Župa sv. Andrije sa Sućidra hodočastila u nacionalno svetište Sv. Josipa u Karlovcu

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji je održan u rujnu 2018. u Solinu, na župu sv. Andrije sa Sućidra u Splitu ostavio je veliki trag. Obitelji iz te župe ugostile su obitelji iz Karlovca i nastala su nova prijateljstva. Dani pripreme za svetkovinu sv. Josipa pravo je vrijeme za uzvratni posjet.

U subotu, 27. travnja, okupila se većina članova župne obiteljske zajednice, zbor „Andrijane“ i svirači te su predvođeni župnikom don Ivanom Čotićem krenuli u Karlovac gdje ih je dočekao mons. don Antuna Sentea rektora i župnika Nacionalnog svetišta.

U Svetištu su prvo sudjelovali na koncertu kojeg je otvorio zbor mladih „Agape“, a „Andrijane“ su, kao gošće, nastupile na kraju. Između glazbenih izvedbi, mladi iz župe su izveli i skeč o svetom Josipu i tako dobro nasmijali publiku. Subotnje druženje završeno je zajedničkom večerom u svetištu nakon koje su, okrijepljeni delicijama kraja u koji su došli i neizostavnim soparnikom, pošli kućama članova Obiteljske zajednice Nacionalnog svetišta i ostalih župljana koji su ih velikodušno primili.

U nedjelju, 28. travnja, misno slavlje u Svetištu predvodio je don Ivan Čotić u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, a animirale su ga „Andrijane“. Don Ivan je u propovijedi rekao kako je naša generacija „blindo generacija“. Zaključavamo se iz straha i nepovjerenja prema drugima, a to nije bilo tako prije 50-ak godina. Povezao je to sa učenicima koji su se iz istog razloga zaključali, ali Krist je ušao kroz zaključana vrata i rekao: “Mir Vama!“ Naravno, Krist može ući kroz zaključana vrata, ali ne i u zaključano srce. Zato je potrebno otvoriti svoja srca i primiti Krista u njih kako bi smo bili otvoreni i prema drugima.

Nakon radosnog slavlja hodočasnici su sudjelovali i na otvaranju izložbe fotografija Damira Barešića „Svjetlopisi Camina“ u Galeriji Martin Borković, koje su također svojim pjevanjem obogatile „Andrijane“. Potom su se uputili kućama, svojim domaćinima, na ručak, a potom su krenuli u obilazak Karlovca.