Peti dan hodočašća bračnih parova: Loreto

Hodočašće 75 bračnih parova iz svih dijelova Splitsko-makarske nadbiskupije približava se svome kraju. U petak, 18. srpnja hodočasnici su posjetili najveće i najvažnije katakombe iz ranokršćanskoga vremena, Katakombe sv. Kalista. Tu su mogli na grobovima tolikih mučenika razmišljati o važnosti koju vjeri dajemo u svome životu. Zatim su se oprostili s Vječnim gradom i krenuli prema marijanskom svetištu Loretu.


 



U Donjoj bazilici, koja se nalazi ispod Nazaretske kućice, slavili su svetu misu preko koje je propovijedao don Jure Vrdoljak, duhovnik splitskoga Sjemeništa. Don Jure je predstavio Svetu Obitelj kao uzor današnjim obiteljima koje su pozvane biti kućna Crkva, mjesto molitve i rada, otvorenosti Boga i bližnjemu. "Nazaretska kuća ima tri zida, a četvrti - otvoren je prema vani, prema trgu. Trg je mjesto dijaloga i susreta, a kuća mjesto intime i sabranosti. Pozvani smo izići na trgove i svijetu donijeti Radosnu vijest. Ali u tome ne ćemo uspjeti ako prethodno nismo bili u Kućici i primili Božju riječ u svoje srce poput Blažene Djevice Marije", zaključio je don Jure. Na kraju euharistijskoga slavlja, nadbiskup Marin Barišić iznio je kratko razmišljanje da ga bračni parovi s ovoga hodočašća ponesu u svoje obitelji i domove: "Odlazimo iz Rima. Kad je Petar napuštao Rim da izbjegne progon i smrt, susretne na putu Krista. I upita Petar: 'Quo vadis, Domine? Kamo ideš, Gospodine?' A Isus mu odgovori: 'U Rim, da me opet razapnu.' Petar je razumio poruku i vratio se u grad. A nama sada Krist postavlja pitanje: 'Čovječe, kamo ideš? Kamo ideš, brak i obitelj?' Brak i obitelj danas su napadnuti i izranjeni, poput onoga čovjeka iz prispodobe o milosrdnom Samarijancu koji je upao među razbojnike. Mogli bismo tu prispodobu prevesti u naše vrijeme: Obitelj je ranjena. Dolazi sociolog, analizira njezino stanje - ali joj ne pomaže. Dolazi svećenik, kritizira i opominje da se trebala više oduprijeti današnjem mentalitetu - ali joj ne pomaže. Dolazi psiholog, i kaže da je dobro što je obitelj na izdisaju jer da je ona samo sputavala slobodu pojedinca. Jedino Krist prilazi obitelji. On vida rane i vodi je u gostinjac - Crkvu. Samo Krist pomaže obitelji!"
Nakon euharistijskoga slavlja, hodočasnici su imali mogućnost za osobnu molitvu u Nazaretskoj kućici. Puni dojmova i lijepih sjećanja uputili su se na trajekt u Anconu. U Split stižu u subotu ujutro te time završava hodočašće.


Za idući je tjedan planiran susret svih hodočasnika s nadbiskupom Marinom u prostorima Nadbiskupskoga ordinarijata. Na tome će susretu bračni parovi imati još jednom priliku da u susretu i razgovoru s Nadbiskupom i drugim hodočasnicima izmjene dojmove i misli o proteklom hodočašću.