Međunarodni dan starijih osoba u splitskom Domu „Matošić“

Međunarodni dan starijih osoba, 1. listopada, svečano je obilježen u Splitu u organizaciji katoličke udruge Lovret za pomoć starijim i nemoćnim osobama, Doma „Matošić“ i udruge „Zajedno“.

Djeca iz udruge "Zajedno" („Zajedno prema ujedinjenom svijetu“), koja djeluje pri Pokretu fokolara u Splitu i djeca iz splitske OŠ „Skalice“ izvela su igre koje su nekoć igrali naši stari: vožnju karetom, igranje krpenim loptama, vožnju kola od barila, igranje franjama, na laštik i slično. Uz djecu u izradi rekvizita sudjelovao je volonter udruge Ante Jurišić i sami štićenici doma. Udruga „Zajedno“ već neko vrijeme okuplja djecu u kreativne radionice gdje mogu provoditi vrijeme zajedno na drugačiji način. Cilj je udruge podizanje kvalitete osobnoga života i sudjelovanje u aktivnosti lokalne zajednice. Djeci se nastoji prenijeti pozitivne vrijednosti i poticati ih da kroz igru izražavaju svoju kreativnost i maštu. Tako se ostvaruje i socijalni kontakt među djecom, s odraslima i s osobama Treće životne dobi. Inicijativom „Stare dalmatinske igre“ želi se potaknuti djecu da upoznaju tradiciju svoga mjesta i da se igraju na otvorenom a što manje da su pred TV, naglasile su volonterke Udruge „Zajedno“.

Predsjednica Katoličke udruge Lovret s. Ljiljana Todorić, obraćajući se nazočnima, istaknula je važnost zauzimanja za potrebe osoba treće životne dobi u našoj društvenoj zajednici gdje je gotovo petina stanovništva starija od 65 godina. Podsjetila je na obilježavanje Tjedna filantropije. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva organizira u svim velikim gradovima Hrvatske okrugle stolove i razne druge manifestacije da bi stavila u središte filantropiju – čovjekoljublje. „Svi želimo čovjekoljublje provoditi u praksu. Za vrijeme ovoga obilježavanja Tjedna filantropije mi iz Katoličke Udruge Lovret bili smo pozvani za okrugli stol govoriti o filantropiji u Domu „Matošić“, te iznijeti primjer dobre prakse. Od 1998. pomažući ljudima, vršeći čovjekoljublje dobili smo donaciju 'Matošić', nakon desetak godina uspjeli smo sagraditi ovaj objekt i u njemu je prva profunkcionirala kuhinja 'Matošić' u veljači 2009. Do sada je pripremljeno 245.911 ručkova koji su imenom i prezimenom pripremljeni i dostavljeni na adrese osoba“, istaknula je s. Ljiljana. Dnevno se, trenutno, podijeli 100 ručkova građanima Splita. Zahvalila je, još jednom, donatoru obitelji „Matošić“ pokojnoga Josipa iz Splita, „čija nas donacija obvezuje nastaviti ovaj projekt. Velika je kriza pa društvena zajednica (Splitsko-dalmatinska županija i grad Split) nisu među svoje projekte pomoći uključili i ovaj projekt. Međutim, Udruga Lovret sjetila se da na drugoj etaži smjesti starije i nemoćne. Osam je soba po dva kreveta, što znači da je kapacitet smještaja 16 osoba. Tako nekako spajamo kraj s krajem i nastojimo ne zatvoriti ovaj objekt nego nastaviti dalje mukotrpno raditi. Nadam se da će Božji blagoslov i dalje pratiti naša nastojanja i da će providjeti da se ova donacija „Matošić“ dovrši. U planu su još dva kata. Imamo građevinsku dozvolu i sve potrebno, samo nemamo kuna. Ali bit ćemo uz Božju pomoć optimistični kao i do sada“, naglasila je predsjednica Katoličke udruge Lovret pozvavši sve na međugeneracijsku solidarnost, poštivanje i ljubav prema potrebnima.