Nadbiskup Barišić krstio šesto dijete u obitelji Bilonić

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pohodio je u nedjelju, 3. kolovoza župe Strizirep i Čačvina-Vrpolje kod Trilja. U objema župama slavio je euharistijska slavlja te se susreo s vjernicima. Time je završio pastoralne pohode župama Cetisnkoga dekanata koje je započeo još u korizmi. Tom prigodom, u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova u Vrpolju, krstio je šesto dijete u obitelji Bilonić, malu Anamariju.


 



U homiliji se osvrnuo na evanđelje o umnažanju kruhova. "S jedne je strane dobro da apostoli opažaju potrebe naroda, što vide da su ljudi umorni i gladni; ali s druge strane apostoli to ne doživljavaju kao svoj problem, pa traže od Isusa da otpusti svijet", upozorio je nadbiskup. Međutim, Isus apostolima i narodu, a preko njih i nama, daje pouku i primjer po dječaku koji je spreman podijeliti sa svima ono osnovno što ima: "Pet kruhova i dvije ribe - to je dnevna količina hrane koja je čovjeku potrebna. Dječaku je to njegova majka spremila. I drugi su sigurno ponijeli hrane sa sobom. Ali - odrasli kao odrasli, svatko čuva svoje, neka se drugi snađe kako zna. Međutim, ovaj dječak u djetinjoj jednostavnosti i iskrenosti želi nesebično priteći u pomoć", istaknuo je nadbiskup Barišić te nastavio: "I danas u svijetu i u našim međuljudskim odnosima ima toliko nepravde i zatvorenosti upravo zbog nemara i neosjetljivosti za situaciju i potrebe drugih. Jedan je rabin svome učeniku postavio pitanje, kada prestaje tama, a počinje dan. Učenik je pokušavao dati različite odgovore - kad se može razlikovati stablo od čovjeka, psa od ovce, jednu vrstu stabla od drugoga - ali nijedan odgovor nije bio točan. Napokon mu Rabin otkrije rješenje: Tama prestaje, a dan počinje, kada u drugom čovjeku prepoznamo bližnjega. A to može biti ujutro, popodne ili usred noći", objasnio je nadbiskup.
Na kraju euharistijskoga slavlja, mons. Barišić uručio je obitelji Bilonić dar koji nadbiskup još od 2002. godine običava dati svakom četvrtom i daljnjem djetetu u obitelji: knjigu s posvetom, osobno pismo i novčani prilog. Do sada je preko 1400 djece u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji primilo ovaj dar.
Župnik don Josip Bečić zahvalio je nadbiskupu Barišiću na posjetu njihovim malim mjestima Čačvini, Vrpolju i Strizirepu. "Hvala Vam, dragi naš oče nadbiskupe, za kruh riječi Božje koji ste s nama podijelili. Hvala Vam za Vaš posjet i potporu koju ste nam iskazali", rekao je župnik Bečić.