Započeo Tjedan braka i predstavljena knjiga „Odgoj za budućnost“

U sklopu Tjedna braka koji se u organizaciji Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije, župe Gospe od Pojišana i Bračnog i obiteljskog savjetovališta Splitsko-makarske nadbiskupije održava od 5. do 12. veljače u svetištu Gospe od Pojišana u Splitu pod geslom „Muževi, ljubite svoje žene kao Krist Crkvu…“ u nedjelju, 5. veljače predstavljena je knjiga „Odgoj za budućnost“ Vesne Gračner, Suzane Peran i Darija Tokića.

Sve nazočne na početku je pozdravio gvardijan fra Žarko Lučić. O knjizi i problemima odgoja govorile su autorice knjige: psihologinja Vesna Gračner i komunikologinja i teologinja dr. sc. Suzana Peran. „S polazišta psihologije, teologije i komunikologije knjigom se htjelo pomoći suvremenoj obitelji da živi onaj ideal koji Crkva zapravo pred nju stavlja. Knjiga je na tragu i onoga što je papa Franjo rekao da mi često stavljamo visoke ideale pred obitelj, a nudimo malo pomoći kako te ideale ostvariti. Zato smo htjeli sa psihološkog, komunikološkog i teološkog stajališta osvijetliti, te odgoj sa interdisciplinarnoga našeg hrvatskog iskustva da bismo pomogli roditeljima da odgoje sretnu i zdravu djecu za budućnost“, rekla je dr. Suzana Peran. U predstavljanju je govorila o komunikološkim dijelovima knjige nastale na temelju emisija na Hrvatskome katoličkom radiju, a namijenjene ponajprije roditeljima, ali i svima onima koji se bave djecom i odgojem, odnosno komunikacijom.

O psihološkim polazištima u knjizi govorila je prof. Vesna Gračner, istaknuvši da se knjiga bavi odgojem kao procesom sazrijevanja roditelja i djece, te ističe važnost emocionalne inteligencije roditelja i djece. „Sadašnja generacija roditelja susreće se s mnogim zbunjujućim pravilima o odgoju, a od dotadašnjeg ekstrema autoritarnog odgoja krenulo se u drugi ekstrem tzv. popustljiv odgoj u kojemu se najveća briga posvećuje ugađanju djeci i zaštiti djece od svih mogućih povreda. Rezultati takvoga pretjeranog zaštićivanja djece, koje je počelo na Zapadu prije nekih tridesetak godina, već se pokazuju,“ rekla je Gračner, te navela depresiju i veliki bijes kod tinejdžera koji se onda očituje u zlostavljanju vršnjaka. „Ova generacija djece i mladih nije naučila dijeliti i voljeti, pa je sav trud roditelja da zaštite svoju djecu u stvarnosti djeci zapravo naštetio jer je poznato da je izvor sreće u ljubavi i suosjećajnosti prema sebi i drugima“, rekla je Gračner, te na kraju naglasila kako je knjiga jedna priča koja nam savjetuje kako treba s emocijama i intelektualno djecu odgajati. Na početku i kraju predstavljanja knjige, prikazana su dva kratka filma kako komunicira jedna obitelj i o samovolji jednog dječaka i djevojčice.