Dijamantni pir s četiri unuka svećenika

Bračni par Ivan i Vasilija Stipica proslavili su 7. kolovoza u Splitu svoj dijamantni pir euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Sv. Marka na Neslanovcu. Ova obljetnica zavrjeđuje pozornost ne samo zbog šezdesetogodišnjega življenja bračne ljubavi i obiteljskoga zajedništva, nego prije svega zbog jednoga kršćanskog svjedočanstva koje pruža njihova unučad. Naime, od dvadeset i troje unuka njih se pola odazvalo Božjemu pozivu i izabralo duhovno zvanje! Tako se Ivan i Vasilija Stipica ponose s četiri unuka svećenika, s tri unuke  karmelićanke i s četvoricom bogoslova, koje su rodile i odgojile njihove tri kćeri Mirjana, Hilda i Rina. Šezdesetu obljetnicu svoga braka proslavili su, kako i dolikuje, u zajedništvu svojih kćeriju, zetova, unuka i praunuka. Euharistijsko je slavlje predvodio najstariji unuk don Roko Celent, a koncelebrirali su njegov brat i rođaci svećenici.


 



Najstarija kći Mirjana udala se za Nenada Mladinea te rodila desetero djece. Među njima su dva svećenika, Nikola i Ivan, bogoslov Daniel te tri karmelićanke, Mihaela, Gabriela i Estera, koje žive u Karmelu u Ă?vili zajedno sa Splićankom Editom Majić. Druga kći Hilda udala se za poznatoga splitskog veslača Zlatka Celenta koji je svojedobno uspješno nastupao na Olimpijskim igrama te 1980. godine u Moskvi osvojio brončanu kolajnu zajedno s Duškom Mrduljašem i kormilarom Josipom Reićem. Hilda je rodila petero djece od kojih su dvojica, Roko i Filip, već zaređeni za svećenike, a dvojica, Mate i Benjamin, još su u bogosloviji. Nažalost, Zlatko Celent poginuo je 1992. godine u prometnoj nesreći na otoku Pagu. Najmlađa kći Rina udala se za Nevena Matijevića. Rodila je osmero djece. Među njima je jedan bogoslov, Borna.


Povodom dijamantnoga pira Ivana i Vasilije Stipica, svoju je čestitku poslao i splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. U pismu izražava svoju radost i povezanost sa slavljenicima te ističe crkvenu i društvenu dimenziju njihove obljetnice: "Slično kao Abraham, i bez muškog potomka, postali ste začetnici velikog potomstva, koje obogaćuje naše društvo, domovinsku i univerzalnu Crkvu. Vaša obitelj je doista ne Crkva u malom, nego velika Crkva poput sjemeništa ravna jednoj biskupiji iz koje su do sada iznikla tri klauzurna redovnička zvanja, četiri svećenika i još četiri bogoslova kandidata za svećeništvo." U nastavku čestitke, mons. Barišić naglašava važnost i veličinu primjera koji je pružio bračni par Stipica: "Dragi jubilarci, kao nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije ponosan sam na Vašu obitelj, na Vaše ljudsko i vjerničko, građansko i crkveno svjedočenje. Svoj ljudski i kršćanski odgoj prenijeli ste primjerom života u teškim i nenormalnim vremenima na svoje kćeri Mirjanu, Hildu i Rinu, a po njima na svoje dvadeset i troje unučadi i do sada sedmero praunučadi. Dakako, Bog Vas je također nagradio dobrim i vrijednim zetovima."
Nadbiskup na kraju čestitke zaziva Božji blagoslov na slavljenike: "Vaš jubilej je evangelizacijsko svjedočenje zaštite i promocije bračne vjernosti i ljubavi otvorene daru života. Dok Vam čestitam, želim Vam obilje Božjega blagoslova riječima psalmista (Ps 128): Blagoslovio vas Gospodin sa Siona, uživali sreću Jeruzalema sve dane života svoga! Vidjeli djecu svojih sinova - ali s još dužim blagoslovom: Vidjeli djecu svojih praunuka!"