Tjedan braka

Obiteljsko savjetovalište Splitsko-makarske nadbiskupije i Zajednica bračnih susreta u suradnji sa župom sv. Josipa na splitskom Mertojaku  i ove godine po šesti put priredilo je  Tjedan braka  koji je trajao od 2. do 8. veljače u župi sv. Josipa na Mertojaku. Svaku večer  za sudionike susreta bila je misa poslije koje su uslijedilo prigodno predavanje . Gost prve večeri bila je profesorica katehetike i religiozne pedgogije na KBF-a u Splitu - dr. sc. Jadranka Garmaz  koja je govorila na temu "Kako osnažiti obitelj?". U svom izlaganju istaknula je pastoralnu fokusiranost Crkve na brak i obitelj kao "put Crkve", kao srž njenog poslanja, skrbi i navještaja, posebno u djelima, pismima, enciklikama i zauzetosti posljednjih papa - Ivana Pavla II, Benedikta XVI i pape Franje.




Obitelj je slika Božja jer je dio Božjeg plana o spasenju; biti slika Božja za bračni je par i obitelj trajni dar i zadatak, naglasila je prof. Garmaz a duhovna pomagala za očuvanje braka i obitelji su molitva, sakramenti i vježbe u bračnim i obiteljskim vrlinama. Istaknula  je važnost komunikacije i važnost  odnosa koji su  bitni za odgoj vjere  jer je upravo taj odnos prema bližnjemu nerazdvojiv od odnosa prema Bogu. "Unatoč velikom utjecaju medija, ipak  najmoćniji odgojitelj naše djece nije televizija i drugi mediji, nije svijet potrošnje, ideologije, nego su to ' životne laži odraslih'  i postojanje raskoraka između riječi odgojitelja i njegovog konkretnog životnog primjera". Radi toga  zaključila je prof.Garmaz kako je nužno, osnaživati roditelje na njihovu putu vjere te im sadržajno i vremenski izići u susret.


U drugom dijelu večeri o važnosti zdrave bračne i obiteljske komunikacije govorila je mr.sc. Zdenka Mrdeša Rogulj, dr. med.


Na programu drugog dana Tjedna braka gosti su bili mladi bračni par Anita i Petar Jurčević, roditelji petoro djece. Govoreći o duhovnosti u braku i obitelji , naglasili su kako je važno da svatko osobno radi na svom odnosu s Bogom, onda će i bračna i obiteljska duhovnost biti zdrava.


Treće večeri izlagao je prof. dr. sc. Goran Kardum, prodekan za nastavu i studentska pitanja Filozofskog fakulteta u Splitu govorio je o suosjećajnosti i žrtvi u suživotu , posebno bračnom. Kazao je kako je spremnost na žrtvu  povezano s područjem motivacije  i motiv je važan jer  može biti podloga za  izražavanja ljubavi i dobrobiti za zajednicu u kojoj živimo. Suprotno tome, kada se žrtvujemo iz straha, posljedice su sasvim drugačije i  tada dolazi do anksioznosti, nezadovoljstva, straha ili depresije kako za onoga koji se žrtvuje tako i za cijelu zajednicu ili obitelj za koju se žrtvuje zaključio je.
Predavanje o gospodarenju novcem u obitelji održala je  četvrtog dana Tjedna braka u srijedu 4.2.  prof.dr.sc. Elza Jurun sa Ekonomskog fakulteta u Splitu. Iznijela je niz vrlo praktičnih primjera i načina kako s manje novca možemo zadovoljiti svoje potrebe u obitelji i korisno štedjeti, kako ne postati rob novca. Kazala je kako se  treba  držati pravila da nam  rashodi ne premaše prihode kao i pravila biblijskih načela o davanju desetine koji donose blagoslov u naše domove i obitelji. Na kraju je napomenula kako treba imati na umu da novac najviše usrećuje kad ga darivamo.


Gost pete večeri tjedna braka bio je mons. don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik, kanonik, aktivan u pastoralu braka i obitelji. Pronalazeći u svom predavanju odgovore na pitanje čija je obitelj odgovornost ili neodgovornost, naglasio je kako je u braku i obitelji temeljno pitanje vjere i Boga kao kreatora braka. "Brak proizlazi iz naravi čovjeka, premda suvremeno društvo dovodi u pitanje i brak i transcendenciju. Ako je Tvorac - Ljubav, na prvom mjestu u braku, ako je obitelj 'mala crkva', sve će doći na svoje mjesto. Ljubav uvijek može naći najbolje rješenje za sve probleme. Ljubav je dar i povjerenje, ona se njeguje zajedničkom molitvom, sakramentima i zdravim bračnim dijalogom", kazao je don Tomislav.


A da je tome tako, potvrdili su zadnju večer svojim iskustvom bračni par Anđa i Ivica Veža, roditelji četvero djece, baka i djeda već po sedmi put, dugogodišnji voditelji i suradnici Hrvatske zajednice bračnih susreta. Govoreći o braku kao sakramentu, kazali su kako su odlukom za sakrament braka potvrdili svoj cilj da se ljube "kao što je On ljubio nas"i postanu znak  Crkve u svijetu, grade svoju ljubav i za nju svjedoče, sudjelujući u životu velike obitelji Tijela Kristova.


U nedjelju, 8.veljače, na Svjetski dan braka, na euharistijskom slavlju koje je predslavio don Vjenceslav Kujundžić, mnogi nazočni parovi oduševljeno obnovili su svoje bračne zavjete i odlučili još aktivnije sudjelovati u radu župne obiteljske zajednice. Na  istom misnom slavlju krštena je Mia kći Marije i Milana Bašića.