Dan obitelji obilježen u Splitu

Prigodom Međunarodnog dana obitelji koji se svake godine obilježava 15. svibnja Bračno i obiteljsko savjetovalište SMN priredilo je susret i tribinu na temu: Obitelj - budućnost Crkve i svijeta. Gosti večeri bili su bračni par Darinka i Luka Bašković, roditelji osmero djece.




Susret je moderirala voditeljica Obiteljskog savjetovališta dr. Anita Strujić Vladanović koja je u uvodu podsjetila na riječi sv. Ivana Pavla II što ih je izrekao prilikom svom drugog posjeta Hrvatskoj 1998. god. na Žnjanu, kad nas je pozvao da se svim snagama založimo kako bi obitelj, kao kućna crkva, imala posebno mjesto u pastoralnom radu jer budućnost svijeta i Crkve ovisi o obitelji. Suvremena će obitelj, kazao je sv. Otac, biti u stanju odgovoriti na izazove i zamke svijeta u mjeri u kojoj se bude znala otvoriti Bogu, živeći i ostvarujući otajstvo jedinstva i plodne ljubavi koja ujedinjuje Krista i Crkvu.


U svom izlaganju Baškovići su svjedočili  o bogatom bračnom i roditeljskom iskustvu, potpunoj otvorenosti životu, rastu zajedništva koji je često bio protkan poteškoćama ali i neprestanom Božjom blizinom i radošću zbog svakog djeteta kojeg su sa zahvalnošću  primali. Premda su se vjenčali u zrelijoj dobi, obdareni su bili s osmero zdrave  djece u prvih 12 godina braka a odnedavno i unucima. Najstariji sin je kandidat za svećeničko zvanje.


"Bog nas je pripremao za svako dijete da ga možemo primiti kao Njegov dar," istaknula je gđa Darinka i nastavila: "Danas se mnogi brakovi lome u iscrpljujućim konfliktima a naše je iskustvo kako nas je Bog čuvao u svim teškim situacijama, darivao nam prijatelje svećenike, braću i sestre u neokatekumenskoj zajednici, učvršćujući i obogaćujući  naš brak.  Crpili smo snagu u Euharistiji a posebno vrijedno iskustvo su nedjeljne pohvale kada je cijela obitelj za stolom, djeca kroz pjesmu i svirku slave Gospodina i zaista - obitelj koja moli zajedno ostaje zajedno. Uočavamo sve više da Bog želi obnoviti obitelji, buditi u njima nova duhovna zvanja i nove naraštaje iskusnih vjernika. Duhovni poziv se rađa upravo u  obitelji a ona pomaže da djeca poziv prepoznaju i njeguju. Ako su obitelji zdrave i složne, cijeli narod ide naprijed."


Nakon rođenja osmog djeteta, još u vrijeme Domovinskog rata, gđa Darinka napustila je stalni posao jer je shvatila da mora ostati s djecom. Živjeli su od jedne mjesečne plaće supruga. "Nismo se pokajali," kazala je, " jer se Providnost pobrinula da ne oskudijevamo a da djeci damo ono najvažnije - svoju blizinu. Često su mi  znali reći kako im je kao malima najvažnije bilo  da sam doma, uvijek uz njih." 
Naglasila je potom kako je jako važno da se majke ne osjećaju kao "majke žrtve", da ne traže neprestano  zahvalnost djece za sve učinjeno nego ih u slobodi puste kako bi djeca mogla jasno prepoznati svoj životni put.


"Mi često nismo bili savršeni roditelji ali smo doživjeli da Bog ispravlja naše pogreške, čuva obitelj i  popravlja sve što smo u svojoj nemoći pokvarili. S Njim je lijepo prolaziti sve faze braka,  rasta i napredovanja djece, pored svih poteškoća On daje užitak roditeljstva, posebno sada kad se veselimo i svojoj unučadi," posvjedočila je gđa Darinka pridodavši kako je jako važno ne zapostaviti brigu oko starih i nemoćnih roditelja jer je to izvor posebnog Božjeg blagoslova. Inače je gđa Bašković i utemeljiteljica i prva predsjednica "Kluba 4 plus" za roditelje sa četvero i više djece koja je nastala u Domovinskom ratu i brinula za više od 400 brojnih obitelji na području naše županije.


U glazbenom dijelu programa sudjelovao je VIS "Anđeli" - pet sestara iz Kaštela (Rudine) koje su svojim skladnim i radosnim pjevanjem oduševili nazočne i pokazale kako se mladenačkom kreativnošću i obiteljskim zajedništvom gradi novi, bolji svijet.