Nadbiskup Barišić krstio peto dijete u obitelji Borić

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je, na blagdan Krštenja Gospodinova u nedjelju 12. siječnja, euharistijsko slavlje u župi sv. Margarite – Brist tijekom kojeg je krstio malenog Luku, peto dijete u obitelji Milice i Žana Borića. U koncelebraciji je bio župnik fra Bono Bilić, a đakonirao je Nadbiskupov tajnik don Nikola Šakić. Misno slavlje je pjevanjem obogatio župni zbor.

Govoreći u prigodnoj homiliji o evanđeoskom tekstu, nadbiskup Barišić je istaknuo kako je Isus sa svojim krštenjem u Jordanu prihvatio nečistoću ljudskoga grijeha jer je došao spasiti čovjeka. „Ivan krsti znakom vode ljude koji se žele popraviti i promijeniti svoj život. Njegovo krštenje je samo priprava za dolazak Isusa Krista. Iako je smatrao kako Gospodin ne treba ulaziti u nečistu rijeku i svrstati se na istu razinu s grešnicima, ipak popušta pred Božjim projektom koji nam je objavljen u Isusu Kristu te krsti Gospodina. Ulaskom u Jordan Krist pokazuje svoju ljubav i solidarnost prema grešnom čovjeku. On tako ulazi u naš red stvarnosti te pokazuje kako je došao spasiti čovjeka. U riječima 'Ovo je Sin moj, ljubljeni! U njemu mi sva milina!' koje su se u trenutku Kristova krštenja čule s neba, Bog nam objavljuje prisutnost svoje milosti u Isusu iz Nazareta“, ustvrdio je, dodavši kako svaki čovjek krštenjem postaje uronjen u muku, smrt i uskrsnuće Isusa Krista. „Bog nam je darovao različite talente preko kojih se ostvaruje naše čovještvo. Kroz rad na tim talentima postižemo uspjehe na različitim društvenim područjima. No, najveću titulu čovjek postiže u trenutku krštenja – postajući kršćanin. Krštenjem Bog zahvaća sve dimenzije našega života darujući nam dostojanstvo sinova Božjih“, nastavio je.

Čestitajući obitelji Borić na krštenju petog djeteta mons. Barišić je kazao kako su obitelji s više djece temelj zdravog društvenog napretka jer se u njima djeca uče solidarnosti, dijeljenju i brizi za bližnje. „Odrastanjem u višečlanim obiteljima djeca se uče kako egoizam i sebičnost nisu prihvatljiva ponašanja“, konstatirao je.

Dodao je i kako je u 2019. godini u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji bilo 197 krštenja u obiteljima s četvero i više djece. „Sve je više obitelji u kojima imamo četvero i više djece. S obzirom na 2018. godinu u 2019. bilježimo rast od 23 krštenja u takvim obiteljima. Nažalost, sliku pogoršava sve veći broj razvoda i veliki broj obitelji koje ne žele niti jedno dijete. Zbog toga su događaji poput današnjeg snažno svjedočanstvo odgovornog kršćanskog života. Siguran sam da bi ovom velikom događaju pjesmu posvetio i naš pjesnik iz 18. st. fra Andrija Kačić Miošić koji je rodom iz Brista“, zaključio je.

Na kraju euharistijskog slavlja majka Milica Borić zahvalila je Ocu nadbiskupu na dolasku te na krštenju njihovog petog djeteta, zaželjevši mu obilje Božjeg blagoslova u daljnjem radu. Zatim je nadbiskup Barišić obitelji Borić udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.