na splitskim Mejašima je održano predavanje voditelja Ureda HBK za život i obitelj dr. Petra Krešimira Hodžića na temu „Svetost naša svagdašnja u braku i obitelji“. Predavanju je prethodilo misno slavlje koje je predvodio župnik don Hrvoje Dragun.

Govoreći o svetosti, predavač je istaknuo: „Svetost je konačni čovjekov cilj, a poziv na svetost upućen je svima pa tako i onima u braku. Upućuje ga sâm Bog u Svetom pismu, a Crkva u svojemu učiteljstvu. Papa Franjo o pozivu na svetost u suvremenom svijetu progovara u svojoj apostolskoj pobudnici 'Radujte se i kličite' stavljajući ga u kontekst našega vremena i nudeći korisne upute“.

Dodao je i kako je važno da svi supružnici postanu svjesni kako je poziv na svetost upućen i njima, rekavši: „Potrebno je prvo da supružnici postave sebi neka ključna pitanja i shvate što svetost jest, a što nije. Nadalje, korisno je da se nadahnjuju na primjerima onih koji su tim putem već prije prošli, počevši od Svete nazaretske obitelji, kao najizvrsnijeg uzora, pa do supružnika koje je Crkva proglasila blaženima i svetima poput blaženih supružnika Quattrocchi i svetih supružnika Martin, roditelja svete Male Terezije. Oni, naime, potvrđuju da je ljubav prožeta vjerom i nadom glavni pokretač svetosti u braku i obitelji“.

„Kako bi svetost uistinu postala bračna i obiteljska svagdašnjica važno je da se članovi obitelji uzajamno podupiru u autentičnoj kršćanskoj duhovnosti i zdravoj duhovitosti. Tvrdnju 'obitelj koja moli zajedno, ostaje zajedno' valja nadopuniti tvrdnjom 'obitelj koja se smije zajedno, ostaje zajedno'. Uzimajući u obzir postojeće konkretne prijedloge i smjernice, potrebno je uložiti trud da te tvrdnje uistinu zažive u braku i obitelji, a taj trud nikada ne ostaje besplodan već donosi brojne dobre plodove ne samo za supružnike i obitelj, nego i za Crkvu i društvo u cjelini“, zaključio je.