Kaštel Gomilica: Nadbiskup Barišić krstio 6. i 7. dijete u obitelji Čavala

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić predvodio je misno slavlje, u nedjelju 5. siječnja u crkvi sv. Jeronima - Kaštel Gomilica, tijekom kojega je krstio blizance Šimu i Duju, 6. i 7. dijete u obitelji Karmen i Jurice Čavala. U koncelebraciji su bili župnik župe sv. Jeronima don Ante Čotić i don Ilija Janjić. Euharistijsko slavlje je svojim pjevanjem obogatio župni zbor, a oltarski stol je posluživao đakon don Nikola Šakić.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na evanđeoski tekst, nadbiskup Barišić je kazao kako u pozadini stvorenoga svijeta stoji Božja mudrost koja nam se u punini objavljuje u Njegovoj riječi – Logosu. „Zahvaljujući Božjoj mudrosti koja je izvor svega stvorenoga u svijetu ne vlada kaotičnost, nego sklad. Božja mudrost je govorila preko proroka, a u punini vremena je i sama poželjela doći k nama kroz život betlehemskog Djeteta. Kristovim rođenjem je ovom svijetu darovano svjetlo koje rasvjetljuje sve tame naših života“, ustvrdio je, dodavši kako u suvremenom svijetu postoje brojna privremena svjetla koja ne mogu zadovoljiti ljudsku potrebu za ispunjenošću. „Umjetna i lažna svjetla stvaraju još veći prostor za djelovanje tame u ovome svijetu, a svjetlo Isusa Krista pobjeđuje sve naše ljudske padove i poteškoće. Vrhunac pobjede Kristova svjetla je u pobjedi nad smrću i grijehom. Grešni Adam više nije mjera čovjeka. Isus Krist postaje savršena mjera svakog ljudskog života i cjelokupne povijesti. Od punine Kristova dolaska primamo milost na milost te nam se u potpunosti otkriva dostojanstvo čovjeka koji je slika Božja“, nastavio je.

Govoreći o važnosti obitelji u osobnom razvoju pojedinca te društva, mons. Barišić je naglasio kako je „obitelj škola života koja kroz svoju ljubav izgrađuje čovjekovu osobnost“. „Obitelj je prostor u kojem uvijek nalazimo razumijevanje za naše žalosti i neuspjehe. S druge strane, ona je prostor koji je ispunjen i ljubavlju i pažnjom od najranije dobi. Bez obitelji nema naše budućnosti. Ona je temeljna stanica za izgradnju društva, domovine i Crkve“, rekao je, konstatirajući kako je i Krist došao u obitelj prigrlivši tako stvarnost ljudskoga života blagoslovom svoje ljubavi.

Pojasnio je i kako u obitelji ljudsko „ja“ postaje „ja za drugoga“, istaknuvši kako kroz obiteljske odnose nadilazimo osobne sebičnosti i zatvorenosti. „Obitelj je mjesto u kojem naučimo oprostiti jedni drugima i ljubiti jedni druge“, kazao je.

Tumačeći dar sakramentalne milosti krštenja, Nadbiskup je ustvrdio kako „po krštenju postajemo sinovi Božji koji su pozvani na izgradnju svijeta u skladu s kršćanskim vrednotama“, istaknuvši kako „tako ostvarujemo svoje kršćansko poslanje“. Zaključujući, čestitao je obitelji Čavala na hrabrom svjedočenju kršćanskog života.

Na kraju euharistijskog slavlja župnik don Ante Čotić zahvalio je Nadbiskupu na poticajnim i ohrabrujućim riječima te obitelji Čavala na otvorenosti životu. Zatim je nadbiskup Barišić obitelji Čavala udijelio knjigu s posvetom, osobno pismo, krunice, medaljice i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.