Mali šef - uzroci i posljedice permisivnog odgoja

Bračno i obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije organiziralo je u srijedu, 17. listopada 2018. u prostorijama Bračnog i obiteljskog savjetovališta u Splitu susret i predavanje za roditelje, bračne parove i odgojitelje. O temi „Mali šef - uzroci i posljedice permisivnog odgoja“ govorila je mr. spec. Maja Jakšić.

Predavačica je u svom predavanju objasnila i upozorila kako i popustljiv odgoj ostavlja posljedice kao i neki drugi oblici zanemarivanja djeteta. Nakon što je prisutnima pročitala slikovnicu „Mali šef“ koja govori o toj problematici, progovorila je o tome: što je permisivno roditeljstvo?, o osobinama djece permisivnih roditelja, pro i kontra permisivnog roditeljstva, o dugoročnim posljedicama permisivnog roditeljstva, o uzrocima permisivnog roditeljstva te o tome što možemo učiniti ako smo permisivni roditelji?

Sve je više problema sa svim mogućim vrstama poremećaja u ponašanju kod djece. Uzrok tome vidimo u svemu samo ne u sebi. Trend popustljivog roditeljskog odgoja posljednjih desetljeća – kojemu je cilj stvoriti neprekidno zadovoljno dijete – jedan je od uzroka tih problema u ponašanju.

Na susretu su propitivali nepopravljivu štetu koju je popustljivo roditeljstvo nanijelo shvaćanju razvoja djeteta i samom roditeljstvu. Predavanje Maje Jakšić je i znak za uzbunu; ne smijemo više zatvarati oči, krajnji je trenutak osvijestiti taj veliki problem suvremenog roditeljstva. Djeca nam se satima zaglupljuju pred ekranima, a mi zavedeni kulturom popustljivosti ne činimo ništa. Izbezumljeni, bespomoćni, iscrpljeni i rastavljeni roditelji svojoj djeci ne znaju reći ne ili ga izgovaraju s dozom straha i isprike u glasu. I nepostavljanje granica predstavlja zanemarivanje djece jer propuštamo dragocjene trenutke podučavanja u tim istina – zahtjevnim, nekad i napornim intervencijama, naglasila je Maja Jakšić. Na kraju predavanja se kroz diskusiju zajedničkim snagama pokušavalo doći do odgovornijih i djelotvornijih izbora u roditeljstvu.