Obiteljski susret u Živogošću

Opraštanjem do dijaloga u braku i obitelji („Obratite se i vjerujte Evanđelju“), bila je tema XXXI. obiteljskog susreta održanog od 8. do 10. ožujka u Franjevačkom samostanu svetog Križa u Živogošću.

Vodili su ga župnik i upravitelj samostana fra Miroslav Bustruc te specijalistica obiteljske medicine iz Splita Danijela De Micheli Vitturi. Uz spomenute voditelje organizirali su ga Hrvatska zajednica bračnih susreta regije Split i Savjetovalište za obitelj pri župi Gospe od zdravlja Split uz potporu Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije. Sudjelovale su brojne obitelji iz Dalmacije i Hercegovine, među kojima i članovi klape Dobrkovići iz župe Široki Brijeg sa svojim obiteljima. Tri mlada člana klape trenutačno imaju jedanaestoro djece.

Susret je počeo zazivom Duha Svetoga. Slijedila su razmatranja o smislu života, koja je predvodio o. Bustruc te radionice koje je animirala dr. De Micheli Vitturi, okrugli stol o temi „Opraštanje u obitelji“, a sudionici su također imali prigodu iznijeti svoja iskustva. U subotu navečer o. Bustruc predvodio je misu nakon koje je bilo klanjanje i blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nedjeljnoj župnoj misi prethodila je pobožnost puta križa. Pjevanje su predvodili pjevači iz Širokog Brijega uz orguljsku pratnju prof. Marije Cigić. Nakon mise muška klapa Dobrkovići, pod ravnanjem maestra Živka Ključa, održala je kratki koncert dalmatinskih korizmenih napjeva. S dvije skladbe nastupio je i glazbenik Goran Mladin, hrvatski branitelj, otac šestero djece.

U likovnoj radionici prof. Nevenka Mistrić Gulin animirala je djecu u izradi fragmentiranih crteža, koji su prvi stupanj izražavanja emocija. A vjeroučiteljica Darija Mladin i ovaj put je s djecom pripremila priredbu s dva vrlo zanimljiva igrokaza utemeljena na Svetom pismu.