Solinska obiteljska zajednica hodočastila u Zakučac

Pripremajući se za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, solinska obiteljska zajednica predvođena svojim župnikom don Rankom Vidovićem, u subotu, 2. lipnja, hodočastila je u svetište sv. Leopolda Mandića u Zakučcu kod Omiša.

U tišini i ljepoti omiljenog svetišta u kojem se jasnije može čuti glas vlastite duše i njenog Stvoritelja, don Ranko je predslavio svetu misu za sve hrvatske obitelji.

U svojoj propovijedi istaknuo je mnoge kreposti sv. Leopolda, posebno krepost poniznosti iz koje izrasta njegova veličina. „On je znao sve u životu prihvaćati kao dar“, kazao je don Ranko, „čak i poruge i ismijavanje, nerazumijevanje, u svemu je tražio i prihvaćao Božju volju te je kao neumoran ispovjednik stigao do vrhunaca svetosti, proslavivši svoj kapucinski red u cijelom svijetu“. Istaknuo je da je svaki dan bračnog i obiteljskog života prilika je za rast u poniznosti i svetosti, prilika za uvijek iznova znati reći „oprosti“, za novu ljubav i vjernost, oblikovanje čvršćih i boljih odnosa. Podsjetio je i na važnost zajedničke molitve u obitelji i pretjeranu brigu suvremenih roditelja da djeci osiguraju materijalnu budućnost. „Najvažnije je od svega da dijete vidi vjeru roditelja jer pravo očinstvo i majčinstvo počinje na koljenima - pred križem Spasiteljevim“, naglasio je. Zaključio je da se obitelj koja ne moli zajedno i kojoj Bog nije na prvom mjestu, ne može zvati katoličkom obitelji i pozvao nazočne da se poput sv. Leopolda potpuno otvore Riječi koja liječi i preobražava naše živote i sve naše obiteljske odnose.

Nakon sv. mise i molitve pred relikvijama svetog Leopolda, obitelji su posjetile obližnje izletište Radmanove mlinice gdje su provele nekoliko sati u radosnom druženju, blagovanju, šetnji i igri uz prekrasnu obalu rijeke Cetine.

zakucac solin