Građanska inicijativa roditelja grada Kaštela pokrenula akciju protiv uvođenja spolnog (pre)odgoja u škole

Roditelji grada Kaštela okupljeni u Građansku inicijativu "Ne spolnom (pre)odgoju - Ne pranju mozga našoj djeci", koji se ne slažu s uvođenjem zdravstvenog odgoja u škole na način i s programom kako to predlaže resorno Ministarstvo, pozvali su sve kaštelanske roditelje da im se pridruže u akciji "Ne spolnom preodgoju, ne pranju mozga".


Naglasivši da im je dužnost zaštititi djecu od negativnih utjecaja navedenog programa, Katarina i Mladen Matijaca, jedni od inicijatora Građanske inicijative, istaknuli su kako dijelovi programa, koji govore o higijeni, prehrani, prevenciji ovisnosti i nasilja nisu sporni, ali je sporan dio koji govori o spolnosti pa je program trebao proći javnu raspravu.
- Očito je da ovaj program, osim neupitnih i potrebnih tema, poput higijene i pravilne prehrane donosi i nametanje jedne ideologije koja je suprotna vrijednosnom sustavu većine roditelja. Prema Ustavu Republike Hrvatske (čl. 63) "roditelji imaju pravo i slobodu samostalno odlučivati o odgoju svoje djece". Roditelji su, dakle, prvi i glavni odgojitelji i škola bi im trebala pomagati u odgoju, a nipošto ne bi smjela djecu preodgajati. To pravo roditeljima daju i brojni međunarodni dokumenti i odluke europskih institucija. Odluka MZOS-a da se roditelje ništa ne pita suprotna je navedenim dokumentima i suprotna je Ustavu RH. - istaknuli su inicijatori potpisivanja peticije.
Građanska inicijativa poručila je ministru Jovanoviću i kako "naprasno uveden spolni odgoj ide u potpuno drugom smjeru i predstavlja napad na zdravu obitelj, u namjeri da se od ljudi naprave životinje koje se ponašaju  prema svom nagonu, a ne prema vrijednostima.€ť
Prikupljanje potpisa u akciji "Ne spolnom preodgoju, ne pranju mozga", kojom će se tražiti pravo na odabir programa spolnog odgoja za svu djecu, provodi se od nedjelje 9. prosinca, i to na svim kaštelanskim trgovima i ispred kaštelanskih crkvi nakon Svetih Misa.
Više informacija roditelji mogu dobiti na web stranicama udruge GROZD:
http://www.udruga-grozd.hr/zdravstveni-odgoj/sto-je-vazno-da-roditelji-znaju-o-uvodenju-programa-zdravstvenog-odgoja-u-skole.html