Tribina na temu "Par lekcija za bolji brak"

U Bračnom i obiteljskom savjetovalištu (BiOS) u Splitu u srijedu 12. listopada, održano je predavanje i susret za bračne parove o temi: "'Par lekcija' za bolji brak". O temi je govorila mr. Maja Jakšić, supruga i majka četvero djece, teologinja i realitetna psihoterapeutkinja, voditeljica Centra Hipokampus i suradnica BiOS-a. 

U predavanju je istaknula da je izvor nezadovoljstva za sve jednak: stvaranje nesretnih izbora u odnosima s važnim ljudima u životu. Nesretni smo jer se s važnim ljudima u našem životu ne slažemo onako kako bismo željeli. Dobri izbori su oni koji nas dovode bliže ljudima s kojima želimo biti bliski, a loši odnosi nas odvajaju od tih ljudi. U braku iskušavamo više nesretnosti nego u bilo kojem drugom odnosu. To je zato što vjerujemo da se onaj drugi treba promijeniti kako bismo bili sretni. Kada želimo druge mijenjati tada kritiziramo, prigovaramo, žalimo se, kažnjavamo, ucjenjujemo i vičemo, pojasnila je predavačica te dodala da je jedina osoba koju možemo mijenjati smo mi sami. Što se više trudimo promijeniti drugoga, stvaramo još više nesreće. Vrlo dobro znamo što bi trebao popraviti onaj drugi, a potpuno smo nesvjesni toga da bismo trebali mijenjati sebe. Trebamo preuzeti odgovornost za svoju ulogu u kreiranju bračne nesreće, upozorila je mr. Jakšić. 

Najvažnija je lekcija za bolji brak prihvatiti da nismo cijelo vrijeme u pravu. To donosi mnogo dobra, a nikakvu štetu. Traženje krivnje u drugome je pravo bračno minsko polje i donosi razdore i nesretnost usprkos postojanju ljubavi. U većini slučajeva nismo ni svjesni da odabiremo uništavati naše odnose jer vjerujemo da smo u pravu. Predavačica je istaknula da „eksplozije", odnosno svađe možemo izbjeći kada naučimo skrbiti i uvažavati, te kada shvatimo da je dobar odnos važniji od toga da budemo u pravu. Dobar odnos gradimo kada prihvatimo drugoga takvog kakav jest, kada mu vjerujemo, kada mu pružamo potporu i ohrabrenje i kada mu iskazujemo ljubav i poštovanje. Zaključila je riječima francuskoga filozofa Gabriela Marcela: „Uvijek postoji komadić svemira koji možemo popraviti, to smo mi sami".