Obiteljski susret u Zaostrogu o temi "Biblija u obitelji"

U franjevačkom samostanu Uznesenja Blažene djevice Marije  u Zaostrogu od 24.-26. travnja održan je XXVI. Obiteljski susret o temi " Biblija u obitelji". Pod pokroviteljstvom splitsko-makarske nadbiskupije organizirali su ga Hrvatska zajednica bračnih susreta regije Split, Obiteljsko savjetovalište pri samostanu Gospe od zdravlja i gvardijan samostana u Zaostrogu fra Branko Brnas. Voditelj je bio doc. dr. sc. p Niko Bilić, SI, predavač Starog zavjeta i Biblijske antropologije na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu i dugogodišnji predavač na Obiteljskim ljetnim školama Obiteljskog centra Filozofsko teološkog instituta Družbe Isusove u Zagrebu.





Susret je moderirala dr med Danijela De Micheli Vitturi,  spec. obiteljske medicine djelatnica  savjetovališta za obitelj pri župi Gospe od zdravlja u Splitu, majka osmero djece. Animatori za odrasle i djecu  su bili  mr.sc. dr. med.  Petar Gotovac  spec. epidemiolog dopredsjednik udruge veterana domovinskog rata i gđa  Darija Mladin vjeroučiteljica iz Dugog rata, majka šestero djece. Sudionici su došli iz Zagreba,Splita Kaštel Lukšića, Dugog rata, Podstrane i  Širokog brijega , čak i u tri naraštaja.
Susret je započeo u petak navečer okupljanjem i upoznavanjem uz večeru. Svetu misu u samostanskoj i župnoj crkvi  predslavio je p. Niko Bilić SI, voditelj susreta. To je ujedno bila i divna prigoda zahvale  bračnog para Pere i Ruške Perišić za njihovih 39 godina zajedničkog života u braku i zahvala Bogu za dar života  sina im Nikole kojega  je 24. travnja pred dvije godine Gospodin  uzeo s ovoga svijeta. Svaka obljetnica braka, pogotovo dužeg staža, znak je svjedočanstva po Božjem naumu mogućeg zajedničkog života u braku. Tema susreta Biblija u obitelji  je sveobuhvatna, potrebna i neiscrpna snaga za život  onima koji su se opredijelili za brak i obitelj, pokazala se vrlo zahvalnom za animaciju nekoliko generacija na ovom susretu.



U prvom predavanju p. Niko je obrado temu "Kako ostati zajedno" na primjeru velikog povratka praoca Jakova iz Knjige postanka. Primjeri iz Biblije i biblijskih obitelji  mogu nam pomoći ostati  u zajedničkom životu primjenom i oživljenjem Božje Riječi. Naveo je kako je prva osobina dobre molitve izreći svoj srah, druga realan pogled na svoj život, a početak i kraj molitve treba biti dopuštanje Bogu da nam kaže ono što nam želi reći. Obiteljska molitva vrlo je važna za opstanak obiteljskog zajedništva, sudionici su izrekli poteškoće oko osobnog i zajedničkog  čitanja Biblije kroz svoja praktična iskustva. Naš je narod  u dugoj kršćanskoj tradiciji i bit će koliko dopuštamo da živi. Obnova naroda je obnova obitelji. Otvorenost obiteljskog čovjeka plod je zajedničkog života koja rađa otvorenošću prema Bogu. Kao nekad postoje i danas strahovi obiteljskih ljudi  zbog nepravednih odnosa roditelja  prema djeci, prijevara, neopraštanja. U trajnoj molitvi  pronalazi se prostor da Bog bude ono što jest i to donosi pomirenje i opraštanje koje omogućuje samostalni život. Milost i ljubav Božja vraća nas na ključni osjećaj i činjenicu da je Bogu stalo do ljudi. Molitva nam pomaže i vrijedi u savladavanju i težih zadataka u obiteljskim borbama i u ostvarenju zapovijedi "Plodite se!"  Ona se odnosi na to da se u cjelokupnom  obiteljskom životu bude više plodan i donose mnogo roda na području životnih zvanja, koja se ostvaruju ne samo kroz roditeljski poziv već i šire. U donošenju mnogo roda proslavlja se Gospodin. Na kraju je pater  Niko kroz molitvu  izrazio želju  da život bude  plodan i raste do te mjere koju je Gospodin odredio za svakog od nas. U diskusiji je otvoreno pitanje  mnogoženstva. Pater je objasnio kako ga Stari zavjet  ne propagira već iznosi činjenice kao događaj, a ne odobravanje. Zajedništvo ima i svoje posljedice.



U drugom predavanju u subotu ujutro koje je bilo u prekrasnom ambijentu samostanskog botaničkog vrta, na primjeru Samuelovog oca i majke, prikazao je koliko je  značajna i učinkovita molitva jedne žene koja je prolazila  tešku situaciju čežnje za plodnošću. Bolnost ne rađa, Gospodin je taj koji otvara utrobu  u spasonosni preokret osobi koja je pred njim ponizno, u velikoj muci izlijevala svoju dušu. To je unijelo velike promjene u obiteljsku zajednicu i  ona je dobila šestero djece. Pater je postavio nekoliko pitanja za pojedinačni osvrt: Koliko mi  moja obitelj pomaže u obraćenju od grijeha, kada me u obitelji pogrešno tumače i koliko je plodan  naš obiteljski život osim rađanja. Drugi je primjer  razmatranje suca Samsona i njegovih roditelja oca Moaha i majke kojoj. Osobe se raspadnu ako nemaju mjesta kojemu pripadaju. Obitelj nas vodi  i to joj je temeljni zadatak. Obiteljski život ostvaruje se i u brojnim nezadovoljavajućim situacijama. Prema biblijskom principu  upravo u slabostima Gospodin počinje svoju povijest spasenja. Traži se kvalitetna doza povjerenja  i zajedništva što se vidi u  primjeru muža koji slijedi  bržu i mudriju ženu i primjeru  učenika koji slijedi Krista. Ponašanje Samsona koji će donijeti spas od Filistejaca boli roditelje, no stvar se završava sretno  promjenom njegovog života nakon što se slijep i zarobljen počinje moliti Bogu. Roditelji su ovdje  djelovali Božjom snagom. Pitanja za dijeljenje: Je li obitelj mjesto u kojem donosim spasenje svojim najbližima? Koliki je osjećaj pripadnosti u našem braku? Koji mi je bio najveći neuspjeh u životu? Izlaganje je završio molitvom Samsonove majke koja moli da joj Bog da  otvoreno srce da čuje njegov glas i ljubi duše koje s njom dijele život, te kako da sačuva najdragocjeniji dar u glinenoj posudi  za svoj smrtni čas. U diskusiji se naglasilo da Stari zavjet  postavlja pitanje Zašto? A Novi odgovara Zato. Nema magijskog pristupa molitvi zatraži i dat će ti se. Molitva je susret moje slobode sa Božjom voljom.



U trećem predavanju bilo je govora o sv. Josipu i Mariji, njihovom zaručništvu, roditeljstvu i odnosu u njihovim životnim situacijama: zaručništvo, navještenje, Isusovo rođenje, govor u hramu. Josip dobiva konkretne uloge i zauzima se da  Emanuel dođe u naš svijet. Josip je nositelj sna o Isusu, on upoznaje Mariju tek kada je Isus tu. Majka i otac su frontalni odgojitelji. Majka oblikuje nutrinu, a otac kontakt sa svijetom. Spolnost je dinamika koja vuče i budi strahove. Josip je  rano umro. Marija ostaje s Isusom  u Kani i pod Križem. Nakon uskrsnuća pred  proslavljenim Sinom  u susretu s Kristom pobjednikom  dijeli najveću radost. Pitanja za dijeljenje: Kada nam je B.D.M. bila nadahnuće? U čemu je naš obiteljski život sličan njoj? Na koji je način  Uskrs sličan onom koji je ona doživjela?



U poslijepodnevnim satima pod stručnim vodstvom fra Marija Jurišića sudionici su saznali nešto više o samostanskoj i župnoj  crkvi,  muzeju u kojem se čuvaju vrijedne umjetnine, sakralni i etno predmeti. Govorio je o svojoj najnovijoj knjizi "Srce plače - Vjera tješi", zbirci epitafa  i razmišljanja  o smrti.



U prostoru  klaustra oko zdenca najmlađi su izveli priredbu na temu Biblija u obitelji. Na kraju igrokaza animirali su i odrasle u publici. Svatko je od sudionika uz mali poklon dobio po jednu rečenicu iz Svetog pisma koju je trebao glasno pročitati, tako su svi sudionici  sudjelovali u priredbi koju je animirala vjeroučiteljica gđa Darija Mladin.



Nakon priredbe slijedilo jedno iznenađenje: p. Niko Bilić i  dr Danijela De Micheli Vitturi izveli su pred zdencem kratki prizor Isusa i Samarijanke  i tom prigodom progovorili o  knjizi "Obitelj svetište i  radost života". Knjiga obuhvaća 43 članka  koje su  na zamolbu  fra Petra Lubine  kao obiteljske teme  od 2010. do 2014.   objavljene u   listu Marija. Sudjelovanje na Obiteljskim ljetnim školama, ovakvi i slični susreti, stručno znanje, praktični život u braku i obitelji znatno su doprinijeli sadržaju ove knjige koju je autorica posvetila dugogodišnjem voditelju Obiteljskih ljetnih škola i svima koji su  u  njenom životu zavrijedili zahvalu. P. Niko je progovorio o p. Juri Bosančiću koji je imao ulogu  u njegovoj životnoj formaciji. Gospodin Pero Perišić kazao je nešto više o samom sadržaju i naslovnici knjige na kojoj je slika Josipa Botterija Dinija Splitski Božić i broj zaklade Josip Lang u čijoj je nakladi tiskana. Glavni urednik je p. Mijo Nikić koji je također dugogodišnji predavač na Obiteljskim ljetnim školama , dr Petar gotovac autor pogovora izrazio je zadovoljstvo što je kjiga djelo  koja svjedoči o danas i te kako  potrebnim primjerima plodnog obiteljskog života poticajnih našem narodu.



U subotu navečer p. Niko je predslavio misu. U homiliji je progovorio o sv. Petru koji se usuđuje odgovoriti Isusu. On je uzor Isusove uskrsne pedagogije. Isus je umjetnik u stvaranju pravog raspoloženja, metodom ponavljanja i prodiranja sve dublje i dublje. Evanđelje uči i nositi križ ne samo osloboditi se bolesti. Oživljavanje od mrtvih moć je prelaska granice smrti. Blagodat je biti u prilici zaustaviti se s Kristom i čuti njegovo pitanje meni: Gdje je u obitelji  zanemareni prostor i kako djeluje Kristova snaga. Nakon večere uoči nedjelje Dobrog Pastira u samostanskoj Crkvi pred  izloženim Presvetim oltarskim sakramentom p. Niko je predvodio molitvu za duhovna zvanja.



U nedjelju Dobrog pastira ujutro za okruglim stolom koji je moderirala dr Danijela  sudionici su se osvrnuli na XXVI obiteljski susret i kazali kako su ovakvi susreti potrebni i poželjni i u buduće. Zatim su zajedno sa župljanima sudjelovali na misi  koju je predslavio p. Niko. U homiliji je naglasio kako je uz molitvu za duhovna zvanja obitelj neizostavna i nezaobilazna  stvarnost u koju treba ulagati i održavati je da bude istinsko svetište života. Nakon mise dr. Petar Gotovac animirao je djecu i odrasle za obilazak starog naselja Zaostrog. Na uzvisini sa prekrasnim  pogledom na more  pored stare župne crkve sv. Barbare i izvora pitke vode lijepo je bilo doživjeti sklad prirodne ljepote danas gotovo napuštene i zaboravljene, te se zapitati  zašto je toliko napuštenih starih kamenih kuća, tetko će obnoviti i naseliti Lijepu našu, ako ne bude marljivih i  plodnih obitelji valjano nagrađenih za svoj trud.



Nakon ručka pod sjenicom u botaničkom vrtu razgovor uz kavu i zahvala organizatoru. Na putu kući posjet Marijanskom svetištu Vepric i zahvala Bogu i Gospi za još jedan plodan obiteljski susret. (D.D.M. Vitturi).