Nadbiskup Barišić krstio tri djeteta na Mejašima u Splitu

U prepunoj župnoj crkvi Sv. Spasa na Mejašima u Splitu, u nedjeljome prijepodnevnom misnom slavlju koje je 23. veljače u suslavlju s župnikom don Anđelkom Dukićem predvodio splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, kršteno je troje djece: Ivan, peto dijete u obitelji Prodan, Lucija, drugo dijete u obitelji Vrdoljak i Lucia, prvo dijete u obitelji Šućur.


 



Nakon što je pozdravio roditelje, kumove, obitelji krštenika i sve okupljene vjernike, nadbiskup je istaknuo da je svako krštenje dar po kojem ulazimo u dostojanstvo djece Božje. Osvrćući se na evanđelje u kojem nas Isus poziva da budemo 'savršeni kao što je savršen Otac naš nebeski', nadbiskup je u homiliji kazao kako su svakome od nas u obitelji, školi i Crkvi govorili da trebamo biti dobri i danas znamo kako za to ima mnogo razloga. No glavni razlog i ispravan odgovor na pitanje 'zašto sam pozvan biti dobar?', leži u Bogu koji je naš dobri Nebeski Otac i izvor našega života. "Nažalost, u nama ipak postoji neki otpor zbog kojeg nismo uvijek dobri. Od samog početka  Zločesti predstavlja da je dobro ono što je zlo i obrnuto, ili ono najgore, da je sve isto. On nam je obećao da ćemo biti ispunjeni, sretni i veliki kao Bog, no vidimo da nas je prevario i da zbog grijeha bivamo siromašni, sami i bijedni. Na sreću, ima netko tko iskreno želi da budemo sretni i potpuni, a to je sam Bog", naglasio je nadbiskup i nadodao kako se moramo truditi prihvatiti svakog čovjeka u svojoj okolini.


Odgovorni smo jedni za druge i pozvani ne mrziti, ne osvećivati se i ljubiti svoga bližnjega. To nije jednostavno ni lako, nastavio je nadbiskup, ali zato je Krist postao čovjekom, da nam pomogne. "On nam daje primjer i snage da se možemo boriti, mijenjati sebe i jedni druge te rasti u dobru. Sve to nam je darovano na krštenju. Krštenjem Gospodin želi uzeti našu tamu i grijeh i dati nam svoju milost i ljubav i pročistiti naše srce da postanemo, kao što je sv. Pavao napisao Korinćanima, hram Božji i da Duh Božji prebiva u nama. Krštenjem postajemo mjesto gdje Bog boravi. Postajemo Božji sinovi i kćeri". Nadbiskup je kazao kako se svatko treba zapitati kakav smo mi hram Božji? Slavimo li Boga kroz naš život i ima li On uopće pristup u naše srce? Nastojimo li živjeti sveto, ljudski i kršćanski? Jesmo li poput starih, napuštenih kuća u kojima su prozori razbijeni, kroz strop raste stablo i uopće nema pristupa jer je uokolo zaraslo žbunje. Jesam li ja takav osiromašen i napušten hram? Istaknuo je da, ako onoga koji je najveća Dobrota i najveća Ljubav zovemo 'Oče', onda mi ne možemo biti zli. "S Bogom, ako hoću, mogu biti dobar. Želim da svi danas pogledamo svoj odnos s Gospodinom i da u sebi prepoznamo njegov poziv da budemo dobri i sveti te da tu dobrotu širimo u svojoj obitelji i okolini. Dao Bog da snagom Njegova svjetla i dobrote ova župa, i sve naše župe, uvijek budu oprijedjeljene za budućnost i život".


Na kraju misnog slavlja župnik don Anđelko Dukić zahvalio je nadbiskupu na njegovoj prisutnosti, a mons. Barišić je čestitao roditeljima, braći i sestrama, bakama i djedovima, rodbini i prijateljima krštenika, ali i čitavoj župnoj zajednici jer "krštenjem djeteta svatko od nas dobiva brata ili sestru". Obitelji Prodan udijelio je knjigu, pismo i novčani poticaj, dar kojim Splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece. Misno slavlje pjevanjem je obogatio župni dječji zbor kojeg vodi s. Loreta Leventić.