Nadbiskup Barišić krstio dvije djevojčice

U župnoj crkvi Prečistog Srca Marijina - Gospe Fatimske na Škrapama u Splitu, 5. siječnja 2014. godine u nedjeljom prijepodnevnom misnom slavlju, splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić podijelio je sakrament krštenja Riti Lovrić i Emanueli Prološćić. Obje djevojčice osmo su dijete u svojim obiteljima.




Nakon što je pozdravio roditelje, kumove, obitelji krštenika i sve okupljene vjernike, nadbiskup je istaknuo da svaki novi život produžuje radost Božića. Napomenuvši kako se ni druga nedjelja po Božiću ne može odijeliti od Betlehemskog djeteta, nadbiskup je u središte homilije stavio svjetlo Isusa Krista koji po otajstvu Božića dolazi k nama i postaje čovjekom. Kazao je kako je 'Bog svjetlost i nikakve tame u njemu nema' te kako je od tog svjetla satkan svatko od nas, no u nama postoji i druga dimenzija - tama. "To svjetlo je došlo  radi nas, da nam tu tamu otkloni, da nam vrati dostojanstvo i da nam posvijesti da smo u Isusu Kristu obdareni brojnim blagoslovima, da smo zamilovani Njegovom ljubavlju, da po njemu imamo nadu i veliko nasljeđe te da nam je svojim rođenjem dao stvarnost da možemo po krštenju postati djeca Božja. To posinstvo i dostojanstvo je najveće što možemo imati u ovom životu". U nastavku je naglasio kako Gospodin po krštenju Ritu i Emanuelu želi obdariti svjetlom u Isusu Kristu te kako će zato roditelji upaliti krsnu svijeću na svjetlu na oltaru koje simbolizira Krista - puninu života, te kako će obući bijelu haljinu koja simbolizira oblačenje u ljubav Božju. "On dolazi radi svih nas, ali čovjek se svojom slobodom može opredijeliti za tamu. Danas je tame puno te se čovjek lako zagubi. Zato je potrebno svjetlo svakog od nas da bi dijete moglo u svjetlosti hoditi prema Kristu, a da bi to mogli moramo ga ugraditi u svoj život", kazao je nadbiskup i istaknuo kako upravo po djeci svjedočimo jesmo li sinovi svjetla ili smo se opredijelili za tamu te kako su djeca ispit za sve nas, od bračnih drugova, šire zajednice i cijeloga društva.


"Svako začeto dijete je Božja poruka ljudima da u nas ima povjerenja, a svako rođeno i prihvaćeno dijete je naša poruka Bogu da imamo vjeru u život. Svaki novi život je blagoslov i dar, no nažalost statistike svjedoče suprotno. Sve je manje rađanja i zato je danas potrebno više ovakvih obitelji koje su male u Splitu, a još manje i anonimne u Hrvatskoj i svijetu, a vrlo su važne jer su upalili toliko svjetala. Bez rađanja sve se urušava pa se postavlja pitanje zašto društvo, ustanove i najodgovorniji ostaju na to gluhi i slijepi i zašto se tako malo vrednuje i podržava obitelji, ne samo financijski nego moralno", kazao je nadbiskup na samom kraju i zamolio Gospodina da osvijetli naše unutarnje stanje i međusobne tame i da nas učini svjedocima svjetla, a to može samo ako se opredijelimo biti njegovi i nastavimo neprestano zahvaljivati na daru djece ali i vlastitog krštenja.


Župnik don Mijo Grozdanić zahvalio je nadbiskupu što je svojom prisutnošću posvjedočio koliko se Crkva raduje životu. Na kraju misnog slavlja nadbiskup je čestitao obiteljima i ponovio kako će društvo izaći iz krize i biti normalno samo ako nam obitelji budu brojne. Obiteljima Lovrić i Prološčić udijelio je knjigu, pismo i novčani poticaj, dar kojim splitsko-makarska nadbiskupija izražava podršku obiteljima s četvero i više djece.