Četvrti dan hodočašća bračnih parova: Papinske bazilike

Nakon jučerašnjega dojmljivog i emotivnog dana s obnovom bračnih zavjeta, hodočasnici su u četrtak, 17. srpnja nastavili s razgledom rimskih znamenitosti. Posjetili su ostale dvije papinske bazilike, Svetu Mariju Veliku i Svetog Ivana u Lateranu.



U Bazilici Sv. Ivana u Lateranu, majci i glavi svih Crkava, slavili su euharistijsko slavlje na papinskom oltaru. Homiliju je održao don Vedran Torić, župni vikar Župe Svetoga Križa  u Velom Varošu u Splitu. Tumačeći evanđeoski odlomak o rođenju svetog Ivana Krstitelja, don Vedran je istaknuo da smo svi mi, a osobito roditelji, pozvani biti preteče jedni drugima u ljubavi, kao što je Ivan bio Kristu, te nastavio: "Biti preteče znači: ne gledati što sam za drugoga učinio, niti mjeriti što je drugi učinio za mene, nego uvijek se pitati što još mogu učiniti za drugoga. Ljubav je kreativna, ne sterilna. Ono što je čini sterilnom je navika: navika da imam ženu, muža, da sam svećenik, da sam biskup. " Na kraju je ohrabrio bračne parove da budu jedno drugome glas u pustinji, stvarajući od životnih pustinja oaze ljubavi, praštanja i radosti.


Poslije svete mise, posjetili su Baziliku Svete Marije Velike te su se zadržali u molitvi pred Gospinom slikom Salus populi Romani (Spas rimskoga puka), gdje i papa Franjo često Blaženoj Djevici Marije preporučuje svoje nakane.


U poslijepodnevnim satima, bračni su parovi posjetili Pantheon i poznate rimske trgove te su imali mogućnost za individualni obilazak grada Rima.


U petak će posjetiti Kalistove katakombe te marijansko svetište Loreto.