Krštenje šestoga djeteta u Kaštel Gomilici

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić slavio je u nedjelju, 21. listopada, u crkvi sv. Jeronima u Kaštel Gomilici, svečano euharistiju za vrijeme koje je podijelio sakrament krštenja malome Marku, šestome djetetu u obitelji Ivice i Danijele Jurkić. Koncelebrirali su župnik don Božo Renjić te rođak obitelji don Davor Berezovski, župni vikar u mostarskoj katedralnoj župi. Kod oltara je služilo pedesetak ministranata svih uzrasta, od osnovnoškolca do studenta, predvođeni bogoslovom Nikolom Mikačićem. Pjevanje su animirali mješoviti župni zbor te bend mladih.




Nadbiskup se u homiliji osvrnuo na nedjeljno evanđelje koje govori o prepirki apostola za prva mjesta. "Danas čovjek živi u prostoru i vremenu koji je također obilježen borbom, onom opravdanom, za radna mjesta, ali i onom neopravdanom, za prva mjesta. To je u čovjeku trajno prisutno. Isus se susreo sa svojim učenicima u kojima je tinjala ista želja. Nije bio protiv toga da imaju ambicije, ali htio je da to budu zdrave ambicije", rekao je nadbiskup Barišić te podsjetio da je Isus poticao apostole da ne budu nad drugima, nego za druge, kao što je On sam pokazao svojim primjerom na Posljednjoj večeri perući im noge. Isus je definirao samoga sebe kao Onoga koji "nije došao da bude služen, nego da služi" (Mk 10,45). Stoga bi ambicija kršćanina trebali biti pomaganje drugima i solidarnost s potrebnima. Takva logika Isusovoga služenja očituje se u obitelji jer je ona mjesto prihvaćanja, besplatnosti, darovanosti, služenja, naglasio je Nadbiskup te nastavio: "Obitelj Jurkić to najbolje zna, a zna i ova veća obitelj, župna zajednica, kojoj je poznato njihovo svjedočenje u maloj i u velikoj obitelji. Otvoreni su životu, darovali su Crkvi i društvu preko svoje zajednice ljubavi šesto dijete." Zatim je nadbiskup Barišić skrenuo pozornost na ulogu obitelji u odgoju za život i suživot. Ona razvija sposobnosti i ambicije s drugima i za druge. "Bez obnovljene obitelji ne može opstati ni Crkva ni društvo. Budućnost ima tko ima život, djecu. Nije to bilo kakva budućnost, čisto biološka, nego budućnost ostvarenoga života." Kao zanimljivost istaknuo je ishod ankete u europskim zemljama prema kojoj su najzadovoljnije osobe one s mnogom djecom. Na kraju homilije ohrabrio je čitavu župnu zajednicu da zajedno sa svojim župnikom otkriju bogatstvo zajedništva, kako obiteljskoga tako i župnoga, da što bolje upoznaju sadržaj vjere te da vjera bude ljubavlju djelotvorna - obučena u evanđeosko služenje.
Na kraju svete mise nadbiskup Barišić uručio je tradicionalni dar obiteljima s četvero i više djece: knjigu s osobnim pismom te novčani prilog. Radosna proslava krštenja nastavljena je objedom s Nadbiskupom i svećenicima.